Τι παθαίνει το σώμα στις μεγάλες ζέστες: Ποιες ασθένειες “χτυπούν” λόγω καύσωνα

Κοινοποίηση:
One man portrait trying to refresh during hot summer

Κανονικά, το σώμα μας είναι συνηθισμένο να λειτουργεί σε ένα ορισμένο εύρος εσωτερικής θερμοκρασίας, συνήθως μεταξύ 36 και 37 βαθμών Κελσίου.


Όταν ο εγκέφαλος αισθάνεται μια αλλαγή (είτε χαμηλότερη είτε υψηλότερη από αυτήν) προσπαθεί να βοηθήσει το σώμα να κρυώσει ή να ζεσταθεί, αναφέρει η δρ. Judith Linden, αντιπρόεδρος του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν έχει καύσωνα
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο εγκέφαλος προσπαθεί να κρυώσει το σώμα. Ένας τρόπος, ο πιο κοινός, είναι ότι ιδρώνετε. Οι πόροι ανοίγουν, το σώμα ιδρώνει και ο ιδρώτας εξατμίζεται, γεγονός που δροσίζει το σώμα».

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο το σώμα μας κρυώνει είναι με τη διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Αυτό βοηθάει στην μεταφορά θερμότητας και αίματος πιο κοντά στην επιφάνεια του σώματος κάτι που απελευθερώνει την υπερβολική θερμότητα.
Όταν επικρατεί καύσωνας, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα να προσπαθήσει να συνεχίσει να κρυώνει. Και αν το περιβάλλον είναι ταυτόχρονα ζεστό και υγρό, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα. Αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σώματος μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα.

Καύσωνας: Τύποι ασθενειών που σχετίζονται με την θερμότητα
Οι ήπιες ασθένειες που σχετίζονται με την μεγάλη ζέστη στο περιβάλλον, όπως οι κράμπες, είναι οι πιο συχνές. Οι κράμπες λόγω μεγάλης ζέστης μπορούν να αναπτυχθούν σε άτομα που ιδρώνουν πολύ, ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η υπερβολική εφίδρωση καταναλώνει όλο το αλάτι και την υγρασία του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους ή σπασμούς, συνήθως στην κοιλιά, στα χέρια ή στα πόδια.

Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί θερμικό εξάνθημα. Αυτός είναι ένας ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από υπερβολική εφίδρωση σε ζεστό και υγρό καιρό και είναι πιο συχνός στα μικρά παιδιά. Συνήθως είναι μικρά κόκκινα σπυράκια, ή κυψέλες και τείνει να βρίσκεται σε μέρη όπως ο λαιμός, το άνω στήθος ή οι τσακίσεις του αγκώνα.

Όταν το σώμα σας αρχίσει να υπερβαίνει την ικανότητά του να κρυώσει, μπορεί να αναπτύξετε αυτό που είναι γνωστό ως θερμική εξάντληση.

Σε αυτήν την περίπτωση θα δείτε υπερβολική εφίδρωση, επειδή το σώμα πασχίζει να συμβαδίσει με αυτήν την επιπλέον ζέστη. Θα αισθανθείτε ζαλάδα, ενώ αρκετοί νιώθουν ναυτία, πονοκεφάλους και το δέρμα τους φαίνεται συχνά χλωμό και ο παλμός τους είναι συχνά γρήγορος. Αυτή είναι η ύστατη προσπάθεια του σώματος να κρυώσει πριν φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη θερμότητα και, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
«Στην θερμοπληξία η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 40°C και εκεί είναι που οι μηχανισμοί του σώματος αρχίζουν να καταρρέουν», δήλωσε η δρ. Linden.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:
εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σώματος
κόκκινο και ξηρό δέρμα
ταχυπαλμία
πονοκέφαλος
ζαλάδα
ναυτία
απώλεια συνείδησης
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας θερμοπληξίας είναι η σύγχυση και η ταραχή, είπε η δρ. Linden.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: