Οι διαδηλώσεις των αποκαλούμενων «κίτρινων γιλέκων» προκάλεσαν δριμείες συγκρούσεις με την Αστυνομία στο Παρίσι το Σάββατο, εγείροντας ακόμα και το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Τι είναι όμως το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και ποια τα κίνητρά του;
Ιδιαιτερότητα του κινήματος είναι ότι δεν έχει επικεφαλής ή συντονιστή, ούτε συνδέεται με κόμματα ή συνδικάτα, αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταγγέλλει πως αντίπαλοί του έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις των διαδηλωτών ώστε να εκτροχιάσουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.
Τα «γιλέκα» οργανώθηκαν πρωτίστως μέσω της των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαδήλωσε για πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου, πριν δεκαπέντε ημέρες, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση στην φορολόγηση των καυσίμων.
Το κόστος του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Γαλλία, έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το BBC.
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φέτος και από την 1η Ιανουαρίου θα προβεί σε περαιτέρω αύξηση κατά 6,5 λεπτά ανά λίτρο στο ντίζελ και κατά 3,9 λεπτά στην βενζίνη.
Το κίνημα έχει ωστόσο εξελιχθεί σε μία ευρύτερη έκφραση οργής για το υψηλό κόστος ζωής, την ανεργία που υπερβαίνει το 9% και τις εργασιακές πολιτικές του κ. Μακρόν, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι αγνοεί υπεροπτικά τις δυσκολίες των απλών πολιτών.
Οι κινητοποιήσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος χάρη στην ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το όριο ταχύτητας σε ορισμένους δρόμους.
Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει κόστη στην χρήση συμβατικών καυσίμων στο πλαίσιο των προσπαθειών για μετάβαση σε πιο καθαρή ενέργεια.
Ο κ. Μακρόν από την πλευρά του έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει όσον αφορά την αύξηση ων φόρων στα καύσιμα, αν και έχει τροποποιήσει τις αρχικές ιδέες του προτείνοντας τριμηνιαίο έλεγχο ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.
Το κίνημα είναι δημοφιλές, απολαμβάνοντας την στήριξη του 53%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Libertation, πριν τις ταραχές του Σαββάτου. Ακόμα 31% δήλωσε πως δεν στηρίζει μεν τους διαδηλωτές αλλά τους καταλαβαίνει.
Μόνο ένας στους δέκα απάντησε πως δεν στηρίζει το κίνημα.