Όλοι έχουμε βιώσει deja vu τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας.
Είναι πολύ συνηθισμένο να νιώθουμε ένα συναίσθημα ή να βλέπουμε ένα μέρος και να νομίζουμε ότι έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια θέση. Γιατί όμως μας συμβαίνει αυτό; Η ομάδα των AsapScience βουτάει στα άδυτα του ανθρώπινου μυαλού και αποκαλύπτει τις διεργασίες από τις οποίες προκύπτει αυτό το φαινόμενο. Το deja vu μας μπερδεύει γιατί η λογική μας λέει ότι κάτι είναι μία καινούργια εμπειρία, παρόλο που το νιώθουμε σαν να είναι ανάμνηση.
Εμφανίζεται περισσότερο στις ηλικίες 15-25 και λέγεται ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, είναι μυστηριώδες φαινόμενο, αφού συμβαίνει ξαφνικά και στιγμιαία και είναι δύσκολο να αναπαραχθεί εργαστηριακά.
Όπως εξηγούν σχετίζεται με τον έσω κροταφικό λοβό που αφορά την μακροπρόθεσμη μνήμη, αφού βοηθάει τον ρινικό φλοιό που μας λέει αν κάτι που συμβαίνει μας είναι οικείο.Επίσης σχετίζεται και με τον ιππόκαμπο που συγκρατεί τις λεπτομέρειες των αναμνήσεων μας. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα στιγμιαίο λάθος στη συνεργασία μεταξύ του ιππόκαμπου και του ρινικού φλοιού προκαλεί το deja vu.
Συχνά μπερδεύουμε εικόνες που έχουμε δει σε ταινίες ή συναισθήματα που έχουμε βιώσει με αυτά που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή. ‘Αλλες έρευνες προτείνουν ότι το deja vu μπορεί να σχετίζεται με ελαφράς μορφής επιληπτική δραστηριότητα που συμβαίνει στον έσω κροταφικό λοβό. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί οι άνθρωποι που υποφέρουν από επιληψία βιώνουν deja vu πιο συχνά.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το deja vu δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία, αφού είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία, που συμβαίνει σε όλους και δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποια επικίνδυνη εγκεφαλική πάθηση.