Τι κάνουν οι καύσωνες στον οργανισμό μας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Κοινοποίηση:
MAK

Τα κύματα καύσωνα θα αρχίσουν να πυκνώνουν ο κόσμος συνεχίζει να θερμαίνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα για επικίνδυνες υψηλές θερμοκρασίες. Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά ορισμένες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μωρά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής βλάβης. Ακολουθεί το τι πρέπει να ξέρετε για τις επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα και πώς να παραμείνετε ψύχραιμοι.

Τι κάνει η υπερβολική ζέστη στο σώμα μας;

Καθώς το σώμα θερμαίνεται, τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν. Αυτό οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να σπρώξει το αίμα γύρω από το σώμα.

How does heat affect the body?: Fizziness and faint feelings from not enough water; heart rates increases; skin produces sweat; sweating cools the skin by losing heat through evaporation; ankles can become swollen from increased blood flows

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όπως κνησμώδες εξάνθημα λόγω θερμότητας ή πρησμένα πόδια καθώς τα αιμοφόρα αγγεία παρουσιάζουν διαρροή.

Ταυτόχρονα, η εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια υγρών και αλατιού και, καθοριστικά, αλλάζει η μεταξύ τους ισορροπία στον οργανισμό.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη αρτηριακή πίεση, μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ζάλη

ναυτία

λιποθυμία

κράμπες στους μύες

πονοκεφάλους

έντονη εφίδρωση

κούραση

κρύο, χλωμό και μαλακό δέρμα

Εάν η αρτηριακή πίεση πέσει πολύ, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται.

Γιατί το σώμα μας αντιδρά με αυτόν τον τρόπο;

Το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει μια θερμοκρασία του πυρήνα περίπου 98F (37C) είτε βρισκόμαστε σε χιονοθύελλα είτε σε κύμα καύσωνα.

Είναι η θερμοκρασία στην οποία το σώμα μας έχει εξελιχθεί για να λειτουργεί.

Αλλά καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, το σώμα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του κάτω.

Ανοίγει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα για να χάσει θερμότητα στο περιβάλλον μας και αρχίζει να ιδρώνει.

Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, αυξάνει δραματικά τη θερμότητα που χάνεται από το δέρμα.

Πώς επηρεάζει η θερμότητα το σώμα;

Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται. Το δέρμα παράγει ιδρώτα. Η εφίδρωση δροσίζει το δέρμα χάνοντας θερμότητα μέσω της εξάτμισης. Οι αστραγάλοι μπορεί να διογκωθούν από τις αυξημένες ροές αίματος

Πώς μπορώ να παραμείνω ασφαλής στη ζέστη;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν μερικές συμβουλές:

Φοράτε κατάλληλα ρούχα που είναι ελαφριά και φαρδιά

Μείνετε σε ένα κλιματιζόμενο μέρος όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν το σπίτι σας δεν έχει κλιματισμό, πηγαίνετε στο εμπορικό κέντρο ή στη δημόσια βιβλιοθήκη

Μπορείτε επίσης να καλέσετε το τοπικό τμήμα υγείας για να δείτε εάν υπάρχουν ανοιχτά καταφύγια για  θερμότητα στην περιοχή

Περιορίστε την υπαίθρια δραστηριότητα ή προγραμματίστε εκ νέου όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Πίνετε πολλά υγρά και μην πίνετε πολύ αλκοόλ.

Μείνετε στη σκιά, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλή βαθμολογία SPF και UVA και φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο.

Προσέξτε όσους δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με υποκείμενες παθήσεις και άτομα που ζουν μόνοι

Μην αφήνετε κανέναν, ειδικά μωρά, μικρά παιδιά και ζώα, σε ένα κλειδωμένο όχημα

Πώς μπορώ να κοιμηθώ καλά;

Χρησιμοποιήστε λεπτά σεντόνια, και τηρήστε τη συνηθισμένη σας ρουτίνα πριν τον ύπνο, λένε οι ειδικοί.

Τι πρέπει να κάνω αν δω κάποιον με θερμική εξάντληση;

Η συμβουλή του CDC λέει:

Να μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος.

Δροσίστε το δέρμα τους με νερό

Βάλτε τους να πίνουν άφθονο νερό

Ωστόσο, αν δεν αναρρώσουν μέσα σε 30 λεπτά, τότε αυτό που ακολουθεί είναι η θερμοπληξία.

Είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και θα πρέπει να καλέστε ασθενοφόρο.

Τα άτομα με θερμοπληξία μπορεί να σταματήσουν να ιδρώνουν ακόμα κι αν είναι πολύ ζεστά. Η θερμοκρασία τους μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς ή να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι ηλικιωμένοι ή κάποιοι με μακροχρόνιες παθήσεις, είναι περισσότερο ευάλωτοι από την καταπόνηση που προκαλεί η θερμότητα στο σώμα.

Ο διαβήτης μπορεί να κάνει το σώμα να χάσει νερό πιο γρήγορα και ορισμένες επιπλοκές της νόσου μπορεί να αλλάξουν τα αιμοφόρα αγγεία και την ικανότητα να ιδρώνει.

Τα παιδιά και όσοι κινούνται λιγότερο μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτα. Οι ασθένειες με παθήσεις εγκεφάλου, όπως η άνοια, είναι επίσης ευάλωτοι.

Οι άνθρωποι που είναι άστεγοι θα εκτίθενται επίσης περισσότερο στον ήλιο. Όσοι ζουν σε διαμερίσματα στον τελευταίο όροφο θα αντιμετωπίσουν επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αυξάνουν τον κίνδυνο κάποια φάρμακα;

Ναι – αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους κανονικά και πρέπει να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια για να παραμείνουν δροσεροί και ενυδατωμένοι.

Τα διουρητικά – που μερικές φορές ονομάζονται «χάπια νερού» – αυξάνουν την ποσότητα νερού που αποβάλλει το σώμα. Λαμβάνονται ευρέως, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας. Σε υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν τους κινδύνους αφυδάτωσης και ανισορροπίας σε βασικά μέταλλα στο σώμα.

Τα αντιυπερτασικά – τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση – μπορούν να συνδυαστούν με τα αιμοφόρα αγγεία που διαστέλλονται για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και να προκαλέσουν επικίνδυνες πτώσεις της αρτηριακής πίεσης.

Ορισμένα φάρμακα για την επιληψία και τη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να εμποδίσουν την εφίδρωση και να δυσκολέψουν το σώμα να κρυώσει.

Και άλλα φάρμακα όπως το λίθιο ή οι στατίνες μπορεί να γίνουν πιο συγκεντρωμένα και προβληματικά στο αίμα εάν υπάρχει υπερβολική απώλεια υγρών.

 

Tips for staying cool: Drink water and eat foods with high water content; Wear loose-fitting clothing in breathable fabrics and a hat. Stay in the shade and limit travel and exercise; use fans, ice and cool showers to reduce body temperature

Η ζέστη σκοτώνει;

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι στις ΗΠΑ σκοτώνονται από υπερβολική ζέστη κάθε χρόνο, σύμφωνα με το CDC.

Τα περισσότερα από αυτά θα είναι καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά που προκαλούνται από την προσπάθεια διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος σταθερή.

Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας αρχίζει να εμφανίζεται μόλις το θερμόμετρο περάσει τους 77F-79F (25C-26C).

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι τείνουν να προκαλούνται από υψηλότερες θερμοκρασίες την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού και όχι στην κορύφωση του καλοκαιριού.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αρχίζουμε να αλλάζουμε την καθημερινή μας συμπεριφορά καθώς προχωρά το καλοκαίρι και συνηθίζουμε περισσότερο να αντιμετωπίζουμε τη ζέστη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: