Τι είναι οι βόμβες «bunker-buster» που χρησιμοποίησε το Ισραήλ κατά του Νασράλα – Γιατί τις απαγορεύει ο ΟΗΕ

Κοινοποίηση:
BUNKER

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο στρατός χρησιμοποίησε 85 βόμβες που ονομάζονται «bunker-buster» στην επίθεση στη Βηρυτό που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την Παρασκευή.

Οι βόμβες, που ζυγίζουν μεταξύ 900 και 1.800 κιλών, φέρεται να έχουν πουληθεί στο Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι αμερικανοί νομοθέτες υποστήριξαν το 2020 ότι ήταν απαραίτητες στο Ισραήλ για την πιθανή σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Οι διατρητικές αυτές βόμβες φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από το Ισραήλ σε επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη του 2023, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ που λένε ότι το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών στον πολιορκημένο θύλακα.

Η χρήση των βομβών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι απαγορευμένη βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης, λόγω του κινδύνου μαζικών και αδιάκριτων απωλειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, κατήγγειλε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικές διατρητικές βόμβες για την καταστροφή καταφυγίων, κατά την επίθεση της Παρασκευής στη Βηρυτό.

«Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε αρκετές διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό», είπε ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αν απαγορεύονται γιατί χρησιμοποιήθηκαν;
    Και τα πυρηνικά απαγορεύονται, αν ρίξουν, τι θα πούνε, πως έγινε καταλάθος;

Leave a Response