Τη διατήρηση επάρκειας της βιταμίνης D, ειδικά σε περιόδους εγκλεισμού συνιστά ο ενδοκρινολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γιώργος Τροβάς, τονίζοντας όμως, ότι τα μέχρι τώρα διαθέσιμα κλινικά δεδομένα σε σχέση με πιθανό ρόλο της εν λόγω βιταμίνης στη λοίμωξη Covid-19 είναι προκαταρτικά.
«Τα δεδομένα αυτά δεν αποδεικνύουν αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης και της λοίμωξης, αλλά επειδή υπάρχει ισχυρή βιολογική βάση, έχουν σχεδιαστεί αρκετές μελέτες για να διερευνήσουν περαιτέρω την επίδραση της χορήγησης της, σε διάφορες εκβάσεις της νόσου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η πρόσφατη επιδημία του SARS-CoV-2 έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την ανακάλυψη μηχανισμών διασποράς και έκφρασης του κορονοϊού όπως επίσης και για πιθανούς παράγοντες που συμμετέχουν στη διασπορά ή στον έλεγχο της νόσου Covid-19. Η έρευνα για παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε αρνητική έκβαση της νόσησης από τον ιό έχει εστιάσει μέχρι τώρα στην ηλικία, την παχυσαρκία, την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη κλπ. Από την αρχή της πανδημίας συζητείται εντόνως και η ανεπάρκεια-έλλειψη της βιταμίνης D, σαν επιπρόσθετος πιθανός παράγοντας κινδύνου, εξαιτίας της διάχυτης δράσης της σε πολλά οργανικά συστήματα του ανθρώπου.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τροβάς, είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D έχει ρυθμιστική δράση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, όπως επίσης και στις καρδιαγγειακές και θρομβωτικές επιπλοκές της λοίμωξης με covid-19.
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πανδημίας υπήρξαν αναφορές από διάφορες μελέτες που συσχέτισαν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D με αυξημένη θνησιμότητα και άλλες επιπλοκές του ιού. Ωστόσο μέχρι τώρα αυτές οι μελέτες είναι σε μικρό αριθμό ασθενών και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για ασφαλή και καταληκτικά συμπεράσματα».
Μια άλλη παρατήρηση, που έκανε η επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με τον κύριο Τροβά, είναι ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που είχαν από τα υψηλοτέρα ποσοστά νόσησης και χτυπήθηκαν σκληρά από τον ιό, στο πρώτο κύμα, είναι από τις χώρες με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό. Όπως έχει επισημάνει ο γνωστός ενδοκρινολόγος και σε πρόσφατο editorial του επιστημονικού περιοδικού Hormones: «Παρόλο που ο πληθυσμός της Ελλάδας (όπως και της Ιταλίας και της Ισπανίας) έχει πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις από πλευράς κρουσμάτων και εκβάσεων της λοίμωξης Covid -19».
Αυτό όπως εξηγεί ο κ. Τροβάς, έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους οι οποίες δεν άπτονται μόνο με την κατάσταση της υγείας. Είναι θέμα πολυπαραγοντικό που έχει να κάνει με συννοσηρότητες, ή μέτρα που πάρθηκαν σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου με τόση ηλιοφάνεια υπάρχουν τόσο χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D, αφού ως γνωστόν η παραγωγή της εν λόγω βιταμίνης συντελείται στον οργανισμό μας με την βοήθεια του ήλιου.
Πρόκειται όπως εξηγεί ο κ. Τροβάς, για το μεσογειακό παράδοξο, το οποίο σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, τις ώρες που κάθεται κάποιος στον ήλιο, αλλά και τη διατροφή.
«Όταν πχ το καλοκαίρι πηγαίνουμε τις “κακές ώρες” στην παραλία, αναγκαστικά φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη, το οποίο εμποδίζει το σχηματισμό της βιταμίνης D στο δέρμα. Στον ήλιο είναι καλό να καθόμαστε όλο το χρόνο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και προτιμότερα ώρες που ο ήλιος είναι ακίνδυνος».
Ο κύριος Τροβάς τό είπε πολύ σωστά.Ο ήλιος παράγει τήν βιταμίνη D στό σώμα μας.Πρέπει νά πηγαίνουμε έξω στήν λιακαδα.Ομως μέ τά λουκέτα απαγορεύουν οί μισάνθρωποί τού εξόφθαλμου κάτι πού μάς προσφέρει άφθονα η ελληνθκή φύση.Τόν ήλιο.Ολοι έξω χειμώνα καλοκαίρι.
Γιάννης Λάκων
Σαφώς και η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ασπίδα για τον ιο όπως και για τον έλεγχο του σακχάρου κ.α . Όμως τη βιταμίνη d την ενεργοποιεί το μαγνήσιο και όποιος τρώει επεξεργασμένες και όχι φυσικές τροφές έχει έλλειψη σε μαγνήσιο. Πολύ σημαντικά είναι και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε λαχανικά φρούτα, πράσινο τσάι, κακάο, καφέ, κόκκινο κρασί κτλ. Από κει και πέρα αυτά που λέει ο συγκεκριμένος είναι ανακριβή ειδικά η τελευταία παράγραφος είναι για γέλια. Προτείνω έκθεση στον ήλιο μεσημέρι με το μαγιο από μάρτιο μέχρι τέλη οκτωβρίου και τώρα το χειμώνα που δεν μπορείς να συνθέσεις βιταμίνη d ένα καλό φυσικό μουρουνέλαιο το οποίο είναι πολύ ακριβό ή έξτρα βιταμίνη d ή και τα δυο μαζί στα πλαίσια ένος γευματος πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά που έχουν βιταμίνη Α η οποία ισορροπεί με τη βιταμίνη d. Είπα και ελάλησα.