Τι είναι ο μηρυκασμός και πως μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτόν

Κοινοποίηση:
Unhappy-Woman1

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μηρυκασμός είναι μια κατάσταση που πολλοί άνθρωποι βιώνουν, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.

Πρόκειται για τον αδιάκοπο κύκλο αρνητικών σκέψεων που μπορεί να μας παγιδεύει και να μας εμποδίζει να απολαύσουμε τη ζωή.

Αυτός ο κύκλος μπορεί να επιδεινώσει την αγχώδη διαταραχή και άλλες ψυχικές παθήσεις, προκαλώντας περαιτέρω συναισθηματική δυσφορία και άγχος. Αν έχετε ποτέ αισθανθεί ότι οι σκέψεις σας στροβιλίζονται χωρίς τελειωμό, τότε γνωρίζετε ακριβώς τι σημαίνει να μηρυκάζετε.

Τι είναι ο μηρυκασμός

Στην ψυχολογία, όπως αναφέρει το HealthLine, ο μηρυκασμός ορίζεται ως «εμμονική σκέψη που περιλαμβάνει υπερβολικές, επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή θέματα που παρεμποδίζουν άλλες μορφές πνευματικής δραστηριότητας».

Μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων ψυχικών παθήσεων και συνδέεται στενά με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Ο μηρυκασμός μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ατόμου προκαλώντας:

επιδείνωση της κατάθλιψης,
μείωση της ικανότητας σκέψης και επεξεργασίας συναισθημάτων,
αύξηση του άγχους, προβλήματα ύπνου και παρορμητικές συμπεριφορές,
επιδείνωση των αντιδράσεων στο στρες οδηγώντας σε χρόνιο στρες,
αύξηση του κινδύνου για φλεγμονές και σωματικά προβλήματα που προκύπτουν από το στρες,
αύξηση του κινδύνου για χρήση ουσιών.
Τι προκαλεί τον μηρυκασμό

Οι άνθρωποι μπορεί να «μηρυκάζουν» αρνητικές σκέψεις για διάφορους λόγους, όπως:

Η πεποίθηση ότι με τον μηρυκασμό θα αποκτήσουν ενόραση για τη ζωή τους ή για ένα πρόβλημα.
Έχοντας ιστορικό συναισθηματικού ή σωματικού τραύματος.
Αντιμετώπιση συνεχιζόμενων στρεσογόνων παραγόντων που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Ο μηρυκασμός μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα με χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως η τελειομανία ή άτομα που υποφέρουν από άγχος και υπερβολική ανησυχία για τις σχέσεις τους με άλλους.

11 τρόποι για να απαλλαγείτε από τον μηρυκασμό

Αποσπάστε την προσοχή σας. Όταν παρατηρείτε ότι αρχίζετε να παγιδεύεστε σε αρνητικές σκέψεις, η εύρεση μιας απόσπασης μπορεί να σπάσει αυτόν τον κύκλο. Για παράδειγμα, μπορείτε να καλέσετε έναν φίλο για παρέα, να κάνετε δουλειές στο σπίτι, να παρακολουθήσετε μια ταινία, να σχεδιάσετε μια εικόνα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε γυμναστική.

Διαχωρίστε τις σκέψεις σας και αναλάβετε δράση. Αντί να επαναλαμβάνετε την ίδια αρνητική σκέψη ξανά και ξανά, σπάστε τις σκέψεις σας σε μικρότερα μέρη και κάντε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση καθεμιάς από αυτές. Γράψτε τες σε ένα χαρτί και αναλάβετε δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Στόχος είναι να διακόψετε τον μηρυκασμό και να αποκτήσετε τον έλεγχο.

Αναγνωρίστε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ο μηρυκασμός συχνά προκύπτει από προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες. Κάποιες από αυτές τις εμπειρίες δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τις βλέπουμε.

Αλλάξτε χώρο. Προσπαθήστε να περάσετε χρόνο σε ένα μέρος όπου έχετε αισθανθεί ευτυχισμένοι στο παρελθόν. Ίσως είναι ένα μέρος κοντά σας όπου μπορείτε να κάνετε μια βόλτα, να πιείτε έναν καφέ ή να καθίσετε σε ένα πάρκο για λίγο.

Επανεξετάστε τις σκέψεις σας και βάλτε τες σε προοπτική. Όταν νομίζετε ότι έχετε κάνει λάθος ή πιστεύετε ότι είστε υπεύθυνοι για κάτι κακό που συνέβη, προσπαθήστε να βάλετε τη σκέψη σας σε μια προοπτική.

Επαναπροσδιορίστε τους στόχους της ζωής σας. Η τελειομανία και η αδυναμία να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους μπορεί να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση της αξίας σας ή σε μια γενικότερη αντίληψη αποτυχίας, και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε μηρυκασμό. Θέστε πιο ρεαλιστικούς στόχους που μπορείτε να επιτύχετε.

Βελτιώστε την αυτοεκτίμησή σας. Πολλοί άνθρωποι που μηρυκάζουν αναφέρουν συχνά ζητήματα αυτοεκτίμησης. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ έλλειψης αυτοεκτίμησης και τάσης για μηρυκασμό. Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τα δυνατά σας σημεία και δουλεύοντας πάνω σε αυτά.

Δοκιμάστε διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής. Ο διαλογισμός αποσκοπεί στο να καθαρίσει το μυαλό σας, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει να σταματήσετε τον μηρυκασμό. Όταν βρίσκεστε σε έναν κύκλο αρνητικών σκέψεων, μπορείτε επίσης να πάτε σε ένα ήσυχο μέρος, στο οποίο θα καθίσετε αναπαυτικά και θα αναπνεύσετε βαθιά. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, για να ξεφύγετε από την παγίδα του μηρυκασμού.

Κατανοήστε τους παράγοντες που σας επηρεάζουν. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε κατάσταση μηρυκασμού, εντοπίστε την κατάσταση κατά την οποία πυροδοτήθηκαν οι αρνητικές σκέψεις. Σε ποιο χώρο είστε, ποια ώρα της ημέρας, ποιος είναι μαζί σας (αν είναι κάποιος) και τι έχετε κάνει. Η επίγνωση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τάσης για μηρυκασμό.

Μιλήστε με έναν φίλο. Οι σκέψεις μηρυκασμού μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε απομονωμένοι. Ένας έμπιστος φίλος μπορεί να προσφέρει μια εξωτερική προοπτική που μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος. Ζητήστε του να σας βοηθήσει να φτιάξετε μια λίστα με ενέργειες ή γεγονότα που πήγαν καλά στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε προοπτική.

Δοκιμάστε τη θεραπεία. Αν οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στη ζωή σας, ίσως είναι η ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους λόγους του μηρυκασμού σας και πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στη ρίζα τους. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε νέους τρόπους προσέγγισης των καταστάσεων που βιώνετε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: