Τι είναι το χόρδωμα; – Συμπτώματα και θεραπεία

Κοινοποίηση:
sponduliki-stili

Το χόρδωμα είναι ένας όγκος, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στην σπονδυλική στήλη, ή και στην βάση του κρανίου.

Οι δύο πιο συνηθισμένες θέσεις που εμφανίζεται ένα χόρδωμα είναι η κάτω πλάτη και η βάση του κρανίου.

Το χόρδωμα σχηματίζεται από υπολείμματα του εμβρυϊκού ιστού που τελικά σχηματίζει το κέντρο των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Αυτοί οι όγκοι θεωρούνται κακοήθεις και μπορεί να κάνουν μεταστάσεις, αν και συνήθως αναπτύσσονται αργά. Ακόμη και τα αργά αναπτυσσόμενα χορδώματα μπορούν να γίνουν επιθετικά και να μεγαλώσουν αρκετά τοπικά. Έτσι ασκούν πίεση, ή εισβάλλουν σε κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου, ή της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους και νευρικά προβλήματα, ή ακόμη και να είναι απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς.

Χόρδωμα: Συμπτώματα

Ένα χόρδωμα μπορεί να ασκήσει πίεση στην σπονδυλική στήλη, τον εγκέφαλο και τα νεύρα, καθώς μεγαλώνει. Αυτό προκαλεί πόνους και νευρικά προβλήματα ειδικά στο τμήμα του εγκεφάλου, ή του νωτιαίου μυελού, όπου βρίσκεται.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

μυρμήγκιασμα
μούδιασμα
αδυναμία
έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης, ή του εντέρου
σεξουαλική δυσλειτουργία
προβλήματα όρασης
ενδοκρινικά προβλήματα
δυσκολίες στην κατάποση
Εάν το χόρδωμα έχει μεγαλώσει πολύ, μπορεί να είστε σε θέση να αισθανθείτε ένα εξόγκωμα δια της αφής.

Χόρδωμα: Πώς γίνεται η διάγνωση

Η θεραπεία των χορδωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, οπότε απαιτείται μια σίγουρη διάγνωση πριν αποφασιστεί η ενδεδειγμένη εξατομικευμένη θεραπεία.

Θα χρειαστείτε μαγνητική τομογραφία και αξονική τομογραφία, που θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαπιστώσει εάν κάποιος καρκινικός όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ίσως χρειαστεί να κάνετε και βιοψία, κατά την οποία ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να συλλέξει ένα μικρό δείγμα του όγκου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Επειδή η διαδικασία της βιοψίας μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των κυττάρων του όγκου κατά μήκος της διαδρομής της βελόνας και να οδηγήσει στην εξάπλωση του καρκίνου, ο χειρουργός θα είναι σε ετοιμότητα να αφαιρέσει τον όγκο και ολόκληρο το μονοπάτι της βελόνας αμέσως, επιβεβαιωθεί η διάγνωση του χορδώματος.

Χόρδωμα: Θεραπεία

Όταν το χόρδωμα κάνει μετάσταση σε άλλο μέρος του σώματος, ή αν μεγαλώσει και αρχίσει να πιέζει κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου, μπορεί να γίνει απειλητικό για την ζωή. Ακόμη και όταν το χόρδωμα δεν έχει εξαπλωθεί, μπορεί να μεγαλώσει πολύ και να βλάψει τα νεύρα στην σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε αναπηρία που μπορεί να είναι μόνιμη. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα το χόρδωμα, όσο είναι ακόμη σε διαχειρίσιμο μέγεθος.

Η θεραπεία περιλαμβάνει:

προεγχειρητικό σχεδιασμό
χειρουργική επέμβαση: ομαδική εκτομή (πλήρης αφαίρεση ολόκληρου του όγκου, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε περιβάλλοντος ιστού όπου μπορεί να έχουν εισβάλει καρκινικά κύτταρα)
μετεγχειρητική θεραπεία
Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν χρειαστείτε και ακτινοθεραπεία για να μειωθεί περαιτέρω το μέγεθος του όγκου, ή για να περιοριστεί η πιθανότητα εξάπλωσής του.

Λόγω του κινδύνου εξάπλωσης των χορδωμάτων, μια επιτυχημένη πρώτη χειρουργική επέμβαση είναι πολύ σημαντική. Η χειρουργική επέμβαση παρέχει την καλύτερη ευκαιρία για θεραπεία και έλεγχο του όγκου.

Ανάλογα με την θέση, το μέγεθος και την εμφάνιση του χορδώματος, η χειρουργική ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς χειρουργούς. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση χορδωμάτων απαιτεί τη συνεργασία ειδικών στη νευροχειρουργική, την χειρουργική ογκολογία, την ορθοπεδική ογκολογία, την ουρολογία, την αγγειοχειρουργική, την πλαστική χειρουργική και την αναισθησιολογία. Για να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προεγχειρητικό προγραμματισμό με ιατρικούς ειδικούς.

Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι επιβεβλημένη για την επιτυχία της επέμβασης, επομένως μετά τη διαδικασία θα μεταφερθείτε σε νευροχειρουργική μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί θα παρακολουθείστε στενά για να αναρρώσετε καλά.

Μετά θα ακολουθήσετε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας κι εργοθεραπείας. Μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο, μπορεί να χρειαστείτε διαμονή σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: