Τι θα γίνει όταν τα μέλη της Χεζμπολάχ και της Χαμάς ξεκινήσουν για την Ευρώπη; Τι τρομάζει τις ελληνικές αρχές

Κοινοποίηση:
Demonstrators protest in solidarity with Palestinians, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in London, Britain, October 14, 2023. REUTERS/Susannah Ireland

Τυχόν εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς η Χεζμπολάχ, θα σημάνει το «πράσινο φώς» για την έξοδο μελών των οργανώσεων από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή και ο φόβος για κλιμάκωση που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα μεταναστευτική κρίση, κινητοποιούν τις ελληνικές Αρχές όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών αλλά και για την αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών απειλών. Το ενδεχόμενο διείσδυσης εξτρεμιστών ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο αυξάνει τον συναγερμό.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το μεταναστευτικό και τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, “η πραγματική απειλή πιθανόν να προκύψει μετά την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, όταν και θα επιχειρήσουν να φύγουν μαζικά μέλη ένοπλων οργανώσεων“. Το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν αρχικά προς την Τουρκία θεωρείται πολύ πιθανό, ενώ οι ελληνικές αρχές προβλέπουν ότι μερικοί από αυτούς μπορεί να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα μέσω των νησιών του Αιγαίου. Το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη θέσει τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σε αυξημένη επιφυλακή.

Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, αξιοποιώντας εκτενείς βάσεις δεδομένων – κυρίως από αμερικανικές υπηρεσίες και την Ιντερπόλ – επιχειρούν να ενισχύσουν τους ελέγχους. Μέσω «δευτερογενών ελέγχων», γίνεται διασταύρωση στοιχείων για ύποπτους τρομοκρατίας, δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας που όμως δεν αποκλείει τα περιθώρια αβεβαιότητας. Επιπρόσθετα, η συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, που διαθέτουν επικαιροποιημένες βάσεις δεδομένων με εξτρεμιστές, θεωρείται καίρια.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας σημειώνουν ότι οι ομάδες ελέγχου έχουν δυνατότητες ενδελεχούς εξέτασης συσκευών, όπως κινητών τηλεφώνων, που αποκαλύπτουν τις επικοινωνίες των υπόπτων. Αυτή η τεχνολογία παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πιθανών απειλών.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή από την αρχή της κρίσης, καθώς, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί, οι μεταβολές στο πολεμικό σκηνικό μπορεί να εκδηλωθούν με επιθέσεις εκτός εμπόλεμης ζώνης, αποτελώντας δυνητική απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών, οι ελληνικές αρχές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή κλιμάκωση, ειδικά αν προκύψει μετακίνηση προσφύγων από χώρες όπως ο Λίβανος. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρακολουθεί την κατάσταση, καθώς ήδη έχει καταγραφεί αύξηση των ροών κατά 25% το πρώτο εννιάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response