Τι είναι το βούτυρο καριτέ;

Κοινοποίηση:
Unrefined,Shea,Butter,With,Nuts,And,Leaves,On,Beige,Light

22 λόγοι για να το προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Το βούτυρο καριτέ είναι το λίπος που εξάγεται από τους καρπούς του δέντρου καριτέ. Είναι στερεό σε ζεστές θερμοκρασίες και έχει υπόλευκο ή ιβουάρ χρώμα. Τα δέντρα καριτέ προέρχονται από τη Δυτική Αφρική, και το περισσότερο βούτυρο καριτέ εξακολουθεί να προέρχεται από την περιοχή αυτή. Καταναλώνεται εδώ και χιλιετίες και, η χρήση του στα τρόφιμα έχει τεκμηριωθεί από διάσημους εξερευνητές εδώ και αιώνες. Το βούτυρο καριτέ, γνωστό για τη χρήση του στα καλλυντικά, βρίσκεται πλέον όλο και περισσότερο και σε συσκευασμένα τρόφιμα.

 

Σύμφωνα με μελέτες το βούτυρο καριτέ μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο κακάο στη βιομηχανία σοκολάτας να ενισχύσει τα βιοενεργά συστατικά όπως φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες στο τελικό προϊόν ενώ παράλληλα θα δώσει στο τελικό προϊόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι και πιο οικονομικό. Η χρήση του στα προϊόντα διατροφής στην Ευρώπη επιτρέπεται σε ποσοστό έως 5% και χρησιμοποιείται συνήθως στη Γαλλία, όπως και στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την υποκατάσταση μαργαρίνης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την βιομηχανία αρτοποιίας Bunge Loders Croklaan (BLC) που το 2019 λάνσαρε την, 100% βιώσιμη μαργαρίνη με βάση το καριτέ, ιδανική όπως υποστηρίζει για ψημένα είδη όπως κρουασάν και αρτοσκευάσματα.

Επιπλέον το βούτυρο καριτέ χρησιμοποιείται ως συστατικό καλλυντικών εδώ και αιώνες. Η υψηλή συγκέντρωση βιταμινών και λιπαρών οξέων – σε συνδυασμό με την ευδιάλυτη συνοχή του – το καθιστούν ένα εξαιρετικό προϊόν για την εξομάλυνση, την καταπράυνση και την περιποίηση του δέρματος.

Δείτε τώρα 22 λόγους για να το προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εισάγετε το βούτυρο καριτέ στην καθημερινή σας ρουτίνα.
  1. Είναι ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος
    Επειδή προέρχεται από καρπούς δέντρων και σε αντίθεση με τα περισσότερα προϊόντα από ξηρούς καρπούς, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ιατρική βιβλιογραφία που να τεκμηριώνει αλλεργία από βούτυρο καριτέ. Δεν περιέχει χημικές ερεθιστικές ουσίες που είναι γνωστό ότι ξηραίνουν το δέρμα και δεν φράζει τους πόρους. Είναι κατάλληλο για σχεδόν κάθε τύπο δέρματος.
  2. Είναι ενυδατικό
    Το βούτυρο καριτέ χρησιμοποιείται συνήθως για τα ενυδατικά του αποτελέσματα. Αυτά τα οφέλη συνδέονται με την περιεκτικότητα του σε λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων του λινολεϊκού, του ελαϊκού, του στεατικού και του παλμιτικού οξέος. Έχει γρήγορη απορρόφηση και δρα ως παράγοντας «επαναλίπανσης», αποκαθιστώντας τα λιπίδια και δημιουργώντας υγρασία, γεγονός που αποκαθιστά το φράγμα μεταξύ του δέρματός σας και του εξωτερικού περιβάλλοντος
  3. Δεν θα κάνει το δέρμα λιπαρό
    Το βούτυρο καριτέ περιέχει υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος και ελαϊκού οξέος. Αυτά τα δύο οξέα εξισορροπούν το ένα το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται πλήρως και δεν θα κάνει το δέρμα σας να φαίνεται λιπαρό μετά την εφαρμογή.
  4. Είναι αντιφλεγμονώδες
    Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, ενεργοποιεί τις κυτταροκίνες και άλλα φλεγμονώδη κύτταρα επιβραδύνουν την παραγωγή τους. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση των ερεθισμών που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο ξηρός καιρός, καθώς και από φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα.
  5. Είναι αντιοξειδωτικό
    Το βούτυρο καριτέ έχει σημαντικά επίπεδα βιταμινών Α και Ε, άρα προάγει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικοί αντιγηραντικοί παράγοντες. Προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και θαμπή όψη του δέρματος.
  6. Είναι αντιβακτηριακό
    Μια μελέτη του 2012 δείχνει ότι οι από του στόματος δόσεις εκχυλίσματος φλοιού καριτέ μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη αντιμικροβιακή δράση σε ζώα. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει πιθανά αντιβακτηριακά οφέλη και στον άνθρωπο. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι εικάζουν ότι η τοπική εφαρμογή μπορεί να μειώσει την ποσότητα των βακτηρίων που προκαλούν ακμή στο δέρμα.
  7. Είναι αντιμυκητιασικό
    Τα προϊόντα του δέντρου καριτέ έχουν καθιερωθεί ως ισχυρά συστατικά για την καταπολέμηση των δερματικών λοιμώξεων που προκαλούνται από πολλές μυκητιασικές λοιμώξεις.
  8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής
    Το βούτυρο καριτέ είναι πλούσιο σε διάφορα είδη λιπαρών οξέων. Αυτή η μοναδική σύνθεση βοηθά το δέρμα σας να καθαρίσει από την περίσσεια λιπαρών ουσιών (σμήγμα). Ταυτόχρονα, το βούτυρο καριτέ αποκαθιστά την υγρασία στο δέρμα σας και την κλειδώνει στην επιδερμίδα σας, ώστε το δέρμα σας να μην ξηραίνεται ή να μην αισθάνεται «απογυμνωμένο» από το λάδι. Το αποτέλεσμα είναι η αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των ελαίων στο δέρμα σας – η οποία μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η ακμή πριν ξεκινήσει.
  9. Βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου
    Το βούτυρο καριτέ περιέχει τριτερπένια. Αυτές οι φυσικές χημικές ενώσεις πιστεύεται ότι απενεργοποιούν την καταστροφή των ινών κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και να οδηγήσει σε πιο γερό δέρμα.
  10. Βοηθά στην προώθηση της αναγέννησης των κυττάρων Οι ενυδατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καριτέ συνεργάζονται για να βοηθήσουν το δέρμα σας να δημιουργήσει υγιή νέα κύτταρα. Το σώμα δημιουργεί συνεχώς νέα κύτταρα του δέρματος και αποβάλλει τα νεκρά. Στην πραγματικότητα ξεφορτωνόμαστε 30.000 έως 40.000 παλιά κύτταρα του δέρματος κάθε μέρα. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος κάθονται στην κορυφή. Τα νέα δερματικά κύτταρα σχηματίζονται στο κάτω μέρος της ανώτερης στιβάδας του δέρματος (επιδερμίδα). Με τη σωστή ισορροπία υγρασίας στην επιφάνεια του δέρματος, έχουμε λιγότερα νεκρά κύτταρα του δέρματος που εμποδίζουν την αναγέννηση νέων κυττάρων στην επιδερμίδα.
  11. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης ραγάδων και ουλών
    Πιστεύεται ότι το βούτυρο καριτέ σταματά τους κελοειδείς ινοβλάστες – τον ιστό των ουλών – από το να αναπαράγονται, ενώ ενθαρρύνει την ανάπτυξη υγιών κυττάρων να πάρουν τη θέση τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να επουλωθεί, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση ραγάδων και ουλών.
  12. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων
    Ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και προωθώντας τη δημιουργία νέων κυττάρων, το βούτυρο καριτέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού που οι ερευνητές αποκαλούν φωτογήρανση – τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές που το περιβαλλοντικό στρες και η γήρανση μπορούν να δημιουργήσουν στο δέρμα.
  13. Προσφέρει πρόσθετη προστασία από τον ήλιο
    Το βούτυρο καριτέ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνο του ως αποτελεσματικό αντηλιακό, αλλά η χρήση στο δέρμα σας προσφέρει πρόσθετη αντηλιακή προστασία καθώς περιέχει έναν εκτιμώμενο δείκτη προστασίας 3 έως 4.
  14. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σπασίματος των μαλλιών. Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι ένα χημικά παρόμοιο φυτό της Δυτικής Αφρικής έκανε τα μαλλιά σημαντικά πιο ανθεκτικά στο σπάσιμο.
  15. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας
    Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα (ατοπική δερματίτιδα) είναι να αποκαταστήσετε την υγρασία στο ξηρό και ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής σας. Μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι το βούτυρο καριτέ, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα ενυδατικά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των νιφάδων πιτυρίδας και να μειώσει τον κίνδυνο έξαρσης.
  16. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση καταστάσεων όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα και η ψωρίαση
    Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καριτέ βοηθούν στην καταπράυνση του δέρματος και στην ανακούφιση από τον κνησμό. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.Το καριτέ απορροφάται επίσης γρήγορα, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει γρήγορη ανακούφιση για τις εξάρσεις. Το Research προτείνει ακόμη ότι το βούτυρο καριτέ θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου καλά με τις φαρμακευτικές κρέμες στη θεραπεία του εκζέματος.
  17. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του ηλιακού εγκαύματος και άλλων δερματικών εγκαυμάτων
    Το Research προτείνει ότι τα έλαια μπορεί να είναι ευεργετικά για τα επιφανειακά (πρώτου βαθμού) εγκαύματα του δέρματος, όπως το ηλιακό έγκαυμα. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του μειώνουν την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Τα συστατικά λιπαρών οξέων καταπραΰνουν το δέρμα διατηρώντας την υγρασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Παρόλο που οι ερευνητές αυτής της μελέτης διαπίστωσαν ότι η χρήση του βουτύρου καριτέ, της αλόης βέρα και άλλων φυσικών προϊόντων είναι κοινή, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
  18. Βοηθά στην καταπράυνση των συμπτωμάτων από τσιμπήματα εντόμων
    Το βούτυρο καριτέ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να καταπραΰνει τα τσιμπήματα μελισσών και εντόμων. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το πρήξιμο που προκαλούν τα τσιμπήματα.
  19. Βοηθά στην επούλωση πληγών
    Εκτός από τη μείωση της υποκείμενης φλεγμονής, το καριτέ συνδέεται επίσης με την αναδιαμόρφωση των ιστών που είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία των πληγών. Τα προστατευτικά λιπαρά οξέα του βοηθούν επίσης, στη θωράκιση των πληγών από περιβαλλοντικούς ερεθισμούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.
  20. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας
    Η αρθρίτιδα προκαλείται από υποκείμενη φλεγμονή στις αρθρώσεις. Μια μελέτη του 2016 σε ζώα σχετικά με το συμπύκνωμα ελαίου καριτέ δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, ενώ παράλληλα προστατεύει τις αρθρώσεις από περαιτέρω βλάβες. Αν και η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε στις αρθρώσεις των γονάτων, αυτά τα πιθανά οφέλη θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές του σώματος.
  21. Βοηθά στην καταπράυνση του μυϊκού πόνου
    Οι μύες που έχουν καταπονηθεί υπερβολικά μπορεί να επηρεαστούν από φλεγμονή και δυσκαμψία καθώς το σώμα σας αποκαθιστά τον μυϊκό ιστό. Το βούτυρο καριτέ μπορεί να βοηθήσει τους πονεμένους μύες με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τον πόνο στις αρθρώσεις – μειώνοντας, δηλαδή, τη φλεγμονή.
  22. Βοηθά στην ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση
    Μια μελέτη του 1979 δείχνει ότι το βούτυρο καριτέ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Όταν χρησιμοποιείται σε ρινικές σταγόνες, το βούτυρο καριτέ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στις ρινικές διόδους. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση της βλάβης του βλεννογόνου, η οποία συχνά οδηγεί σε ρινική συμφόρηση. Συνιστάται σε αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή κοινό κρυολόγημα.

Από πού προέρχονται όλα αυτά τα οφέλη;

Τα οφέλη του βουτύρου καριτέ προέρχονται από τη χημική του σύσταση καθώς περιέχει:

λινολεϊκό, παλμιτικό, στεατικό και ελαϊκό λιπαρό οξύ, συστατικά που εξισορροπούν τα έλαια στο δέρμα σας.

βιταμίνες Α, Ε και F, αντιοξειδωτικές βιταμίνες που προάγουν την κυκλοφορία και την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος

τριγλυκερίδια, το λιπαρό μέρος του καρυδιού καριτέ που θρέφει και περιποιείται το δέρμα σας

εστέρες κετυλίου, το κηρώδες μέρος του βουτύρου καρυδιού καριτέ που περιποιείται το δέρμα και συγκρατεί την υγρασία.

Πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι

Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις αλλεργιών στο βούτυρο καριτέ. Ακόμα και άτομα με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς μπορούν να χρησιμοποιούν το βούτυρο καριτέ στο δέρμα τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: