Το κοινωνικό άγχος μπορεί να αποδειχτεί εξουθενωτικό και να εμπλέκεται ακόμα και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να πάτε στη δουλειά, να παρακολουθήσετε κοινωνικές συγκεντρώσεις ή ακόμα και να πάτε για ψώνια.
Τι είναι το κοινωνικό άγχος
Οι ειδικοί περιγράφουν το κοινωνικό άγχος ως “έντονο άγχος ή φόβο να κριθεί, να αξιολογηθεί αρνητικά ή να νιώσει απόρριψη ένα άτομο σε μια κοινωνική κατάσταση ή μια κατάσταση απόδοσης”.
Ο φόβος μην τυχόν κανείς “φανεί αμήχανος ή χαζός” εντείνει τα αγχώδη συναισθήματα και συχνά οδηγεί στην πλήρη αποφυγή της κοινωνικής κατάστασης.
Δεδομένου ότι η αποφυγή είναι μια κοινή αντίδραση, το κοινωνικό άγχος μπορεί να είναι μια διαταραχή που περιορίζει σημαντικά την κοινωνική ζωή, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Η αποφυγή μετατρέπεται σε χαμένες ευκαιρίες, εμπειρίες ή σχέσεις, οδηγεί σε χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και την εργασία, φτωχές κοινωνικές δεξιότητες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και ακόμη και σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.
Κοινωνικό άγχος: Συμπτώματα
Τα κριτήρια για τη διάγνωση της διαταραχής κοινωνικού άγχους είναι:
Επίμονος, έντονος φόβος ή άγχος για συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις, επειδή το άτομο πιστεύει ότι μπορεί να κριθεί αρνητικά, να ντραπεί ή να αισθανθεί ταπείνωση
Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων που προκαλούν άγχος ή το να τα υπομείνει κανείς ως το τέλος τους, διεγείρει έντονο φόβο και στρες
Υπερβολικό άγχος που είναι δυσανάλογο με την κατάσταση
Άγχος ή αγωνία που παρεμβαίνει στην καθημερινότητα του ατόμου
Υπάρχουν επίσης σωματικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος με κοινωνικό άγχος. Αυτά μπορεί να είναι:
έντονος φόβος
ταχυκαρδία
κοκκινίλες στο δέρμα
υπερβολική εφίδρωση
ξηρότητα στον λαιμό και στο στόμα
τρέμουλο
κατάποση με δυσκολία
μυϊκές συσπάσεις, ιδιαίτερα γύρω από πρόσωπο και λαιμό
Κοινωνικό άγχος: Θεραπείες
Αναρωτιέστε πώς να ξεπεράσετε το κοινωνικό άγχος; Τα καλά νέα είναι ότι το κοινωνικό άγχος είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση.
Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σας παράσχει ένα προσωποποιημένη διάγνωση και θεραπεία. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία (γνωστή και σαν θεραπεία ομιλίας) και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας με εξαιρετικά αποτελέσματα σε άτομα με διαγνωσμένο κοινωνικό άγχος.
Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψυχοθεραπείας και Συναισθηματικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, υποστηρίζει ότι η CBT γενικά αποτελείται από περίπου 12 έως 16 εβδομαδιαίες συνεδρίες και περιλαμβάνει στρατηγικές διαχείρισης και στόχευση γνωστικών παραγόντων που υποδαυλίζουν τη διαταραχή.
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι άπαξ και κάποιος ξεκινήσει τη θεραπεία, τα ποσοστά εγκατάλειψης είναι πολύ χαμηλά και το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία είναι σχεδόν 75%.
Η θεραπεία έκθεσης είναι μια άλλη μορφή θεραπείας για τη διαταραχή κοινωνικού άγχους. Εδώ, εκτίθεστε σε μία ή περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος. Αυτό όμως συμβαίνει σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου θα μάθετε να εξασκείτε στρατηγικές αντιμετώπισης και όχι αποφυγής.
Ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να αποφασίσει να προσθέσει κάποια φαρμακευτική αγωγή στο θεραπευτικό σας πλάνο. Σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς φάρμακα μέχρι να βρείτε εκείνον που θα είναι κατάλληλο για εσάς.
ΓΙΑ ΒΛΑΜΝΕΝΑ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