Της Αναλήψεως γιορτάζουμε σήμερα 6 Ιουνίου είναι η μέρα που ψάλλεται τελευταία φορά το Χριστός Ανέστη, μετά το Πάσχα, και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση σήμερα κάνουμε το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα.
Ο λαός έλεγε οτι έπρεπε να πάει της Αναλήψεως στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο και να περάσει από σαράντα κύματα (εδω σχετίζεται και η παροιμία «πέρασε από σαράντα κύματα»,που αναφέρεται σε αυτόν που αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια) ωστε να πάνε καλά οι επόμενοι μήνες. Μάλιστα, σε ορισμένα μέρη γέμιζαν με θαλασσινό νερό ένα μπουκάλι που το φύλαγαν για φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα και διάφορους πόνους, αλλά και το κακό μάτι.
Μπάνιο και πέτρα μαλλιαρή
Μία παράδοση φερμένη από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήταν να βρουν στα ρηχά της θάλασσας την πέτρα την μαλλιαρή.
H πέτρα αυτή με το ρίζωμα και τη βλάστησή της μέσα στη θάλασσα, συμβολίζει όλη τη δύναμη και την ουσία του θαλασσινού στοιχείου που, κατά τον Ευριπίδη, και ουσιαστικά είναι φορέας ευτυχίας όποτε όποιος την εύρισκε την έπαιρνε σπίτι του για το καλό.
Πέμπτη της Αναλήψεως ή Γαλατοπέφτη
Σήμερα είναι που κλείνει ο κύκλος του Πάσχα και σε όποιο σπίτι έμειναν δάφνες, λουλούδια από το Πάσχα πρέπει να καούν. Σύμφωνα με τη λαογραφία στη Λήμνο ονόμαζαν τη γιορτή της Αναλήψεως, «Γαλατοπέφτη». Το γάλα της ημέρας της Αναλήψεως δεν το έπηζαν, αλλά το μοίραζαν σε φίλους και γνωστούς και όσο τους έμενε, το έκαναν ρυζόγαλο. Για το λόγο αυτό κι επειδή η γιορτή της Αναλήψεως ήταν πάντα ημέρα Πέμπτη και επειδή μοίραζαν το γάλα την ονόμαζαν «Γαλατοπέφτη».
Αγαλλιάζουν οι ψυχές των νεκρών
Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, η Πέμπτη της Αναλήψεως είναι η ημέρα κατά την οποία οι ψυχές των νεκρών, ακόμα και των αμαρτωλών που ήταν στην Κόλαση και από την ημέρα του Πάσχα, της Ανάστασης, ήταν ελεύθερες να κυκλοφορούν στη γη, ανάμεσα στους ζωντανούς και τους οικείους τους, με την Ανάληψη του Χριστού πρέπει να γυρίσουν στον τόπο τους.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/tis-analipseos-simera-proto-mpanio-sti-thalassa