Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με κύριο θέμα το Κυπριακό,
Οι διμερείς σχέσεις και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα τεθούν στο τραπέζι, αλλά το θέμα που πονάει είναι το Κυπριακό και η «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης που περιλαμβάνεται έντεχνα στις «διμερείς σχέσεις»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη την Κυριακή.
Τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Ειρήνη – Νέλσον Μαντέλα και το βράδυ θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στη ΓΣ του ΟΗΕ. Την Τρίτη θα συμμετάσχει το πρωί στο καλωσόρισμα των επικεφαλής των αντιπροσωπειών από τον Γενικό Γραμματέα και αργότερα σε γεύμα.
Σε φάση «εσπευσμένης επίλυσης» με λύση ανάλογης «ποιότητας» για την Ελλάδα με αυτή που δόθηκε στα Σκοπιανό, εισέρχεται και το Κυπριακό:
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ωθήσει την κυπριακή κυβέρνηση (όχι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη χρειάζεται… ιδιαίτερη πίεση) για να κλείσει το Κυπριακό μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.
Οι ΗΠΑ πλέον πιέζουν αφόρητα την Αθήνα και απ’ ότι φαίνεται η Κύπρος θα αποτελέσει την «Ιφιγένεια» η οποία θα θυσιαστεί για να βελτιωθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι σχέσεις της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ.
Βασική αιτία η ανάγκη «ειρήνευσης» και ομαλής διεξαγωγής γεωτρήσεων αρχικά και εξορύξεων στην συνέχεια, των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Για τις ΗΠΑ η «ήττα» του Nord Stream II με την Γερμανία να βάζει το εθνικό της συμφέρον επάνω από το συμμαχικό, ήταν ιδιαίτερα «διδακτική»: Η Ευρώπη διψά για ενέργεια και δεν την ενδιαφέρει από πού θα την βρει.
Και οι ΗΠΑ, ξέρουν ότι μόνο η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να δώσει τα κοιτάσματα αυτά που θα μειώσουν σε σημαντικό ποσοστό την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, μετά την αποτυχία της μεταφοράς του φυσικού αερίου του Κατάρ μέσω Συρίας, η οποία αποτέλεσε και την αιτία του επταετούς αιματοκυλίσματος.
Πρόβλημα όχι μόνο οι ΑΟΖ, αλλά και οι οδοί μεταφοράς του φυσικού αερίου: Για το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο η Τουρκία είναι ο εύκολος και οικονομικός δρόμος…
Και ποιον θα πιέσουν οι ΗΠΑ; Αυτό που πάντα υποχωρεί και εν προκειμένω υποχωρεί και χωρίς καμία δυσκολία ένεκα απουσίας εθνοκεντρικού ιδεολογικού υπόβαθρου της κυβέρνησής της: Την Ελλάδα!
Η όλη διαδικασία ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο μήνες μετά την τελευταία τους επαφή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Όπως γίνεται κατανοητό όλοι βιάζονται για την «λύση», εκτός από αυτούς που θα ηττηθούν, εν προκειμένω τους Ελληνες
Η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασής της με ένα τουρκικό προτεκτοράτο το οποίο θα ελέγχεται σε κάθε του βήμα από τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι αν και πληθυσμιακά λιγότεροι θα μπορούν να ασκούν βέτο σε όλες της αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, δίνει και το απαραίτητο «βήμα» της Αγκυρας στην ΕΕ.
Στο μενού Τσίπρα και Ερντογάν και η «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Οσα περισσότερα κλείσει η κυβέρνηση Τσίπρα, τόσο καλύτερα.
Οταν αναγνωρίστηκε «μακεδονική» εθνότητα και «μακεδονική» γλώσσα είναι πολύ πιο εύκολο να αναγνωριστεί και τουρκική μειονότητα αντί για «μουσουλμανική». Σε τελική ανάλυση στα Σκόπια το ποσοστό των «Μακεδόνων» είναι 0%, στην Δυτική Θράκη υπάρχει ένα πραγματικό ποσοστό, μη προσδιορισμένο, τουρκόφωνων.
Βασικός μοχλός η Συνθήκη της ΔΑΣΕ του 1990 για το δικαίωμα του «αυτοπροσδιορισμού»…