Τηλεφωνικές απάτες: Οδηγός επιβίωσης από την ΕΛΑΣ

Κοινοποίηση:
APATI06D

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) προειδοποιεί τους πολίτες για την αυξανόμενη τάση περιστατικών εξαπάτησης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γνωστών ως Vishing. Αυτές οι απάτες έχουν γίνει πιο συχνές και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από το κοινό.

 

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν κυρίως ελληνικούς τηλεφωνικούς αριθμούς για να πραγματοποιήσουν τις κλήσεις τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολίτες λαμβάνουν κλήσεις που περιλαμβάνουν ηχογραφημένα μηνύματα, τα οποία συνήθως είναι στα αγγλικά. Τα μηνύματα αυτά προσποιούνται ότι προέρχονται από αστυνομικές αρχές είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού.

Ο σκοπός αυτών των κλήσεων είναι η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων των πολιτών. Οι απατεώνες επιδιώκουν να αποκτήσουν πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να διαπράξουν οικονομικές απάτες εις βάρος των θυμάτων τους.

Για να προστατευτούν από αυτές τις απάτες, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστους αριθμούς. Είναι σημαντικό να μην παρέχουν προσωπικά στοιχεία ή οικονομικές πληροφορίες σε κανέναν που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν επαληθεύσει την ταυτότητά του.

 

Επιπλέον, η ΕΛΑΣ συμβουλεύει τους πολίτες να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στις αρμόδιες αρχές, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν μέτρα κατά των απατεώνων.

Τηλεφωνικές κλήσεις από άτομα που υποδύονται τους λογιστές ή εκπροσώπους αξιόπιστων οργανισμών-φορέων, όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.α, όπου με διάφορα προσχήματα, όπως η δήθεν επιστροφή χρηματικού ποσού ή η καταβολή σχετικού επιδόματος (πχ Market Pass), προσπαθούν να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία [αριθμούς πιστωτικών-χρεωστικών καρτών, διαπιστευτήρια εισόδου σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking)]. Η ΕΛΑΣ συστήνει στους πολίτες:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους κλήσεις.

Να μην αποκαλύπτουν ποτέ προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα μέσω τηλεφώνου.

Να μην ακολουθούν ύποπτους υπερσυνδέσμους (links) που λαμβάνουν σε συνέχεια αντίστοιχων τηλεφωνικών κλήσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response