Τζέφρι Έπσταϊν: Η ιστορία της ανόδου και της πτώσης του

Κοινοποίηση:
AP19325742933552

Εκατοντάδες δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με τον κατηγορούμενο για σεξουαλική διακίνηση Τζέφρι Έπσταϊν, αποσφραγίσθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου, ρίχνοντας φως στο δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων που διεύθυνε ο πρώην χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές σε γνωστά δημόσια πρόσωπα, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρίγκιπας Άντριου, ο διάσημος μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ο Γούντι Άλεν και άλλοι.

Ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν πολλά νέα στοιχεία για τον 66χρονο Έπσταϊν και τους πελάτες του, καθώς αυτά θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σταδιακά και μετά από έρευνα.

Πριν από την αποσφράγιση, τα ονόματα καταγράφηκαν στα δικαστικά έγγραφα ως παραλλαγές του John Doe. Πολλά από τα ονόματα αφορούν σε άτομα που είχαν αναγνωριστεί δημόσια ως συνεργάτες του Έπσταϊν.

Ποιος ήταν ο Τζέφρι Έπσταϊν

Ο Έπσταϊν μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και οι δύο του γονείς ήταν παιδιά μεταναστών. Ο πατέρας του ήταν καθαριστής και η μητέρα εργαζόταν σε σχολείο.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και, παρότι δεν έλαβε ποτέ πτυχίο, με κάποιο τρόπο, εργάστηκε ως καθηγητής φυσικής και μαθηματικών σε λύκειο της πόλης.

Μάλιστα, λέγεται πως από τότε κιόλας υπήρχαν σημάδια της «αδυναμίας» στις ανήλικες, όμως δεν είχε προκύψει κάποια καταγγελία σε βάρος του.

Όταν απολύθηκε από το σχολείο λόγω «κακής απόδοσης», χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του για να εισχωρήσει στη Wall Street.

Αναρριχήθηκε γρήγορα στις τάξεις της τράπεζας επενδύσεων Bear Stearns και το 1982 δημιούργησε την δική του εταιρεία, έχοντας πελάτες με περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα του Forbes, «η πηγή του πλούτου του, εταιρεία διαχείρισης χρημάτων στις Παρθένες Νήσους, δεν υπάρχει σε δημόσια αρχεία».

Η περιουσία του υπολογίστηκε στα 560 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 195 εκατ. από hedge funds και ιδιωτικά κεφάλαια, 113 εκατ. σε μετοχές, 57 εκατ. σε μετρητά και 14 εκατ. από εισοδήματα. Στην κατοχή του είχε επίσης έξι ακίνητα.

Το σκάνδαλο σχετικά με τις σεξουαλικές επαφές του Έπσταϊν με ανήλικα κορίτσια ξέσπασε το 2005. Το 2017, παραδέχτηκε την ενοχή του για το αδίκημα της πορνείας και όχι για πιο σοβαρά ομοσπονδιακά εγκλήματα. Φυλακίστηκε για 13 μήνες και καταγράφηκε ως δράστης σεξουαλικών αδικημάτων.

Ο Έπσταϊν συνελήφθη τελικά τον Ιούλιο του 2019 και προφυλακίστηκε, παρότι δήλωσε αθώος. Οι αρχές δεν δέχτηκαν το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων.

Πλήρωνε ανήλικα κορίτσια και τα κακοποιούσε

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη από το εισαγγελικό γραφείο της Νέας Υόρκης, από το 2002 έως και το 2005 ο μεγιστάνας συνεργαζόταν με αριθμό ατόμων για να βρει τα θύματά του – συχνά ανήλικα κορίτσια, ακόμη και 14 ετών – και να τα οδηγήσει στο σπίτι του, όπου και τα κακοποιούσε.

Ο Έπσταϊν παράσυρε τα ανήλικα κορίτσια στην έπαυλή του στη Νέα Υόρκη όπου, αφού τις ανάγκαζε να του κάνουν μασάζ, προχωρούσε σε άσεμνες πράξεις εις βάρος τους. Ο ίδιος ή συνεργάτες του πλήρωναν τα κορίτσια με μετρητά και σε περίπτωση που κάποιο από τα θύματά του τού γνώριζε κάποια άλλη ανήλικη, τότε πλήρωνε και τις δύο έως και 100 δολάρια.

Το 2008 είχε αποφύγει αντίστοιχη δίωξη, δηλώνοντας ένοχος για κατηγορίες περί πορνείας και καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκισης. Παράλληλα, το όνομά του προστέθηκε στο αρχείο των ατόμων που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση και πλήρωσε αποζημίωση στα θύματά του, που αναγνωρίστηκαν από το FBI.

Ο θάνατός του στη φυλακή του Μανχάταν και οι θεωρίες συνωμοσίας

Ο θάνατος του Έπσταϊν στις 10 Αυγούστου 2017 στην ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν, μια από τις ασφαλέστερες των ΗΠΑ, προκάλεσε χείμαρρο ερωτημάτων και πυροδότησε θεωρίες συνωμοσίας.

Μολονότι οι Αρχές είχαν ανακοινώσει πως το περιστατικό αποδίδεται σε αυτοκτονία, λέγοντας πως ο 66χρονος απαγχονίστηκε μέσα στο κελί του, πολλοί υπαινίσσονταν πως ο Έπσταϊν δολοφονήθηκε για να προστατευθούν οι πολυάριθμες προσωπικότητες και οι άνδρες της εξουσίας με τους οποίους συγχρωτιζόταν.

Έπειτα από «μια επισταμένη εξέταση όλων των πληροφοριών, περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της νεκροψίας, ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε σε σύντομη ανακοίνωση πως ο θάνατός του οφειλόταν σε «αυτοκτονία με απαγχονισμό».

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα» της νεκροψίας, είχαν σπεύσει να δηλώσουν οι δικηγόροι του Τζέφρι Έπσταϊν σε ανακοίνωση που είχαν.

«Η υπερασπιστική ομάδα έχει την πρόθεση να διεξαγάγει τη δική της ανεξάρτητη και πλήρη έρευνα για τις συνθήκες και την αιτία του θανάτου του Τζέφρι Έπσταϊν», είχαν προσθέσει.

Ερωτήματα είχε προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι ο μεγιστάνας βρισκόταν υπό παρακολούθηση, γιατί είχε επιχειρήσει και άλλη φορά να βάλει τέλος στη ζωή του, συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου 2019.

Μετά τον θάνατό του, ο διευθυντής του ιδρύματος μετατέθηκε, ενώ δύο δεσμοφύλακες, που είχαν αναλάβει να επιβλέπουν τον Έπσταϊν τη νύκτα της Παρασκευής προς τον Σάββατο, όποτε και βρέθηκε νεκρός, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Αξιωματούχοι της φυλακής, φέρονται να είχαν υποστηρίξει πως οι δεσμοφύλακες κοιμήθηκαν περίπου τρεις ώρες, ενώ έπρεπε να πραγματοποιούν ελέγχους κάθε μισή ώρα, τροφοδοτώντας τις υποψίες για συνεργούς μέσα στη φυλακή.

Το μαύρο βιβλίο με τις επαφές του Έπσταϊν

Υπενθυμίζεται, ότι Αμερικανός δικαστής διέταξε τη δημοσιοποίηση των αρχείων στο πλαίσιο αγωγής που σχετίζεται με τη συνεργάτιδα του Eπστάιν, Γκισλέιν Μάξγουελ.

Ο Αλφρέντο Ροντρίγκεζ, εργαζόμενος στο σπίτι του Έπσταϊν που είχε αναλάβει την ασφάλειά του και γνώριζε τα πάντα για τη δράση του 66χρονου, περιέγραψε την Μάξγουελ ως «το αφεντικό» στην κατάθεσή του, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Ο μπάτλερ του μεγιστάνα διατηρούσε ένα μαύρο βιβλίο με τις επαφές του Έπσταϊν, στο οποίο περιλαμβάνονταν στοιχεία επικοινωνίας για ονόματα της λίστας Α, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Μικ Τζάγκερ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερλ Σπένσερ, η Μπάρμπαρα Γουόλτερς, ο Χένρι Κίσινγκερ και τουλάχιστον τρία μέλη της οικογένειας Κένεντι.

Ο Ροντρίγκεζ, ο οποίος πέθανε το 2015, είχε εντολή να έχει πάντα μαζί του μετρητά για να τα δίνει σε κορίτσια γυμνασίου και σε κορίτσια που στη συνέχεια εκδίδονταν για τον Έπσταϊν, αναφέρουν τα έγγραφα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. * Ο θάνατος του Έπσταϊν στις 10 Αυγούστου 2017 στην ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν, μια από τις ασφαλέστερες των ΗΠΑ, προκάλεσε χείμαρρο ερωτημάτων και πυροδότησε θεωρίες συνωμοσίας.

    * Ερωτήματα είχε προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι ο μεγιστάνας βρισκόταν υπό παρακολούθηση, γιατί είχε επιχειρήσει και άλλη φορά να βάλει τέλος στη ζωή του, συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου 2019.

    Υ.γ. Ο “δαιμων” του τυπογραφειου!

Comments are closed.