Τι είναι η διφθερίτιδα – Το τελευταίο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα πριν από 49 χρόνια

Κοινοποίηση:
720_687055_2493ea0a15-8f055347fad4a401

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου οκτάχρονου παιδιού από διφθερίτιδα, μία ασθένεια της οποίας το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1970.

Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

Η νόσος που προκαλεί, χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στον φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

 Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται έπειτα από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα.

Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Μικροβιολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος θα καθορίσουν την τελική διάγνωση. Κάτω από το μικροσκόπιο, με χρώση Gram, τα κορυνοβακτηρίδια της διφθερίτιδας έχουν σχήμα ράβδου, και ομαδοποιημένα μοιάζουν με κινεζικούς χαρακτήρες. Για την ταυτοποίηση του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα ακόλουθα καλλιεργητικά μέσα: Loeffler Serum Medium, Mueller-Hinton, Hoyle και Tinsdale.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Μονο ο Εμπολα εμεινε,ολα τα αλλα νοσηματα ειναι εδω.
    Οι φαρμακοβιομηχανιες της γερμανιας κ.α. θα τα κονομισουν χοντρα.
    Με τους λαθρο, ολοι κερδισμενοι εκτος απο τους Ελληνες

  2. Μαντέψτε ποιοι έφεραν στην Ελλάδα αυτό το βακτήριο. Και δεν είναι το μόνον.
    Όταν ακούτε για θανάσιμα επικίνδυνες λοιμώξεις που παρουσιάζονται να ξέρετε ότι τις φέρνουν μαζί τους οι νεγροειδεις τριτοκοσμικοί καφροι του Ισλάμ .
    Στο Πακιστάν έχει συνεχως αυξανόμενα κρούσματα χολέρας
    Το ίδιο και στην Αλγερία .
    Και οι Σύριοι , άντρες γυναίκες και παιδιά που έρχονται από τα στρατόπεδα του πρώην ισλαμικού χαλιφάτου έχουν ΟΛΟΙ σύφιλη . Το αποσιωπούσαν , αλλά Διέρρευσε ήδη στις χώρες της ΕΕ από τους γιατρούς των νοσοκομείων .

  3. Μαντέψτε ποιοι έφεραν στην Ελλάδα αυτό το βακτήριο. Και δεν είναι το μόνον.
    Όταν ακούτε για θανάσιμα επικίνδυνες λοιμώξεις που παρουσιάζονται να ξέρετε ότι τις φέρνουν μαζί τους οι νεγροειδεις τριτοκοσμικοί καφροι του Ισλάμ .

Comments are closed.