Η ματαιοδοξία της βρετανικής ναυτιλίας βυθίζεται μαζί με τον Τιτανικό στις 14 Απριλίου 1912 και ώρα 23:40, όταν το πλοίο προσκρούει σε παγόβουνο και δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα (15 Απριλίου πλέον), ο Τιτάνας των πλοίων χάνεται στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, μαζί με τις ψυχές 1.517 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 832 ήταν επιβάτες και οι 685 μέλη του πληρώματος.
Το θηρίο από ατσάλι, το επιβατηγό υπερωκεάνιο που είχε βάρος άνω των 66.000 τόνων, μήκος 269 μέτρα και ύψος 53 μέτρα, ενώ κάθε ατμομηχανή του ήταν ίση με μια τριώροφη οικοδομή και είχε πλάτος 28 μέτρα, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 10 Απριλίου 1912, με 2.224 επιβαίνοντες (μαζί με το πλήρωμα).
Απέπλευσε από το Σαουθάμπτον, σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνσταουν στην Ιρλανδία προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. 600 χλμ. νότια της Νέας Γης –νησί του Καναδά, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Τι δεν ξέρατε για το υπερωκεάνειο που συγκλόνισε τον κόσμο:
1. Πρώιμοι θάνατοι
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, συνέβησαν 250 τραυματισμοί και δύο θάνατοι.
2. 37 δευτερόλεπτα
Μεσολάβησαν μόλις 37 δευτερόλεπτα από την ώρα που εντοπίστηκε το παγόβουνο, μέχρι τη στιγμή της πρόσκρουσης με τον Τιτανικό. Από τη στιγμή της πρόσκρουσης, χρειάστηκαν 60 λεπτά για να πέσει η πρώτη σωστική λέμβος στο νερό.
3. Οι νεκροί
Από τα 1517 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, οι 123 ήταν επιβάτες από την πρώτη θέση, οι 166 από τη δεύτερη και 528 από την τρίτη θέση, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες. Οι υπόλοιποι ήταν μέλη του πληρώματος.
4. Δισεκατομμυριούχος εν πλω
Ο πλουσιότερος στο πλοίο ήταν ο επιχειρηματίας Τζον Τζέικομπ Άστορ, με περιουσία 87 εκ. δολάρια, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο. Η περιουσία του εκτιμάται στα 2 δις δολάρια, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
5. Δεν πνίγηκαν
Ελάχιστοι άνθρωποι πέθαναν από πνιγμό, καθώς οι περισσότεροι πέθαναν από υποθερμία μέσα σε λίγα λεπτά, διότι η θερμοκρασία του νερού του Ατλαντικού ήταν μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν και ειδικότερα στο σημείο της καταστροφής, λόγω του παγόβουνου, η θερμοκρασία πιθανόν να ήταν στους −2 °C.
6. Σώθηκε από το αλκοόλ
Ο Τσαρλς Τζόγκιν, ο μεθυσμένος αρχιμάγειρας που επέζησε από τον Τιτανικό κολυμπώντας σε παγωμένο κρύο νερό για ώρες, ανέφερε ότι είχε πιει τόσο πολύ ουίσκι, που το σώμα του δεν ένιωθε το κρύο.
7. Τους χρέωσαν
Οι επιζώντες του ναυαγίου χρεώθηκαν 1 δολάριο τη λέξη για να στείλουν τηλεγράφημα στους οικείους τους από τη σωσίβια λέμβο. Κάποιος έδωσε το τελευταίο του δολάριο για να στείλει στη μητέρα του μία και μόνη λέξη: «Safe (Σώος)».
8. Η πρώτη ταινία
Πριν από την ταινία του 1997, υπήρξε μία άλλη παραγωγή για το ναυάγιο του Τιτανικού, με τον τίτλο “Saved from the Titanic”. Αυτή η βουβή ταινία άρχισε τα γυρίσματα μόλις 5 μέρες μετά τη βύθιση του πλοίου και πρωταγωνίστρια ήταν η σταρ Dorothy Gibson, που γλίτωσε και η ίδια από την τραγωδία. Φορούσε μέχρι και τα ίδια ρούχα για τον ρόλο!
