Τι κρύβεται πίσω από τη συνάντηση του Ιρακινού Πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του;

Κοινοποίηση:
Ege Güngör / Unsplash.com

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, έφτασε σήμερα στο Λονδίνο με σκοπό να υπογράψει μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την κυβέρνηση της Βρετανίας. Ο Ιρακινός ηγέτης δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιράκ και Βρετανίας.

 

Η Βαγδάτη επιδιώκει να καθορίσει τη δική της διπλωματική κατεύθυνση εν μέσω σημαντικών αλλαγών που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη βρετανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η επίσκεψή του θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, θα έχει συναντήσεις με τον βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ, τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και εκπροσώπους μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων.

Το ταξίδι αυτό “θα συμβάλει στο να δοθεί ώθηση προς τα εμπρός” στις “ιστορικές” σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η συμφωνία συνεργασίας θα είναι “ένα από τα σημαντικότερα στάδια στις σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και της Βρετανίας”, πρόσθεσε.

“Θα υπάρξει επίσης κοινή ανακοίνωση σε σχέση με τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας” μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε επικαλούμενος τις νέες “διατάξεις” που έλαβε η χώρα του για “το τέλος της αποστολής του διεθνούς συνασπισμού”.

Σε ένα εκρηκτικό περιφερειακό περιβάλλον, το οποίο τροφοδοτεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς, ένοπλες ιρακινές φιλοϊρανικές οργανώσεις είχαν πραγματοποιήσει τον χειμώνα του 2023 δεκάδες πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρίψεις ρουκετών κατά των στρατιωτών του υπό την Ουάσινγκτον διεθνούς συνασπισμού.

 

Στον συνασπισμό αυτό μετέχει επίσης τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία.

Για να αποτραπεί κλιμάκωση της βίας στο ιρακινό έδαφος, ο πρωθυπουργός, τον οποίο έφεραν στην εξουσία ισχυρά φιλοϊρανικά κόμματα, είχε αρχίσει με την Ουάσινγκτον συνομιλίες για το μέλλον του συνασπισμού, ο οποίος είναι επίσης παρών στη γειτονική Συρία για να πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Όσον αφορά το Ιράκ, οι ξένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι του συνασπισμού θα πρέπει να αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025 να αποσύρονται από στρατιωτικές βάσεις του ομοσπονδιακού Ιράκ. Μια δεύτερη φάση αποχώρησης, η οποία θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2026, θα αφορά τις δυνάμεις του συνασπισμού που έχουν αναπτυχθεί στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν.

Από την 7η Οκτωβρίου 2023, παρά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τη σύγκρουση στον Λίβανο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, οι ιρακινές αρχές κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα τους μακριά από τη βία και τις περιφερειακές εντάσεις, παρά το γεγονός ότι ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις είχαν αναλάβει την ευθύνη κατά το παρελθόν για πυρά κατά του Ισραήλ.

Εκτός από το σκέλος που αφορά την ασφάλεια, η επίσκεψη θα προσφέρει την ευκαιρία να αποκαλυφθούν “σημαντικές συμφωνίες με βρετανικές εταιρίες”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. “Η ιρακινή αντιπροσωπεία περιλαμβάνει επιχειρηματίες και εμείς ενδιαφερόμαστε πάντα για συνεργασίες μεταξύ του ιρακινού και του ξένου ιδιωτικού τομέα”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response