Τι απέγιναν οι δύο κοπέλες που ήταν στο μοιραίο αυτοκίνητο με τον Ντράζεν Πέτροβιτς;

Κοινοποίηση:
basikh

Η Κλάρα Σάλαντζι και η Χιλάλ Εντεμπάλ βγήκαν ζωντανές από το κόκκινο Golf στο οποίο, την 7η Ιουνίου 1993, έχασε τη ζωή του ο Μότσαρτ του παγκόσμιου μπάσκετ. Το δυστύχημα σημάδεψε τις ζωές των δύο γυναικών

Όταν το αεροπλάνο του Ντράζεν Πέτροβιτς προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη η Κλάρα Σάλαντζι τον περίμενε με το κόκκινο Golf της. Το πλάνο ήταν να πάνε οδικώς ως τo Μόναχο και να περάσουν εκεί τη νύχτα. Στο αυτοκίνητο μαζί με την Κλάρα βρισκόταν και η Χιλάλ Εντεμπάλ. Μια εξαιρετική μπασκετμπολίστρια από την Τουρκία η οποία στο παρελθόν αγωνιζόταν με την Σάλαντζι σε ομάδα του Μονάχου. Είχαν αναπτύξει μια πολύ δυνατή φιλική σχέση.

Ήταν νωρίς το απόγευμα όταν ο Ντράζεν συνάντησε τη σύντροφο του. Κάθισε στη θέση του συνοδηγού. Η Κλάρα ανέλαβε την οδήγηση και η Χιλάλ καθόταν στις πίσω θέσεις.

Τη ζεστή καλοκαιρινή μέρα διέκοψε μια ξαφνική καταιγίδα που έκανε το οδόστρωμα ιδιαίτερα ολισθηρό. Η διαδρομή ήταν μεγάλη από τον Autobahn 3 στον 9 προς το Μόναχο. Έκαναν μια στάση και βγήκαν ξανά στην εθνική οδό.

Λίγο πριν τις 17:20 ένα οδηγός φορτηγού από την Ολλανδία αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό για να αποφύγει ένα αυτοκίνητο το οποίο, λόγω της ολισθηρότητας, μπήκε ξαφνικά στη λωρίδα του. Το φορτηγό χτύπησε στην διαχωριστική μπάρα και επέστρεψε στον δρόμο κλείνοντας ουσιαστικά τρεις λωρίδες. Ο οδηγός κατέβηκε και με νοήματα προσπάθησε να προειδοποιήσει τα επερχόμενα οχήματα.

Η Κλάρα πλησίαζε με μεγάλη ταχύτητα (180 χιλιόμετρα) και λόγω της μορφολογίας του δρόμου δεν έβλεπε το φορτηγό. Το αντίκρισε ξαφνικά μπροστά της σταματημένο και αντέδρασε ενστικτωδώς. Έστριψε το τιμόνι αριστερά και πάτησε φρένο. Το Golf χτύπησε αρχικά στη διαχωριστική μπάρα και στη συνέχεια, με τη δεξιά του πλευρά, συγκρούστηκε με το φορτηγό. Ήταν η πλευρά που καθόταν ο Ντράζεν.

Η έρευνα έδειξε ότι ο Κροάτης κοιμόταν και δεν φορούσε ζώνη. Από τη σύγκρουση έσπασε το παρμπρίζ και εκτοξεύθηκε έξω από το αυτοκίνητο. Τα σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα έκοψαν επί τόπου το νήμα της ζωής του. Το ρολόι που φορούσε στο χέρι του είχε σταματήσει στις 17:20. Ο Μότσαρτ του παγκόσμιου μπάσκετ ήταν μόλις 28 ετών.

«Το δυστύχημα άλλαξε για πάντα τη ζωή μου»

Τα κορίτσια ήταν πιο τυχερά. Η Κλάρα δεν είχε σοβαρά τραύματα και πήρε εξιτήριο μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα. Η Χιλάλ ήταν σαφώς σε σοβαρότερη κατάσταση. Από τη σύγκρουση είχε εκτοξευθεί στις μπροστά θέσεις και είχε χτύπησε το κεφάλι ενώ είχε κάταγμα στο ένα χέρι και τον αριστερό γοφό. Έμεινε για δύο μήνες σε κώμα και όταν ξύπνησε είχε σοβαρά προβλήματα με τη μνήμη της. Δεν θυμόταν τίποτα για το δυστύχημα αλλά και πολλά γεγονότα της ζωής της. Θα δηλώσει ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί καν πότε είχε γνωρίσει τον Ντράζεν. Έως σήμερα έχει πρόβλημα με τη μνήμη της.

«Τότε ζούσα στην Αμερική. Είχα έρθει στην Ευρώπη για διακοπές και κανονίσαμε με την Κλάρα να συναντηθούμε. Δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα από το δυστύχημα. Όταν ξύπνησα από το κώμα δεν ήξερα αν είμαι ζωντανή ή νεκρή. Δεν ήξερα να ονειρεύομαι. Ήθελα να πηδήξω από το παράθυρο, όχι για να αυτοκτονήσω αλλά γιατί πίστευα ότι έτσι θα ξυπνήσω. Οι γιατροί δεν με άφηναν ποτέ μόνη στο δωμάτιο» λέει η Χιλάλ. Λόγω των τραυμάτων της και του προβλήματος στη μνήμη αναγκάστηκε να σταματήσει το μπάσκετ. Όταν ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της επέστρεψε στην Τουρκία. Ζει πλέον μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη όπου ίδρυσε τη δική της ακαδημία μπάσκετ. Το 2021 μιλώντας στην Gazzetta dello Sport θα πει: «Το δυστύχημα άλλαξε για πάντα τη ζωή μου. Με ανάγκασε να σταματήσω το μπάσκετ και επέστρεψα στην Τουρκία. Έχω μεγάλο θέμα με τη μνήμη μου. Όταν κανονίσαμε τη συνέντευξη έπρεπε να το σημειώσω κάπου γιατί θα το ξεχνούσα».

Το 2017 την επισκέφθηκε στην Πόλη η μητέρα του Ντράζεν, Μπισέρκα (φωτό). Της είπε ότι ήθελε να συναντήσει τον τελευταίο άνθρωπο που είδε τον γιό της ζωντανό. «Ήμουν φοβισμένη στην αρχή. Όταν όμως τη συνάντησα ήταν τόσο γλυκιά και καλή μαζί μου. Με αγκάλιασε και κλάψαμε μαζί. Μου έφερε μια μπάλα με την οποία έπαιζε ο Ντράζεν. Ήταν τόσο όμορφο» θα πει η Χιλάλ.

«Η Κλάρα ήθελε να ξεφύγει απ’ όλο αυτό»

Μετά το δυστύχημα η Κλάρα Σάλαντζι έφερε το στίγμα του ανθρώπου που οδηγούσε το αυτοκίνητο στο οποίο σκοτώθηκε ο Ντράζεν. Την κατηγόρησαν για το γεγονός ότι έτρεχε σε ολισθηρό οδόστρωμα και ότι δεν πρόσεχε στον δρόμο. Η Κλάρα προσπάθησε να εξαφανιστεί και δεν μίλησε ποτέ για το δυστύχημα. Λίγους μήνες μετά την 7 Ιουνίου 1993 επέστρεψε στο μόντελινγκ και το μπάσκετ.

Είχε γνωρίσει τον Ντράζεν στις αρχές του 1993. Πήρε τηλέφωνο στα γραφεία των Νετς (ομάδα του ΝΒΑ στην οποία αγωνιζόταν ο Κροάτης) και ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί του. Η γραμματέας της είπε ότι δεν μπορεί να της δώσει το τηλέφωνο του αλλά μπορούσε να αφήσει το δικό της. Αν ήθελε ο Ντράζεν θα επικοινωνούσε μαζί της. «Με λένε Κλάρα Σάλαντζι, είμαι 23 ετών και παίζω κι εγώ μπάσκετ» είπε με σπαστά αγγλικά.

Ο Ντράζεν την πήρε τηλέφωνο και την κάλεσε σε ένα παιχνίδι των Νετς. Η γνωριμία εξελίχθηκε γρήγορα σε ερωτική σχέση. Παρότι η Κλάρα επέστρεψε στην Ευρώπη διατήρησαν επαφή. Το καλοκαίρι του ’93 ο Ντράζεν ήθελα να πάει με την σύντροφο του στην Κροατία για να τη γνωρίσει στην οικογένεια του.

«Ήξερα την Κλάρα από πολύ μικρή ηλικία. Παίζαμε μαζί σε μια ομάδα στο Μόναχο. Ήμασταν συνέχεια μαζί. Ακόμα και όταν εγώ έφυγα για την Αμερική δεν απομακρυνθήκαμε. Μιλούσαμε συνέχεια και το καλοκαίρι την επισκεπτόμουν. Ήταν ένα πανέμορφο, χαρούμενο κορίτσι» λέει η Χιλάλ.

Η Κλάρα επισκεπτόταν τη φίλη της στο νοσοκομείο. «Η μητέρα μου μού είπε ότι με επισκέφθηκε επτά φορές στο νοσοκομείο όσο ήμουν σε κώμα. Όταν ξύπνησα και ξεκίνησε η αποκατάσταση μου, είχε έρθει και είχαμε βγει μαζί μια βόλτα στο Μόναχο. Δυστυχώς δεν θυμάμαι τίποτα. Ξαφνικά όμως εξαφανίστηκε. Πιστεύω ότι ήθελε να ξεφύγει απ’ όλο αυτό. Να το αφήσει πίσω και να νιώσει καλύτερα. Αγαπούσε τόσο πολύ τον Ντράζεν. Τα πάντα ήταν ένα δυστύχημα αλλά πιθανότατα ένιωθε τύψεις» τονίζει η Χιλάλ.

«Δεν ήταν εύκολο ούτε γι’ αυτήν».

Όσο για τη σχέση της Κλάρα με την οικογένεια του Ντράζεν πέρασε από το στάδιο του μίσους σε αυτό της κατανόησης. Στην αρχή η μητέρα του Ντράζεν, Μπισέρκα δεν ήθελε καμία επαφή και την είχε χαρακτηρίσει «τέρας».

«Έναν χρόνο μετά το δυστύχημα η Κλάρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ήθελε να έρθει στο μνημόσυνο. Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε. Ήθελε να πάει στον τάφο του Ντράζεν. Της είπα να το αποφύγει εκείνη την ημέρα γιατί η μητέρα μου δεν ήταν έτοιμη να τη συναντήσει. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να τη συναντήσει» τονίζει ο αδελφός του Ντράζεν, Άτσο.

Ο χρόνος τελικά έφερε και τη συμφιλίωση. Η Μπισέρκα Πέτροβιτς πλέον καταλαβαίνει τι βίωσε η σύντροφος του γιού της: «Δεν ήταν εύκολο ούτε γι’ αυτήν. Ήθελε να διατηρήσει επαφή με εμάς. Θυμάμαι ήρθε σε ένα τουρνουά στο Μιλάνο όπου τίμησαν τη μνήμη του Ντράζεν. Ήρθε στο γήπεδο και μιλήσαμε, είχε φέρει και κάποια φάρμακα για τον σύζυγο μου. Μου είπαν ότι επισκέπτεται και το σημείο όπου έγινε το δυστύχημα όπου βάλαμε έναν σταυρό. Δυστυχώς η συνάντηση μας είναι μια σκληρή υπενθύμιση του τι συνέβη. Της ζήτησα να μην κρατήσουμε επαφή γιατί ξανάζω τα πάντα και πάλι και είναι πολύ δύσκολο».

Το όνομα της Κλάρα Σάλαντζι ήρθε στο προσκήνιο ξανά λόγω της σχέσης της με τον βετεράνο πλέον Γερμανό ποδοσφαιριστή, Όλιβερ Μπίερχοφ. Παντρεύτηκαν στις 22 Ιουνίου 2001. Έχουν μια κόρη 17 ετών και παραμένουν μαζί. Το δυστύχημα με τον Ντράζεν δεν ήταν η μόνη τραγωδία στη ζωή της. Στην αρχή του γάμου της με τον Μπίερχοφ απέβαλε ενώ ήταν στον όγδοο μήνα της κύησης. Στα 54 της σήμερα η Κλάρα δεν έχει μιλήσει ποτέ για τα γεγονότα της 7ης Ιουνίου 1993.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο άνθρωπος ήταν μπασκετικό φαινόμενο, παγκοσμίου κλάσης … Πραγματικά έφυγε πολύ νωρίς και πολύ άδικα …

Comments are closed.