9. Θα μπορούσαν να σωθούν
Δυστυχώς, την ώρα της βύθισης, δύο άλλα πλοία ήταν πολύ πιο κοντά στον Τιτανικό απ’ ότι το πλοίο Carpathia, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν στα πυροτεχνήματα, ούτε στις κλήσεις SOS. Το πλοίο Californian είδε κάποια φώτα στον ουρανό και το πλήρωμα ξύπνησε τον καπετάνιο, αλλά εκείνος είπε να αγνοήσουν τα μηνύματα, επειδή ο ασυρματιστής τους κοιμόταν ήδη. Το πλοίο Samson, μια μεγάλη Νορβηγική γαλέρα, βρισκόταν μόλις 5-8 μίλια μακριά, αλλά πιστεύεται ότι δεν απάντησε στις κλήσεις, επειδή ψάρευε παράνομα στα νερά.
10. Θύμα και η… μασκότ
Ο Τιτανικός είχε τη δικιά του μασκότ: μια γάτα με το όνομα Τζένυ, που θα ήταν η κυνηγός ποντικών στο πλοίο. Θύμα και αυτή του ναυαγίου, όπως και περίπου άλλα 9 σκυλιά που βρίσκονταν στο πλοίο. Ωστόσο, τρία άλλα σκυλιά επέζησαν της καταστροφής.
11. Αν έχεις τύχη…
Η Violet Jessop ήταν υπάλληλος του προσωπικού στον Τιτανικό. Αφού επιβίωσε από την τραγωδία, έγινε υπάλληλος στον Βρετανικό που βυθίστηκε μερικά χρόνια αργότερα. Περιέργως βρισκόταν και πάνω στο πλοίο Olympic το 1911, όταν αυτό συγκρούστηκε με ένα πολεμικό βρετανικό πλοίο. Άρα, η Jessop βρισκόταν σε τρία πλοία που βυθίστηκαν και επέζησε.
12. Τα εισιτήρια
Τα εισιτήρια πρώτης θέσης κυμαίνονταν σε τεράστια τιμή, από $150 (περίπου $1700 σήμερα) για μια απλή κουκέτα, έως 4350 $ (50.000 $) για μία από τις δύο σουίτες Parlor.
13 Πολυτελέστατο… ξενοδοχείο
Οι ανέσεις του πλοίου περιλάμβαναν ένα παριζιάνικο καφέ, κήπους για τσάι, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, κουρείο, ασανσέρ και θερμαινόμενη πισίνα.
Τα εντυπωσιακά Τούρκικα λουτρά ήταν σχεδιασμένα μόνο για επιβάτες της πρώτης θέσης. Περισσότεροι από 700 επιβάτες τρίτης θέσης αναγκάζονταν να μοιραστούν τα δύο μπάνια που τους αναλογούσαν.
14. Μετά μουσικής
Οι μουσικοί έπαιζαν για 2 ώρες και 5 λεπτά μετά την πρόσκρουση και μέχρι τη βύθιση του πλοίου, προκειμένου να ηρεμούν οι επιβάτες. Σε τιμή που ξεπέρασε το ένα εκατ. ευρώ (900 χιλ. λίρες) πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Βρετανία το βιολί με το οποίο έπαιζε ο μουσικός Ουάλας Χάρτλεϊ, την ώρα που βυθιζόταν ο Τιτανικός.
15. Απώλεια θησαυρών
Το συνολικό ποσό των κοσμημάτων και μετρητών που χάθηκαν στη διάρκεια του ναυαγίου ανέρχεται περίπου στα 6 εκατομμύρια δολάρια.
16. Η πρόβλεψη;
14 χρόνια πριν το ναυάγιο, ο Μόργκαν Ρόμπερτσον έγραψε τη νουβέλα «Ματαιοπονία». Το παράδοξο; Σε αυτήν, ένα πλοίο με το όνομα Τιτάν κτυπά σε παγόβουνο στον βόρειο Ατλαντικό. Το κοινό ανάμεσα στα δύο πλοία είναι ότι δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για τους επιβάτες τους.
Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στον βυθό, σπασμένο στα δύο και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 3.784 μέτρων. Από την ανακάλυψή του το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία, σε όλο τον κόσμο.