Μια νέα υπόθεση «ρομαντικής απάτης» έρχεται στη δημοσιότητα, με θύμα έναν άνδρα ο οποίος έπεσε θύμα μιας άγνωστης, προς εκείνον, γυναίκας μέσω των social media.
«Την γνώρισα μέσω TikTok. Mου συστήθηκε ως χορεύτρια και την αποδέχτηκα. Είχαμε καθημερινή επικοινωνία για ενάμιση χρόνο. Μιλάγαμε μόνο με μηνύματα. Τρώγαμε πάντα μαζί, ακούγαμε μουσική μαζί. Ήθελε να κάνουμε παιδιά. Μου έλεγε ”μου λείπεις, σε θέλω”» είπε στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!», περιγράφοντας την απάτη.
Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Με έπεισε να επενδύσω χρήματα σε πλατφόρμα δήθεν με μεγάλο επιτόκιο. Ξεκίνησα με μικρά ποσά και έφτασα να επενδύω περίπου 20.000 ευρώ. Κατάλαβα ότι είναι απάτη όταν μου έστειλε μήνυμα ένας άλλος εξαπατημένος. Επιχείρησα να κάνω ανάληψη και με μπλόκαρε. Άλλαξα τις τραπεζικές κάρτες γιατί ήταν αποθηκευμένες στην πλατφόρμα». «Έπαθα κατάθλιψη, πήγα σε γιατρό και ξεκίνησα φαρμακευτική αγωγή», πρόσθεσε.
Μιλώντας στο MEGA η δικηγόρος του θύματος, Άννα Μαρία Φίλιππα, ανέφερε πως δεκάδες πολίτες έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης. «Το πρόβλημά μας είναι να δικαιωθούμε αστικά από την τράπεζα που άφησε και δέχτηκε εντολές πληρωμής προς άγνωστους δικαιούχους χωρίς να ελέγξει νομιμοποιήσεις, χωρίς να τις καταστήσει ύποπτες και τις εκτέλεσε άμεσα», είπε.
Τι είναι το φαινόμενο της «ρομαντικής απάτης»
Μιλώντας για το θέμα, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξήγησε πως «το φαινόμενο της ”ρομαντικής απάτης” έχει εμφανιστεί την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι εξαπατώνται συναισθηματικά, δεν έχουν διάθεση να το καταγγείλουν. Η ”ρομαντική απάτη” απαιτεί τεχνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι δράστες δεν βιάζονται, γνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι η μόνη παρακαταθήκη για τις ανθρώπινες σχέσεις».
Σύμφωνα με την εκπομπή, ακολουθούν τα στοιχεία για τα romance scams (ρομαντική απάτη):
Αριθμός Υποθέσεων: 60 (2021), 62 (2022), 59 (2023), 22 (2024)
Θύματα (Άνδρες): 3 (2021), 13 (2022), 7 (2023), 4 (2024)
Θύματα (Γυναίκες): 22 (2021), 20 (2022), 14 (2023), 6 (2024)