Τι είναι ο βαθύς ύπνος και γιατί είναι τόσο σημαντικός στη ζωή μας;

Κοινοποίηση:
ητηφδ

Όχι πως λέμε κάτι καινούργιο, αλλά με τους ρυθμούς που ζούμε και τις απαιτήσεις που έχουν πλέον οι δουλειές μας, ο ύπνος έχει γίνει περίεργη υπόθεση. Όχι μόνο δεν κοιμόμαστε αρκετά αλλά δεν κοιμόμαστε και σε τακτικές ώρες, πράγμα που ευθύνεται το ότι ξυπνάμε και μοιάζουμε με ζόμπι.
Όμως ακόμα και όταν κοιμάσαι, ποια είναι η ποιότητα του ύπνου που λαμβάνεις; Βυθίζεσαι σε έναν βαθύ ύπνο;

Τι είναι ο βαθύς ύπνος

Τι ορίζουμε όμως ως βαθύ ύπνο; Οι επιστήμονες αναφέρουν πως τον βιώνουμε κάπου ανάμεσα στα πρώτα δύο 90λεπτα του βραδινού μας ύπνου και τον αναφέρουν ως το περίφημο τρίτο στάδιο. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό που ξεκινάει να χαλαρώνει το σώμα ενώ κοιμάσαι, με τις λειτουργίες πέφτουν ώστε να…επαναφορτιστείς.

Το δεύτερο στάδιο είναι ένας ελαφρύς ύπνος όπου περιμένεις ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των μυών σου, μικρότερους παλμούς στην καρδιά και μικρότερη θερμοκρασία στο σώμα. Το τρίτο στάδιο είναι αυτό του βαθύ ύπνου. Έχουμε αποκατάσταση εγκεφαλικών λειτουργειών, πλήρη χαλάρωση σώματος, αλλά και απομάκρυνση τοξινών.

Είναι ο ύπνος που, αν κάποιος σε ξυπνούσε, θα ένιωθες μία αναστάτωση και δεν θα ήξερες που βρισκόσουν. Για την ιστορία, το τέταρτο στάδιο είναι το περίφημο REM με τα όνειρα και την μερική παράλυση μυών.

Πόσο σημαντικός είναι

Κάθε φορά που ξυπνάς και νιώθεις αναζωογονημένος, είναι ακριβώς επειδή βυθίστηκες στον βαθύ ύπνο. Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για να λειτουργεί ομαλά την επόμενη μέρα, αλλά γνωρίζουμε πως το πρώτο τρίωρο είναι αυτό που ευθύνεται.

Οι κατακλίσεις επηρεάζονται από παράγοντες όπως το ποτό ή το πολύ φαγητό, διαφέρουν στον καθένα από εμάς, αλλά και διαφέρει και ο ίδιος ο ύπνος κάθε βραδιά

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, είναι ότι τον έχουμε ανάγκη. Χωρίς τον βαθύ ύπνο δεν ξεκουράζουμε ουσιαστικά το σώμα, είμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και τραυματισμούς και… γερνάμε πιο γρήγορα. Ακούγεται κάπως παράλογο, αλλά δεν δίνεις στο σώμα τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να φορτιστεί.

Είναι σαν να τραβάς ξαφνικά το κινητό από την μπρίζα και να μην το αφήνεις να γεμίσει. Αυτό που λέμε μεταξύ μας για πλάκα ως «φρεσκαδούρα» ισχύει πράγματι και σε βοηθάει να δείχνεις πιο υγιής και νέος.

Το ακριβώς αντίθετο, σε δείχνει ταλαιπωρημένο και γερασμένο.

Τακτική ώρα στο κρεβάτι λοιπόν και όχι ατασθαλίες πριν τον ύπνο

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: