Τι είναι το έντονο φως στον ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα

Κοινοποίηση:

Εάν ήσασταν έξω λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα αυτό το μήνα, είναι πιθανό ότι έχετε παρατηρήσει ένα, και πιθανώς δύο, φωτεινά σημεία φωτός στον ουρανό. Είναι UFO ή μήπως το αστέρι του Βορρά;

Όχι, είναι η Αφροδίτη και ο Δίας, οι πλησιέστεροι και οι μεγαλύτεροι πλανήτες, αντίστοιχα, που είναι και οι δύο τώρα κοντά στα καλύτερά τους.

Ωστόσο, ποιο βλέπετε εξαρτάται από το πότε και από πού κοιτάζετε.

Ένα έντονο φως ψηλά στα νοτιοδυτικά για λίγες ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα

Αυτή είναι η Αφροδίτη, η οποία έχει παγκόσμια σύννεφα θειικού οξέος που την καθιστούν εξαιρετικά αντανακλαστική, η οποία είναι ένας λόγος για τον οποίο λάμπει λαμπρά φωτεινή στο λυκόφως. Ο άλλος λόγος είναι ότι είναι σχεδόν τόσο κοντά στη Γη όσο ποτέ.

Μια συνέπεια του τρέχοντος ταξιδιού της πιο κοντά στη Γη είναι ότι, στις 10 Ιανουαρίου, η Αφροδίτη έφτασε στη μεγαλύτερη επιμήκυνσή της ανατολικά από τον ήλιο, λάμποντας έντονα στον νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Γνωστή ως το «Βραδινό Αστέρι» σε αυτή την εμφάνιση, η Αφροδίτη βρίσκεται στην πιο μακρινή γωνιακή απόσταση από τον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, γι ‘αυτό το έχετε παρατηρήσει. Είναι επίσης επειδή είναι κοντά στο λαμπρότερό του, το οποίο θα κορυφωθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Λόγω της γρήγορης τροχιάς της και της εγγύτητάς της με τη Γη, η Αφροδίτη θα φωτιστεί και θα αυξηθεί σε φαινομενικό μέγεθος καθώς κινείται πιο κοντά, μεταμορφώνοντας σε μια λεπτή ημισέληνο μέχρι τον Φεβρουάριο. Πάρτε ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο και θα δείτε έναν πλανήτη ως ημισέληνο – ένα όμορφο θέαμα. Η Αφροδίτη βρίσκεται τώρα σε απόσταση 0,7 Γης-Ήλιου από εμάς στον αστερισμό του Υδροχόου.

Αυτός είναι ο Δίας. Αν και έφτασε στην ετήσια αντίθεσή του στις 7 Δεκεμβρίου, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος εξακολουθεί να είναι εξέχων στα ανατολικά μετά το σκοτάδι. Αν και δεν είναι τόσο φωτεινός όσο η Αφροδίτη, αυτός ο πλανήτης βυθίζεται στον ορίζοντα λίγες ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα, οπότε αν είστε έξω αργά τη νύχτα και δείτε ένα φωτεινό «αστέρι», πιθανότατα είναι ο Δίας. Ορατός στα ανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα, ο Δίας διασχίζει τον ουρανό και βυθίζεται στα δυτικά πριν από την αυγή. Η επόμενη αντίθεση του Δία θα συμβεί στις 10 Ιανουαρίου 2026.

Ο Δίας βρίσκεται τώρα 4,2 αποστάσεις γης-ήλιου από εμάς, στον αστερισμό του Ταύρου.

Ένα χρυσό φως στην ανατολή που ανατέλλει αργότερα

Αυτός είναι ο Άρης. Το χρυσαφένιο φως του κόκκινου πλανήτη γίνεται εμφανές κάτω από τον Δία λίγες ώρες μετά τη δύση του ηλίου, αν και αυτή την εβδομάδα ανατέλλει μόλις δύσει ο ήλιος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται στην αντίθεση που συμβαίνει κάθε 789 ημέρες, όταν η Γη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε αυτόν και τον ήλιο.

Η αντίθεση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 και η επόμενη φορά που θα συμβεί είναι στις 19 Φεβρουαρίου 2027. Βλέπει τον πλανήτη στο πιο κοντινό του σημείο στη Γη, άρα στο πιο φωτεινό του, με τον δίσκο του να φωτίζεται 100% από τον ήλιο. Είναι, επομένως, η καλύτερη στιγμή για να τον κοιτάξετε, αν και για να εκτιμήσετε το χρώμα του, θα χρειαστείτε ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Ο Άρης βρίσκεται τώρα σε απόσταση 0,6 γήινων ηλιακών αποστάσεων από εμάς στον αστερισμό του Καρκίνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response