Τι διαφορά έχει το FM από το AM στο ραδιόφωνο;

Κοινοποίηση:
ti-diafora-to-fm-to-am-radiofono

Χάρη στην ψηφιακή επανάσταση, η Generation Z δεν ξοδεύει πολύ χρόνο γυρίζοντας ένα καντράν ραδιοφώνου για να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το αγαπημένο τους τραγούδι. Αλλά οι Millennials και οι προκάτοχοί τους αναμφίβολα έχουν αυτή την εμπειρία, καθώς και την εμπειρία για τις συντομογραφιες, AM και FM, που συνόδευαν αυτή τη διαδικασία.

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι τα AM και FM περιγράφουν διαφορετικά είδη ραδιοφωνικών σταθμών. Αλλά πόσο ακριβώς διαφέρουν;

Για να καταλάβουμε αυτήν την απάντηση, βοηθάει να έχουμε τουλάχιστον μια πρόχειρη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ραδιόφωνα παράγουν ήχο. Κάθε ραδιοφωνικός σταθμός εκπέμπει αυτό που είναι γνωστό ως φέρον κύμα ή σήμα φορέα, το οποίο είναι βασικά ένα σταθερό ηλεκτρομαγνητικό κύμα του οποίου οι μεταβλητές, όπως η συχνότητα και το πλάτος, δεν αλλάζουν. Δηλαδή, μέχρι να ξεκινήσει ένας DJ να παίζει ένα τραγούδι στο σταθμό (ή να μεταδοθεί κάποιος άλλος ήχος). Αυτά τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα που ταξιδεύουν στην κεραία του ραδιοφώνου σας και το ραδιόφωνό σας τα μετατρέπει ξανά σε ηχητικά κύματα για να εκπέμπουν στο ηχείο σας.

Εάν πρόκειται για ραδιοφωνικό σταθμό AM, το ύψος του κύματος ρυθμίζεται με βάση τα σήματα. Αυτό είναι γνωστό ως διαμόρφωση πλάτους (Amplitude Modulation), εξ ου και AM. Για ραδιοφωνικούς σταθμούς FM, το πλάτος παραμένει το ίδιο, ενώ η συχνότητα, ο αριθμός των ολοκληρωμένων κύκλων κύματος σε δεδομένο χρόνο, αλλάζει.

Το FM σημαίνει διαμόρφωση συχνότητας (Frequency Modulation) και γενικά θεωρείται καλύτερο από το AM. Όταν τυχαία ηλεκτρικά σήματα παρεμβαίνουν σε ένα φέρον κύμα, μπορούν να επηρεάσουν το πλάτος του. Δεδομένου ότι τα κύματα του FM δεν μεταδίδουν σήματα μέσω του πλάτους, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα μιας εκπομπής ραδιοφώνου FM. Αλλά η αλλαγή του πλάτους ενός φορέα AM ανακατεύει τα δεδομένα που προσπαθεί να μεταδώσει, γι’ αυτό και το ραδιόφωνο AM έχει συνήθως περισσότερη στατικό φορτίο από ό,τι τα FM. Το ραδιόφωνο FM εκπέμπει επίσης σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων ώστε να είναι σε θέση να χειρίζεται περισσότερες αποχρώσεις και διακυμάνσεις στον ήχο. Εάν θέλετε να μεταδώσετε μουσική, θα έχετε καλύτερη ποιότητα χρησιμοποιώντας το ραδιόφωνο FM.

Ωστόσο, ένα ραδιόφωνο AM έχει και τα πλεονεκτήματά του. Όπως εξηγείται στο παραπάνω βίντεο, τα μήκη κύματός του είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα μήκη κύματος FM, γεγονός που βοηθά τα σήματα να ταξιδεύουν μακρύτερα και επίσης να παραμένουν ανέπαφα όταν συναντούν εμπόδια όπως κτίρια ή βουνά. Εάν θέλετε η εκπομπή σας να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, το ραδιόφωνο AM μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response