Ο χρόνος θα δείξει…
Με τη χθεσινή γεωμαγνητική καταιγίδα στο βόρειο ημισφαίριο να έχει χαρίσει μοναδικές εικόνες με βόρειο σέλας ακόμα και σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, φουντώνει ξανά η συζήτηση για τον Ήλιο μας και την αυξημένη δραστηριότητά του!
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν την εσωτερική λειτουργία του ήλιου και απομένουν πολλά μυστήρια να λυθούν.
Ηλιακές εκλάμψεις μπορεί να συμβούν εξαιτίας των ηλιακών κηλίδων.
Αυτό μπορεί να επιτρέψει την αποστολή μιας ξαφνικής έκρηξη ενέργειας στο διάστημα. Αυτή η ενέργεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα διαστημόπλοια κοντά στη Γη. Είναι επίσης αυτό που ευθύνεται για το βόρειο σέλας εδώ στη Γη.
Ενώ οι ηλιακές κηλίδες και οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυξάνονται ως προς τη συχνότητά τους σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Ανακάλυψαν ότι κάθε 11 χρόνια, οι μαγνητικοί πόλοι του ήλιου αντιστρέφονται, που σημαίνει ότι ο βορράς γίνεται πλέον νότος και ο νότος γίνεται βορράς. Αυτή η περίοδος 11 ετών είναι αυτό που ονομάζουμε ηλιακό κύκλο.
Τι προβλέπει η NOAA για τα επόμενα χρόνια;
Τον Δεκέμβριο του 2019, το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού του NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) δημοσίευσε την έκθεση ηλιακής του δραστηριότητας για τον τρέχοντα Ηλιακό Κύκλο 25.
Οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι αυτός θα είχε μία κορύφωση της ηλιακής δραστηριότητας μεταξύ 2023 και 2026.
Αυτή την εβδομάδα, το SWPC δημοσίευσε μια ενημερωμένη πρόβλεψη λέγοντας ότι ο Ηλιακός Κύκλος 25 θα είναι πιθανότατα ισχυρότερος από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως με αύξηση των ηλιακών κηλίδων εντός των πρώτων 10 μηνών του 2024.
«Μια αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας το επόμενο έτος θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση των θεάσεων βορείου σέλατος στη Γη. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την επικοινωνία και τα ηλεκτρικά δίκτυα κατά τη διάρκεια των ηλιακών καταιγίδων», μεταδίδεται.
«Αναμένουμε ότι η νέα μας πειραματική πρόβλεψη θα είναι πολύ πιο ακριβής από την πρόβλεψη του 2019», δήλωσε ο Mark Miesch, επιστήμονας στο Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της NOAA