Στο άκουσμα της φράσης «διατροφική διαταραχή» το μυαλό των περισσότερων από εμάς πηγαίνει σχεδόν αυτόματα σε εικόνες σκελετωμένων νεαρών κοριτσιών, που πιθανόν να πάσχουν από σοβαρή νευρική ανορεξία. Ωστόσο, οι «διατροφικές διαταραχές» δεν σχετίζονται μόνο με το βάρος, την ηλικία ή το γυναικείο φύλο, ενώ δυστυχώς σήμερα στην εποχή του fitness και του photoshop, αναγνωρίζεται ότι η «πιο επικίνδυνη» διατροφική διαταραχή, δεν είναι η νευρική ανορεξία, αλλά η διαβουλιμία (diabulimia).
Τι ακριβώς είναι η διαβουλιμία;
Η διαβουλιμία (δια-βήτης και βουλιμία) δεν είναι κάτι «καινούργιο».
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ασχολούνται συχνά σε σημαντικό βαθμό με την διατροφή τους και κάποιες φορές από μικρή ηλικία. Το ζύγισμα της τροφής, η καταμέτρηση υδατανθράκων, ο αυστηρός έλεγχος στο βάρος, τυχόν διατροφικοί περιορισμοί και η συνολική ενασχόληση με μια νόσο που απαιτεί λεπτούς διατροφικούς χειρισμούς μπορεί να οδηγήσει το άτομο με προδιάθεση στην εμφάνιση διατροφικής διαταραχής και πιθανό στην εμφάνιση διαβουλιμίας.
Η Diabulimia αναφέρεται στην διαταραχή λήψης τροφής στην οποία άτομα με διαβήτη τύπου 1 κάνουν εσκεμμένα λιγότερη ινσουλίνη από ό, τι χρειάζονται ή σταματούν να παίρνουν εντελώς ινσουλίνη με στόχο την απώλεια βάρους, ενώ έχουν διαταραγμένη εικόνα σώματος.
Η διαβουλιμία προς το παρόν δεν υφίσταται ως επίσημη διάγνωση από τις ιατρικές ή τις ψυχιατρικές κοινότητες, αλλά κατατάσεται ως μια ακόμα διαταραχή λήψης τροφής. Μόλις προσφάτως άρχισε να αναγνωρίζεται ως ένας παράγοντας μη συμμόρφωσης με την θεραπεία για την επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων, γεγονός που επιφέρει σοβαρότατες ακόμα και θανατηφόρες επιπλοκές.
Προειδοποιητικά σημάδια της διαβουλιμιας μπορεί να είναι:
Αυξανόμενη παραμέληση της διαχείρισης του διαβήτη
Μυστικότητα για τη διαχείριση του διαβήτη
Αποφυγή σχετικών με το διαβήτη ραντεβού
Ο φόβος των χαμηλών σακχάρων στο αίμα
Ο φόβος ότι “η ινσουλίνη μου κάνει λίπος”
Εξαιρετική αύξηση ή μείωση της διατροφής
Εξαιρετικό άγχος για την εικόνα του σώματος
Περιορισμός ορισμένων ομάδων τροφίμων ή κατανάλωση τροφίμων σε χαμηλότερες δοσολογίες ινσουλίνης
Αποφυγή φαγητού με άλλα άτομα πχ. με την οικογένεια ή φίλους
Δυσφορία στην πραγματοποίηση μετρήσεων σακχάρου ή στην λήψη ινσουλίνης μπροστά σε άλλους
Υπερβολικά αυστηροί διατροφικοί κανόνες
Έντονη ενασχόληση με τα τρόφιμα, το βάρος και / ή τις θερμίδες
Υπερβολική ή / και άκαμπτη άσκηση
Αύξηση της διάρκειας ύπνου
Κοινωνική απομόνωση από φίλους ή / και οικογενειακές δραστηριότητες
Κατάθλιψη και / ή άγχος
Συχνά παρατηρούνται:
A1c 9,0 ή υψηλότερη σε συνεχή βάση
A1c ασύμβατη με τις μετρήσεις του μετρητή
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Συνεχείς κρίσεις ναυτίας και / ή εμέτου
Επίμονη δίψα και συχνή ούρηση
Πολλαπλά επεισόδια ήπιας ή σοβαρής κετοξέωσης
Χαμηλό νάτριο ή / και κάλιο
Συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης
Αμηνόρροιας
Θολή όραση
Κόπωση ή λήθαργος
Ξηρά μαλλιά και δέρμα
Οι κυριότερες συνέπειες της διαβουλιμίας σχετίζονται συνήθως με το παρατεταμένα αυξημένο σάκχαρο στο αίμα. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες, οπότε η σωστή θεραπεία και η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμες
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τους πολλούς τρόπους που οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν ένα άτομο με διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση της αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόσο για την επιτυχή θεραπεία της διατροφικής διαταραχής, όσο και για τον έλεγχο του διαβήτη. Το άτομο που πάσχει πρέπει να ξαναφτιάξει την σχέση του με την τροφή και να αγαπήσει το σώμα του.
Για αυτό τον λόγο η ύπαρξη ενός αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ανίχνευση της στα χέρια του κλινικού ιατρού, του διαιτολόγου, του νοσηλευτή, αλλά και του ίδιου του ασθενούς που μπορεί να εντοπίζει στοιχεία διαβουλιμίας στην συμπεριφορά του.
Με την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στον παρακάτω σύνδεσμο συμβάλετε στον έλεγχο της εγκυρότητας και αξιοπιστίας ερωτηματολογίου ανίχνευσης της διαβουλιμίας και την μελέτη του φαινομένου για την ανάδειξη της διατροφικής διαταραχής στην ιατρική κοινότητα.