Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν τα αισθήματα μειονεξίας που μπορεί να έχουν. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι και η επίδειξη χρημάτων.
Είναι σαφές ότι δεν είναι απλώς τυχαίες συμπεριφορές, αλλά ενδείξεις για μια βαθύτερη και αόρατη προσωπική πάλη. Ας προσέξουμε λοιπόν καλύτερα, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα λαμπερό περτύλιγμα.
Επίδειξη πλούτου
Φανταχτερά αυτοκίνητα, πανάκριβα ρούχα, υπερβολικές αγορές. Στο βάθος πρόκειται για μια προσπάθεια ανθρώπων, που νιώθουν ανεπαρκείς, να επιβεβαιωθούν. Είναι μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό που νιώθουν ότι λείπει από μέσα τους.
Ανάγκη για «εξωτερική επικύρωση»
Οι άνθρωποι που νιώθουν την ανάγκη να επιδεικνύουν τον πλούτο τους συχνά αναζητούν την επιβεβαίωση των άλλων. Αυτό προέρχεται από μια ψυχολογική έννοια γνωστή ως «εξωτερική επικύρωση». Όσο λιγότερη αυτοπεποίθηση έχει κάποιος τόσο περισσότερη «εξωτερική επικύρωση» θα επιζητεί.
Όταν κάποιος στερείται αυτοεκτίμησης, τείνει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις απόψεις και την αποδοχή των άλλων για να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα χρήματα για να αντισταθμίσουν, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επιδεικνύουν τις τελευταίες τους αγορές, όχι για να τις μοιραστούν, αλλά για να νιώσουν σημαντικοί.
Έχουν την τάση να υποτιμούν τους άλλους
Είναι πολύ συνηθισμένο. Στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα χρήματα για να αντισταθμίσουν την έλλειψη αυτοεκτίμησης, αρέσει πολύ να υποτιμούν τους άλλους.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εκφράζουν διακριτικά την περιφρόνησή τους για τον «φτωχικό» τρόπο ζωής κάποιου άλλου ή ότι επικρίνουν ανοιχτά τις αποτυχημένες οικονομικές τους επιλογές.
Ο λόγος πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι μειώνοντας τους άλλους, θεωρούν ότι εξυψώνουν τον εαυτό τους.
Ποτέ δεν είναι χαρούμενοι
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους μπορεί να είναι και οι πιο δυστυχισμένοι;
Όταν κάποιος βασίζει την αυτοεκτίμησή του αποκλειστικά στα χρήματα, συχνά διαπιστώνει ότι η ζωή του δεν είναι όπως περίμενε ότι θα είναι.
Δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις
Μια από τις πιο δύσκολες προσπάθειες του πλούτου να καλύψει την έλλειψη αυτοεκτίμησης, είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία και τη διατήρηση ουσιαστικών σχέσεων.
Ωστόσο, όταν ένας άνθρωπος δίνει μεγάλη σημασία στα χρήματα, συχνά προσελκύει ανθρώπους με το ίδιο αξιακό σύστημα. Έτσι δημιουργούνται εύθραυστες συνδέσεις οι οποίες συνήθως οδηγούν σε ρηχές και μη ικανοποιητικές σχέσεις.
Επίσης, η συνεχής ανάγκη κάποιος να επιβεβαιώνεται μέσα από τα χρήματα, μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις. Τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να αισθάνονται ότι δεν εκτιμώνται ή υποτιμώνται, και αυτό μοιραία οδηγεί σε απομάκρυνση.
Οι «έχω και κότερο»
Εμμονή με πανάκριβα «σύμβολα». Ρολόγια, αυτοκίνητα, ακριβά ρούχα, συνδρομές σε ιδιωτικά κλαμπ, υπέρογκα πουρμπουάρ. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η κατοχή και η επίδειξη πολυτελών αντικειμένων προσθέτει κύρος και δύναμη.
Ωστόσο, αυτή η εμμονή είναι συχνά μια μάσκα που κρύβει βαθύτερες ανασφάλειες και έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Συνεχής επιδίωξη για περισσότερα
Ένα άλλο κοινό γνώρισμα μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν τον πλούτο για να καλύψουν την έλλειψη αυτοεκτίμησης, είναι η ατέρμονη επιδίωξη για περισσότερα.
Περισσότερα χρήματα, περισσότερα αγαθά, περισσότερη επιτυχία. Δεν υπάρχει πάτος στο πηγάδι. Όσα κι αν αποκτήσουν, ποτέ δεν είναι αρκετά. Κυνηγούν συνεχώς κάτι πιστεύοντας ότι αυτό θα τους κάνει επιτέλους να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους.
Ας είμαστε επιεικείς. Πολλές φορές η αντιπάθειά μας για τους ανθρώπους που επιδεικνύονται μας εμποδίζει να δούμε μια βαθύτερη ιστορία ανασφάλειας και ανεκπλήρωτων αναγκών.
Η αληθινή αυτοπεποίθηση δεν χρειάζεται ετικέτες σχεδιαστών και φανταχτερές επιδείξεις. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί. Πηγάζει από τη σχέση που έχει κάποιος με τον εαυτό του.