Τι ισχύει με τον κορωνοϊό και τα τρόφιμα! Καθηγήτρια ξεκαθαρίζει…

Κοινοποίηση:
poli simantiko

Κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κορωνοϊό μέσω των τροφίμων;

Η επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας – Μοριακής Μικροβιολογίας Γεωργία Μανδηλαρά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντά σε όλες τις σχετικές απορίες.

Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται τρώγοντας κάτι, καθότι τα τρόφιμα ακολουθούν την πεπτική οδό, και ως εκ τούτου δεν επιβιώνει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου, όπου καταλήγει το τρόφιμο, αναφέρει η κ. Μανδηλαρά.

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση της COVID-19 μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με συγκεκριμένο ιό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει με το νερό;

Η κα Μανδηλαρά σημειώνει ότι ο SARS-CoV-2 έχει απομονωθεί στα κόπρανα ασθενών και σε αστικά λύματα.

«Συνεπώς υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων από όπου αντλείται νερό προς επεξεργασία για πόσιμη χρήση. Ωστόσο, η σωστή επεξεργασία και εξυγίανση του νερού (απολύμανση κ.λ.π.) που προορίζεται για πόσιμη χρήση, θεωρείται ότι εξασφαλίζει την αδρανοποίηση και του SARS-CoV-2, όπως και άλλων παθογόνων ιών με παρόμοια μορφολογία και χημική σύσταση», προσθέτει.

Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων

Σύμφωνα με την καθηγήτρια είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούμε τους βασικούς ατομικούς κανόνες υγιεινής αλλά και ασφάλειας των τροφίμων, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αλλά και των υπολοίπων παθογόνων μικροοργανισμών, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι τροφιμογενείς λοιμώξεις παρουσιάζουν υψηλότερη συχνότητα.

Οδηγίες για την ασφαλή χρήση των τροφίμων, όπως αναφέρονται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά τα ψώνια μας, πριν αρχίσουμε να παρασκευάζουμε ή να μαγειρεύουμε το φαγητό μας, αλλά και κατά τη διάρκεια. Τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.
Μπορούμε να πλένουμε τις συσκευασίες προϊόντων που αγοράζουμε με σαπούνι και νερό, π.χ. πλαστικά μπουκάλια γάλακτος, αναψυκτικών. Μπορούμε επίσης να βγάζουμε από τις συσκευασίες και να μεταφέρουμε σε δικά μας δοχεία κάποια τρόφιμα, πετώντας τη συσκευασία, αφού έχουμε καταγράψει την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος. Μπορούμε επίσης να αφήνουμε κάποια αντικείμενα σε χώρο του σπιτιού για 1-2 μέρες, έτσι ώστε ο ιός να αδρανοποιηθεί.
Αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας κατάλληλα ενώ αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των τροφίμων που καταναλώνονται ωμά και των μαγειρεμένων τροφίμων.
Πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό νερό, κυρίως εάν δεν πρόκειται να μαγειρευτούν άμεσα. Ο ιός όπως και οι υπόλοιποι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αντέχουν στο μαγείρεμα. Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται για τουλάχιστον πέντε λεπτά στους 70 βαθμούς Κελσίου.
Αποφεύγουμε την επιμόλυνση από μαγειρικά σκεύη με το προσεκτικό πλύσιμό τους με απορρυπαντικό μεταξύ χειρισμού διαφορετικών τροφίμων.
Δεν απολυμαίνουμε τα φρέσκα τρόφιμα με χλωρίνη! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δηλητηρίασης. Μπορούμε να πλένουμε τα φρούτα με τρεχούμενο νερό και λίγο πράσινο σαπούνι, τα οποία βέβαια ξεπλένουμε μετά πολύ καλά. Για τα λαχανικά που δεν μπορούμε να πλύνουμε, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο κάποια 24ωρα, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να εξασφαλίσουμε την αδρανοποίηση του ιού.

Η κα Μανδηλαρά επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον κορονοϊό αλλά αυτά που γνωρίζουμε είναι αρκετά για να προστατευτούμε τηρώντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: