Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, η οποία αφορά περίπου 70.000 δάνεια και πάνω από 100.000 δανειολήπτες-εγγυητές εγκλωβισμένους σε μια διαδικασία που δεν έχει τέλος.
Όπως σημείωσε από το βήμα της Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, πλέον είναι εφικτή μια ισορροπημένη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ρύθμιση τόσο από οικονομικής όσο και από τεχνικής άποψης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε «αποσπασματικές» ή «βεβιασμένες» κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τράπεζες οι οποίες εμφανίζονται διατεθειμένες να βρεθεί μια οριστική λύση ώστε να αποφευχθεί ο δικαστικός δρόμος για χιλιάδες δανειολήπτες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δάνεια με ελβετικό φράγκο.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το βασικό σενάριο που προβλέπεται στο υπό επεξεργασία σχέδιο περιλαμβάνει κούρεμα της υπερβάλλουσας οφειλής λόγω ισοτιμίας, προσαύξηση με βάση τη διαφορά του επιτοκίου ελβετικού φράγκου από το αντίστοιχο του ευρώ και υπογραφή νέας σύμβασης σε ευρώ για την αναχρηματοδότηση της εναπομένουσας οφειλής.
Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει πως το κούρεμα θα είναι ανάλογο της αύξησης που έχει επιφέρει η αλλαγή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου – ευρώ, ήτοι από 1 ευρώ – 1,60 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ – 0,94 ελβετικό φράγκο.
Κατόπιν και μετά το ψαλίδι στην οφειλή λόγω ισοτιμίας, θα ακολουθεί πρόταση από την τράπεζα για χρηματοδότηση του υπολοίπου της οφειλής, κλείνοντας το δάνειο και προτείνοντας νέα δανειακή σύμβαση σε ευρώ. Οι τόκοι θα υπολογιστούν με βάση το Euribor αντί για το LIBOR ή το SARON, τα οποία ισχύουν για το ελβετικό φράγκο.
Οι όροι των νέων δανείων θα ποικίλλουν ανάλογα με το πιστωτικό προφίλ και τις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη. Αξίζει να τονιστεί, ωστόσο, ότι η προτεινομένη λύση δεν θα αφορά σε όσους έχουν αποπληρώσει ή αποδεχθεί παλαιότερες ρυθμίσεις.
Η Δέσποινα Σονιάδου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι λύση για τους δανειολήπτες, αλλά για τις τράπεζες. Τι θα πει επιμερισμός βάρους; Να επιμεριστούν την κατάχρηση;» διερωτήθηκε.
Τα εθνικά δικαστήρια τουλάχιστον 11 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κρίνει καταχρηστικούς τους όρους τέτοιων δανείων. Στην Ελλάδα όμως, ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει τη μία από τις τέσσερις συλλογικές αγωγές των δανειοληπτών.
«Οι δανειολήπτες στις περισσότερες από τις χώρες αυτές δικαιώθηκαν μέσα από μία απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί οι τράπεζες έκαναν προδικαστικά ερωτήματα» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών (ΣΥ.ΔΑ.ΝΕΦ) διαμαρτυρόμενος για τη μη προώθηση προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κάνει ήδη καταγγελία στην Κομισιόν. «Έχει μιλήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είπε ότι αυτά τα δάνεια ήταν λογιστικές εγγραφές, δεν είναι δανεισμός ελβετικών» τόνισε η κα Σονιάδου.
Ο Άρειος Πάγος θα εκδικάσει τις τρεις συλλογικές αγωγές των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Οι κινήσεις σε χώρες της Ε.Ε
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αποτελεί πονοκέφαλο σε ολόκληρη την Ευρώπη, με κάποιες χώρες ήδη να έχουν προβεί σε ενέργειες ώστε να προστατευτούν οι δανειολήπτες. Στη Γαλλία, η BNP Paribas συμφώνησε με τους δανειολήπτες, μέσω της καταναλωτικής οργάνωσης που τους εκπροσωπούσε, ώστε να τους αποζημιώσει.
Ειδικότερα η γαλλική τράπεζα κατέβαλε αποζημίωση ύψους 400-600 εκατομμυρίων ευρώ σε 4.400 πελάτες της στο πλαίσιο συμφωνίας που να διευθέτησε μακρά διαμάχη για ενυπόθηκα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Στην υπόθεση ρόλο κομβικό είχε ο γαλλικός καταναλωτικός όμιλος CLCV ο οποίος και προέβη σε συμφωνία με την τράπεζα εξ ονόματος 4.400 δανειοληπτών, που επλήγησαν από την άνοδο της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ, κατά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Η BNP Paribas προχώρησε στην αποζημίωση των πελατών της, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη ζημία που υπέστησαν. Τον Νοέμβριο του 2023, το Εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι η μονάδα καταναλωτικής χρηματοδότησης της BNP Paribas ήταν «πλήρως υπεύθυνη για τη ζημία» που υπέστη μια ομάδα πελατών που μήνυσε την τράπεζα. Οι πελάτες, οι οποίοι είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αλλά εξαγοράσιμα σε ευρώ, είδαν τις αποπληρωμές τους να εκτοξεύονται όταν το ελβετικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά τα χρόνια της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
Σε Ουγγαρία και Πολωνία υπήρξαν κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους δανειολήπτες, ενώ στη Βουλγαρία το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας κήρυξε άκυρα τα συμβόλαια για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να επιστρέψουν όλους τους τόκους και τα τέλη στους πελάτες τους που έχουν εξοφλήσει το χρέος.