Την στήριξή της στην Ελλάδα εξέφρασε η Κατρίν Κολονά: «Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε»

Κοινοποίηση:
Fb_CjvAWYAI4h9_

Με αναφορά στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, η Κολονά έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Καθώς οι απειλές σε βάρος της χώρας μας, με όχημα τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες από την Άγκυρα, η Γαλλία έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν θα μείνει αμέτοχη, στην παραμικρή αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά κατέστησε σαφές πως η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών, έστειλε από την Αθήνα, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια.

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε» θέλησε να επαναλάβει και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Θυμίζουμε πως με αφορμή την ενημέρωση για το ταξίδι που θα κάνει σε βαλκανικές χώρες ο Ερντογάν χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» τον στίχο, δηλαδή, τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ανησυχεί η Γαλλία για την ένταση στην περιοχή
Αναφερθείσα στη χθεσινή της συνάντηση στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Κατρίν Κολονά είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας ενόψει αυτής της όξυνσης και των εντάσεων και μάλιστα ζήτησε να μην υπάρχουν δηλώσεις που μπορεί να παρομοιάζονται με προκλήσεις. Όπως σημείωσε, η περιοχή δεν χρειάζεται ένταση, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία
Σύμφωνα με την αμυντική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μετά και την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale, «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Στο άρθρο 4 της ίδια συμφωνίας, τονίζεται επίσης πως οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας διαβουλεύονται σε τακτική βάση και όταν καθίσταται αναγκαίο, ιδίως ενόψει των εξελίξεων της στρατηγικής κατάστασης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, σε επίπεδο αμυντικής συμφωνίας, Ελλάδα και Γαλλία δεσμεύονται σε διμερή αμυντική συνεργασία, την αμυντικοτεχνική συνεργασία, την περιφερειακή αμυντική συνεργασία, τις αμυντικές πρωτοβουλίες, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υβριδικές απειλές και προκλήσεις, τις κυβερνο-απειλές, τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες, την ανάπτυξη δυνατοτήτων, τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει κοινά γυμνάσια, εκπαίδευση ανδρών των ενόπλων δυνάμεων, ανταλλαγή επισκέψεων σε στρατιωτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος και χρήση λιμανιών και αεροδρομίων των δύο χωρών για τους σκοπούς επιχειρήσεων.
Θυμίζουμε πως σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ» στο Παλαιό Φάληρο υπεγράφησαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί οι συμβάσεις απόκτησης των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό και των έξι επιπλέον Rafale.

Η θέση σε εφαρμογή της αμυντικής συμφωνίας και η απάντηση Δένδια
Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 2 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή». Επανέλαβε, πάντως, ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Την ίδια ώρα, μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Γαλλίδα ομόλογό , απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες. «Η υπομονή μας έχει τα όριά της… εάν (η Ελλάδα) συνεχίσει με τις παράνομες απειλές εναντίον μας, εκμεταλλευόμενη τις βάσεις της στα νησιά», δήλωσε στην τελευταία του επίθεση κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος.

«Να θυμίσω πως απέναντί μας υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης καθώς και μία πλήρη στρατιά», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε λέγοντας πως μας η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli εάν η χώρα μας εξασκήσει τα δικαιώματά της όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.


Στην συνέχεια, ο κ. Δένδιας απευθύνθηκε στην τουρκική πλευρά τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές απειλές στην ιστορία της τονίζοντας πως «απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια».

Η Κατρίν Κολονά, βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, αφού είχε επισκεφτεί την Άγκυρα.

Γερμανία και Γαλλία θέτουν την Άγκυρα προ των ευθυνών της
Πρόκειται για τη δεύτερη υπουργό Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας που παίρνει ανοιχτά θέση κατά των τουρκικών αξιώσεων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» παρατήρησε στα τέλη Ιουλίου η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», έλεγε τότε χαρακτηριστικά.

Το ταξίδι της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Κύπρο δεν ήταν ένα ταξίδι που περιορίστηκε σε τυπικές διατυπώσεις, φωτογραφίες και χαμόγελα. Μια κρίσιμη επίσκεψη που επισφραγίζει τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα για τα ελληνοτουρκικά, έγραφε τότε η γερμανική DW.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν στις 6 Αυγούστου, στο Σότσι, είχε εμφανιστεί ενοχλημένος από τη στήριξη της Μπέρμποκ προς την Ελλάδα ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη Γερμανία και τη Γαλλία «όργανα της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: