Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας έδειξε ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι που ήρθαν στη χώρα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ υπέστησαν καταναγκαστική εργασία και κακοποίηση εργατών. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (FIFA) κατηγορήθηκε ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τα προβλήματα.
Σύμφωνα με τα νέα του The Guardian, λιγότερο από έξι μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι δύσκολες συνθήκες των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, συνεχίζουν να είναι στην ημερήσια διάταξη.
Βασισμένη σε συνεντεύξεις με 59 πρώην και νυν υπαλλήλους από οκτώ διαφορετικές εταιρείες, η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κατέληξε στο συμπέρασμα:
- Μισθολογικές διακρίσεις λόγω φυλής και γλώσσας
- Ανθυγιεινές και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης σε κοινόχρηστα δωμάτια για έως και 10 άτομα
- Οι φρουροί ασφαλείας εργάζονται έως και 12 ώρες την ημέρα για μήνες χωρίς ρεπό
- Απειλείται με τεράστιες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων που θέλουν να κάνουν ρεπό
- Μεγάλες ποινές για λάθη κατά την εργασία
- Μη καταβολή υπερωριών
Η έκθεση έδειξε ότι οκτώ ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας απέτυχαν να εκπληρώσουν την ευθύνη τους να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Ενώ αναφέρθηκε ότι η FIFA και ο εταίρος του οργανισμού συνεργάζονταν με αυτές τις εταιρείες τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν αυτές οι καταχρήσεις, ζητήθηκε από τη FIFA να λάβει μέτρα σχετικά με την κατάσταση των εργαζομένων.
Κάλεσε τη FIFA και την Ύπατη Επιτροπή να πιέσουν το Κατάρ να εφαρμόσει τον Εργατικό Νόμο και να εφαρμόσει εργασιακές μεταρρυθμίσεις.