Η δραματική εξασθένηση του ευρώ έχει προσελκύσει την προσοχή της ΕΚΤ, όμως όχι και των αγορών….
Τα πιο επιθετικά σχόλια τα «γεράκια» της ΕΚΤ και οι συζητήσεις για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα μπορούσαν θεωρητικά να στηρίξουν το ευρώ, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg το Σάββατο 21 Μάιου 2022.
Όμως, αυτή την φορά, άλλες δυνάμεις, όπως η υπεροχή του δολαρίου και οι ανησυχίες για ύφεση κυριαρχούν στην αγορά, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές.
Με άγρυπνο μάτι…
Παρότι οι διαμορφωτές πολιτικής δεν στοχεύουν τη συναλλαγματική ισοτιμία, η πορεία της προς το επίπεδο της ισοτιμίας της 1:1 έχει φέρει στο προσκήνιο πολλές συζητήσεις.
Τις τελευταίες ημέρες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, François Villeroy de Galhau, επεσήμανε ότι το ασθενέστερο νόμισμα θα δυσκολέψει το στόχο της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών.
Eπίσης, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel,, ανέφερε ότι η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου παρακολουθείται με άγρυπνο μάτι.
Ουσιαστικός αντίκτυπος
«Οι λεκτικές παρεμβάσεις ενδεχομένως να αυξήσουν τη μεταβλητότητα, όμως δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία. Εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν ριψοκίνδυνο κόσμο», αναφέρει ο Βασίλειος Γκιονάκης, επικεφαλής στρατηγικής για την ευρωπαϊκή αγορά συναλλάγματος στη Citigroup.
To ευρώ ανέκαμψε αυτή την εβδομάδα, όμως αυτό έχει να κάνει με τις ρευστοποιήσεις του δολαρίου και στις ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και όχι στη δυναμική του.
To δίλημμα της πολιτικής
«Τα λόγια είναι δωρεάν…
Η όποια φραστικά παρέμβαση για την ισχυροποίηση του ευρώ θα λειτουργήσει μόνο εάν συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος», αναφέρει ο Valentin Marinov της Credit Agricole.
Eίναι σπάνιο για τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες να προωθούν ένα πιο ισχυρό νόμισμα.
Συνήθως, προτιμάται μία πιο εξασθενημένη συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς στηρίζει την ανάπτυξη καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ελκυστικές.
Ομως, στο σημερινό περιβάλλον υψηλό πληθωρισμού, ένα ισχυρότερο νόμισμα θεωρείται ως ένα μέσο αντιστάθμισης των υψηλών τιμών εισαγωγών.
Η επιρροή στον πληθωρισμό
Μία πτώση 5% του δείκτη σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ θα μπορούσε να προσθέσει 0,5% στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management.
Σύμφωνα με ορισμένους traders, οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για το ευρώ μπορούν να δείξουν εάν είναι «γεράκια» ή έχουν πιο ήπιες απόψεις.
Οι διαμορφωτές πολιτικής που αποφεύγουν ένα ισχυρό νόμισμα, είναι πιο πιθανόν να επικεντρωθούν στη στήριξη της ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δηλώσεις του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Fabio Panetta, ο οποίος στις αρχές του μηνός είπε ότι ένα ισχυρό νόμισμα θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη.
Ο σκόπελος
«Οι συναλλασσόμενοι παρακολουθούν πάντα το ευρώ έναντι του δολαρίου και απογοητεύονται όταν οι λεκτικές παρεμβάσεις δεν έχουν αντίκτυπο
Όμω , με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, το ευρώ καλείται να ξεπεράσει ένα μεγάλο σκόπελο», καταλήγει ο αναλυτής της Credit Agricole.