Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη σφοδρή ενεργειακή κρίση των προηγούμενων ετών έχει ως αποτέλεσμα την επάνοδο των Ελλήνων καταναλωτών και κυρίως της βιομηχανίας στη χρήση του καυσίμου.
Έτσι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της DG Energy και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικά σε ετήσια βάση η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 18% ενώ πρώτη σε αύξηση κατανάλωσης ήταν η Σλοβακία με 23%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Σλοβενία με αύξηση επίσης 18% και ακολουθούν η Λετονία με αύξηση 16%, η Πολωνία με 13%, το Λουξεμβούργο με 8%, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ιρλανδία με 7%, ενώ στη Ρουμανία η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 6%.
Στον αντίποδα η υψηλότερη μείωση σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Πορτογαλία και έφθασε στο 29%.
Πάντως η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, μεταξύ των 10 μεγαλύτερων καταναλωτών φυσικού αερίου της ΕΕ, με 1,5 bcm. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ το γ’ τρίμηνο του έτους κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 56 bcm, αποτυπώνοντας μια σχετική σταθεροποίηση.
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, με βάση τα στοιχεία του ENTSO-G, μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023, υποχωρώντας στα 64 bcm, με το 33% να αφορά LNG.
Το 20% των εισαγόμενων ποσοτήτων προήλθε από τη Ρωσία. Σε επίπεδο τριμήνου επίσης, η μέση τιμή του TTF ήταν τα 35,4 ευρώ/MWh, ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση.
Σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μ.ο. η χονδρική ρεύματος στην χώρα
Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 125 ευρώ/MWh έναντι 78 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή στις χώρες της ΕΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση το τρίτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε αποκλιμάκωση τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού τόσο τη χονδρική, όσο και τη λιανική.
Η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ και πυρηνικών, σε συνδυασμό με την συγκρατημένη ζήτηση και τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, κράτησαν τις τιμές χονδρικής σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 78 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023 που ήταν στα 85 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή ήταν στα 125 ευρώ, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι, συνολικά οι τιμές στα κράτη μέλη ήταν κατά μέσο όρο 5% χαμηλότερα από το 2023.
Η ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε μικρή ετήσια αύξηση 2% και έφτασε τις 581 TWh, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα του 2022 που ήταν 590 TWh, καθώς η κατανάλωση δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, σε σύγκριση με τα προ της κρίσης επίπεδα.
Οι τιμές λιανικής επίσης μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, με τον μέσο όρο στα 241 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα κυμάνθηκαν σε ένα εύρος μεταξύ 208 ευρώ/MWh και 260 ευρώ/MWh.