Σίγουρα όλοι έχουμε βρεθεί σε εννιάμερα ή σε κάποιο αντίστοιχο μνημόσυνο. Είναι βέβαια πολύ διαφορετικό να πρέπει να το διοργανώσουμε οι ίδιοι. Ας δούμε μαζί τι κάνουμε στα εννιάμερα, ποια είναι η σημασία που έχουν τα εννιάμερα, τι χρειάζεται για να τα οργανώσετε και ποιες είναι οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνετε.
Τι είναι & πότε γίνονται τα εννιάμερα;
Τα εννιάμερα είναι μια θρησκευτική τελετή που κατά παράδοση λαμβάνει χώρα εννιά μέρες μετά την ταφή. Παρά το ότι οι διάφορες τελετές που έπονται μιας κηδείας μοιάζουν σαν ένα ακόμη βάσανο για την οικογένεια του εκλιπόντα, στην πράξη βοηθούν την τεθλιμμένη οικογένεια να εκδηλώσει την αγάπη της στο προσφάτως κεκοιμημένο μέλος της και να βρεθεί στο πλευρό των συγγενών, που θα της συμπαρασταθούν.
Εννιάμερα: Τι χρειάζεται να προετοιμάσετε;
Σύμφωνα με την εκκλησία, το τριήμερο, το εννιαήμερο, το σαρανταήμερο και το ετήσιο μνημόσυνο βοηθούν το ταξίδι της ψυχής από τη γη στον ουρανό. Για να λάβει χώρα ένα εννιαήμερο μνημόσυνο χρειάζεται να:
- Ζητήσετε από τον ιερέα να επισκεφθεί την ημέρα εκείνη το σπίτι σας, για να διαβάσει την ακολουθία.
- Προετοιμάσετε τα κόλλυβα ή να ζητήσετε από ένα γραφείο τελετών να το αναλάβει για εσάς.
- Προμηθευτείτε τα σχετικά κεράσματα και τον καφέ για τους συγγενείς που θα έρθουν.
- Έχετε ζυμώσει και ψήσει τη λειτουργιά με τη σφραγίδα προσφόρου.
- Έχετε καρβουνάκια και λιβάνι για το θυμιατό.
- Έχετε λάδι για καντήλι και φυτιλάκια για το καντήλι.
Τι κάνουμε στα εννιάμερα βήμα – βήμα
Αφού προσέλθουν οι συγγενείς, γείτονες και φίλοι (όσους έχετε καλέσει εσείς), θα έρθει ο ιερέας και θα τελέσει την ακολουθία, η οποία κρατά γύρω στα 15’. Καθ’ όλη τη διάρκεια είναι αναμμένο το καντηλάκι και το λιβανιστήρι. Στη συνέχεια μοιράζετε σε όλους τα κόλλυβα και τους κερνάτε καφέ και γλυκό, ενώ δέχεστε συλλυπητήριες ευχές.
Τι κάνουμε στα εννιάμερα & οι συμβολισμοί της εκκλησίας
Πέρα από μια κλασική παράδοση, τα εννιάμερα έχουν και αρκετούς εκκλησιαστικούς συμβολισμούς. Αρχικά, τα εννιάμερα αναφέρονται στα εννέα τάγματα των αγίων αγγέλων. Κατά την ακολουθία, ευχόμαστε να βρεθεί ανάμεσά τους η ψυχή του κεκοιμημένου και να τον συνοδεύουν στο μεταθανάτιο ταξίδι, προκειμένου η ψυχή του να φτάσει στον παράδεισο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις θρησκευτικές γραφές, η ψυχή μέχρι την ένατη ημέρα περιηγείται στον Παράδεισο. Από την ένατη μέρα και μέχρι την τεσσαρακοστή, όπου γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο, περιηγείται στην κόλαση. Έπειτα επέρχεται η μερική κρίση και ο Θεός αποφασίζει αν η ψυχή θα οδηγηθεί στον παράδεισο. Ονομάζεται μερική διότι η τελική κρίση θα έρθει για όλους, ζώντες και νεκρούς, με τη Δευτέρα Παρουσία.
Τι γίνεται μετά;
Το επόμενο σε σειρά μνημόσυνο είναι αυτό των 40 ημερών, όπου ευχόμαστε ο Χριστός να αναπαύσει την ψυχή του κεκοιμημένου στους ουρανούς και να δείξει ο Θεός ευσπλαχνία και ελεημοσύνη όταν θα γίνει η τελική κρίση της ψυχής.
Αρκετοί τελούν και τα τρίμηνα, εξάμηνα και εννιάμηνα μνημόσυνα κατ’ αναλογία. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη ψυχική αγαλλίαση σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στους κεκοιμημένους μας. Παρά το ότι δεν είναι απαραίτητο να τελεστούν αυτά τα μνημόσυνα, οι περισσότεροι συνηθίζουν να τα κάνουν.
Τέλος υπάρχουν ετήσια μνημόσυνα, τα οποία αντιμετωπίζονται ως τα γενέθλια του κεκοιμημένου στους ουρανούς. Όπως γιορτάζονται οι Άγιοι της εκκλησίας μας την ημέρα που έφυγαν από τα εγκόσμια για να βρεθούν στους ουρανούς, έτσι τελούμε το ετήσιο μνημόσυνο και για τους εκλιπόντες, καθώς από πνευματικής πλευράς αναγεννιόμαστε με την κοίμησή μας σε μία νέα κατάσταση, την επουράνια.