Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικά γεγονότα. Αύριο Σάββατο είναι η εκκίνηση της ελευθερίας των εμβολιασμένων και μεθαύριο Κυριακή είναι η μέρα που ανοίγει η πλατφόρμα για μια πολύ σημαντική μερίδα του πληθυσμού για την 3η δόση στους άνω των 50.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «πριμοδοτήσει» την μερίδα του πληθυσμού που ανταποκρίνεται στα καλέσματα των επιστημόνων και από την μια να τους αποζημιώσει για την στάση τους αυτή και από την άλλη να τους θωρακίσει ακόμα περισσότερο απέναντι στην πανδημία και τον χειμώνα που έρχεται ανοίγοντας τον δρόμο για την 3η δόση του εμβολίου σε μια από τις πιο παραγωγικές ηλικίες πολιτών. Τους άνω των 50.
Παράλληλα, με το άνοιγμα δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα ήταν απαγορευμένες και όχι δεδομένες όπως πριν την πανδημία, χορός, ανέμελη διασκέδαση, μουσική, προσπαθεί να δελεάσει τις νεότερες ηλικίες να το πάρουν απόφαση και να κάνουν το «τσίμπημα».
Από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και για 15 ημέρες θα γίνει ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα στην διάρκεια της πανδημίας που θα μας οδηγήσει είτε σε έναν ομαλό χειμώνα, είτε σε νέες περιπέτειες που έχουν όμως να κάνουν με την οικονομία αλλά και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές.
3η δόση και κινητά συνεργεία
Το απόγευμα της Κυριακής, 10 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 για άτομα άνω των 50 ετών καθώς και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) και αυξημένου κινδύνου (ομάδα Β).
Η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την αναμνηστική δόση και σε αυτήν την ομάδα, μετά τους ανοσοκατασταλμένους, τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση για όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από την δεύτερη δόση εμβολίου.
Οι ειδικοί περιμένουν τα δεδομένα έτσι ώστε να ανοίξει η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και για άλλες κατηγορίες πληθυσμού. Αυτό πάντως που ξέρουν μετά βεβαιότητας είναι ότι η τρίτη δόση θα επαρκεί για να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία σε βάθος χρόνου.
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις της επιχείρησης «Ελευθερία» σε απομακρυσμένες περιοχές
Εδώ και δύο μήνες, κινητά συνεργεία φτάνουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερα από 10.000 άτομα. Την επόμενη εβδομάδα οι εξορμήσεις θα γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα και συνεργεία από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, μια κινητή μονάδα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα επισκεφθούν την Τρίτη 12 Οκτωβρίου απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης. Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου θα βρίσκονται σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.
Τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα – Δείτε ποια είναι
Nοσήματα υψηλού κινδύνου
Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
Νεφρική ανεπάρκεια
Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5
Κυστική Ίνωση
Καρκίνος υπό αγωγή
Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία
Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30%
Διάμεση πνευμονοπάθεια με δοκιμασία διάχυσης < 40%
Σοβαρή ηπατική νόσος
Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση
Ανοσοκαταστολή
Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου-υψηλού κινδύνου
Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
Άλλα νοσήματα
Σύνδρομο Down
Άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις σύμφωνα με κλινικά κριτήρια
Nοσήματα αυξημένου κινδύνου
Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος
Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου
Νοσογόνος παχυσαρκία
Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος
Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή
Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος
Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος
Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες
Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός
Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα
Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος
Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία
Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.