Τι περιμένει τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του

Κοινοποίηση:
μακρον

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να έγραψε ιστορία με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια, όμως απ΄ότι φαίνεται τώρα ξεκινούν τα δύσκολα, με αρκετές προκλήσεις να τον περιμένουν στη δεύτερη θητεία του.

Αγώνας για την πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του Γάλλου προέδρου είναι μία νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς ο Ζακ Λικ Μελανσόν, που ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με 22%, κάνει όνειρα για την πρωθυπουργία, ποντάρωντας ακόμη και στη διάσπαση της ακροδεξιάς, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τον Μακρόν, παρά την επανεκλογή του.

«Μπορεί να τα πάει σχετικά καλά στις βουλευτικές του Ιουνίου, όχι όμως όπως την τελευταία φορά που ήταν νέο πρόσωπο. Και για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα χρειαστεί υποστήριξη από άλλα πολιτικά κόμματα κι ίσως βρει αρκετούς βουλευτές να τον στηρίξουν μεταξύ της συντηρητικής Δεξιάς και στοιχείων της πιο μετριοπαθούς Αριστεράς, των υπολοίπων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κυρίως των Ρεπουμπλικανών», σχολίασε ο επίτιμος καθηγητής της σχολής INSEAD, Ντάγκλας Γουέμπερ, για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Παραμένει η δυσαρέσκεια των πολιτών
Μπορεί ο φόβος για πιθανή εκλογή της Μαρίν Λεπέν να έφερε τη νίκη του Εμανούελ Μακρόν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει την καθολική αποδοχή του γαλλικού λαού, κάτι που φάνηκε στον πρώτο γύρο.

Στις 10 Απριλίου έγινε ξεκάθαρο ότι υπάρχουν τρεις τάσεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας, με την απόσταση μεταξύ των ευρωπαϊστών κεντρώων του Μακρόν, των ακροδεξιών της Λεπέν και τους σκληροπυρηνικών αριστερών του Μελανσόν να είναι σχετικά μικρή.

Μπορεί οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του Μακρόν να μην έχουν πολλά κοινά σημεία, όμως η δυσαρέσκεια που υπάρχει ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στον Γάλλο πρόεδρο.
Για το λόγο αυτό, ο Μακρόν έχει πει ότι προτίθεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση στα 65 έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης, αν και στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας δεσμεύτηκε ότι θα επιδείξει ευελιξία, με τα σχέδιά του να ενδέχεται να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα κύματος διαδηλώσεων.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την ατζέντα του στο εσωτερικό και να υλοποιήσει δραστικές αλλαγές, αφού ακόμη κι αν εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για πρότζεκτ όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις με τη μορφή κινητοποιήσεων καθώς συνεχίζει να αυξάνεται το κόστος διαβίωσης και να ψαλιδίζεται η αγοραστική δύναμη των Γάλλων.

Ο Μακρόν έχει πει ότι θα διατηρήσει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιδοτήσεις των καυσίμων, αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, ενώ έχει μιλήσει για πρόσθετα μέτρα στήριξης μεταξύ άλλων των χαμηλόμισθων και των αυτοαπασχολούμενων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: