Όταν ήμασταν πιτσιρικάδες, τα καλοκαίρια κάναμε κόντρα με τους φίλους μας για τα περισσότερα παγωτά και τα περισσότερα μπάνια. Καθώς το φετινό καλοκαίρι δεν προβλέπεται ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο, ετοιμαστείτε για επιστροφή στο παρελθόν.
Αυτός που θα καταφέρει να πάει έστω και λίγο έξω από την Αθήνα, θα έχει βγει νικητής στον συναγωνισμό. Οι περισσότεροι μετά βίας θα πάμε μέχρι την παραπάνω ρούγα. Ο καιρός πάντως δεν είναι σύμμαχος για κλεισούρες. Αντιθέτως, από πολύ νωρίς φέτος μας “σπρώχνει” προς τις παραλίες.
Εμείς ως λαός το ξεκινήσαμε από τα μέσα Μαρτίου ως αντίδραση στην καραντίνα, αλλά τώρα που άρχισαν τα 35άρια, η αντίδραση θα είναι μόνο προς τον καύσωνα. Δεν μπορεί όμως να είναι ασύντακτη και αθρόα. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε αποστάσεις και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να απλωθούμε στην ακτογραμμή της Αττικής κι όχι να στοιβαχτούμε σε 10-15 παραλίες.
Κι αν εσύ δεν ξέρεις παραλίες που να μπορείς να έχεις την απόστασή σου και βαριέσαι να ψάξεις, εμάς ποιος είναι ο ρόλος μας; Ποια είναι η συνεισφορά μας σε αυτή τη σχέση; Μα φυσικά να σου τις βρούμε. Αρκεί βεβαίως να έχεις την διάθεση να οδηγήσεις εσύ ή κάποιος φίλος σου μια σημαντική απόσταση που θα απαιτήσει τη βενζινούλα της και μια οργάνωση από το σπίτι. Μη φανταστείς τρέλες. Το πολύ 75 λεπτά μακριά από το κέντρο.
Πόρτο Εννιά
Αν και δεν πρόκειται για μια από τις πιο δυσπρόσιτες παραλίες εντός Αττικής, το Πόρτο Εννιά στην Κερατέα είναι ο ορισμός του ανοργάνωτου και από τις ελάχιστες παραλίες που μπορεί κανείς να πει ότι είναι πιο “ερημικές” και μυστικές. Βέβαια, μετά απ΄αυτό το κείμενο αναιρούμε τον ισχυρισμό και γι΄ αυτό μας αξίζει το μπινελίκι.
Βρωμοπούσι
53 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, στα ανατολικά της Κερατέας, θα βρεις το Βρωμοπούσι ή Βρωμοπήγαδο. Μη σε προδιαθέτει το όνομα. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι δίνουν τέτοια ονόματα σε περιοχές για να καμουφλάρουν την ομορφιά τους. Και στο Βρωμοπούσι θα βρεις το αντίθετο του ονόματος. Γι΄αυτό το λένε και Καλοπήγαδο. Γενικώς η Κερατέα φημίζεται για την ακτογραμμή της και στον εν λόγω οικισμό θα βρεις τα καλύτερα νερά που μπορείς να βρεις στην Αττική μαζί με ψιλή άμμο.
Θυμάρι
Το Θυμάρι είναι αυτό που λέμε “ινκόγκνιτο παραλία”, καθώς για να την βρεις θα πρέπει να πας 55 χλμ. νοτιοανατολικά, να περάσεις την Παλαιά Φώκαια και να προσέξεις μη χάσεις το δρομάκι που οδηγεί προς τα εκεί. Έχει μεν ταμπέλα, αλλά δεν τη λες και ευδιάκριτη πέρα από τα 2-3 μέτρα, γι΄αυτό από ένα σημείο και μετά πήγαινέ το σημειωτόν. Μόλις φτάσεις, θα αντικρύσεις έναν κολπίσκο με βότσαλο κι έναν με ψιλή άμμο. Μες στο νερό υπάρχουν βράχια γι΄αυτό κολύμπα σχετικά στα βαθιά.
Χάρακας
Βάζεις πλώρη για Σούνιο, φτάνεις Λαύριο και Κερατέα κι εκεί στα όρια θα βρεις τον οικισμό του Χάρακα. Μια μεγάλη παραλία σε περιμένει, με την ψιλή της άμμο και τα φύκια της, ενώ έχει και μερικές ξαπλώστρες σε ένα σημείο της.
ΚΑΠΕ
Η συγκεκριμένη παραλία είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, γιατί κάτι τελεμέδες σαν και του λόγου μας καθόμαστε και γράφουμε τέτοια κείμενα. Δεδομένων των φετινών συνθηκών και του ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμα την ψυχολογία της τόσο μακρινής εκδρομής, το ΚΑΠΕ ίσως έχει λιγότερο κόσμο από ποτέ τα τελευταία 5-6 χρόνια, ιδίως για την εποχή. Θα το βρεις λίγο πριν τα Λεγραινά, έχει κι αυτό έναν χωματόδρομο πριν και κάτι σκαλάκια κι εξυπακούεται πως θα πρέπει να έχεις τα απαραίτητα μαζί σου, γιατί δεν θα τα βρεις εκεί.
Μικρό & Μεγάλο Σέσι
Η πιο μακρινή απόσταση που θα χρειαστεί να κάνεις. Το μιαμισάωρο δεν το γλυτώνεις, αν βάλουμε και καμία στάση για ανεφοδιασμό και βενζίνη. Το Σέσι βρίσκεται στον Γράμματικο στις σούβλες στα παλιά μας εγώ, αλλά μπορείς να βρεθείς είτε στο Μεγάλο που έχει αρμυρίκια, βότσαλο κι ένα γραφικό εκκλησάκι Μεταμορφώσεως ως θέα είτε στο Μικρό που το προστατεύουν ένα λιβάδι κι ένα δασάκι. Τώρα τι δίλημμα είναι αυτό άραγε; Σαν να σε ρωτάνε αν θες δύο σουβλάκια ή ένα κουτί πίτσα. Always order both.
Μετά από αυτό το άρθρο θα μιλάμε για έξι πρώην ερημικές παραλίες.