Απλές και βασικές αρχές που πρέπει να τηρούν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας
Κάθε υπεύθυνος γονέας ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των παιδιών του και παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα -στο σπίτι, στο σχολείο, παντού. Καθώς, όμως, τα παιδιά μεγαλώνουν και αποκτούν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, είναι σημαντικό να κατανοούν και να τηρούν τα ίδια κάποιες απλές αρχές για την ασφάλεια τη δική τους, αλλά και όλης της οικογένειας.
Στο σημείο αυτό, το ζητούμενο είναι για κάθε γονέα να βρει ένα σημείο ισορροπίας στο πώς θα διδάξει το παιδί του και πως θα χαλαρώσει σταδιακά τον έλεγχο, δίνοντάς του αυτοπεποίθηση, αλλά και την αίσθηση ασφάλειας ακόμα κι όταν είναι μόνο του στο σπίτι.
Μην ανοίγεις την πόρτα σε αγνώστους: Βασική αρχή ασφαλείας. Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί πρέπει να κρατούν τις πόρτες κλειδωμένες και να ανοίγουν την κεντρική είσοδο μόνο σε γνωστά πρόσωπα. Ενημερώστε τους ότι, αν κάποιος άγνωστος χτυπήσει το κουδούνι, θα πρέπει να μείνουν ήσυχα και να μην ανοίξουν την πόρτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και μπορεί να είναι μόνα στο σπίτι.
Αυτά είναι τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Κάθε οικογένεια, κάθε σπίτι, πρέπει να έχουν έναν κατάλογο με τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (λ.χ. αστυνομία, οικογενειακός γιατρός, συγγενείς), προσεκτικά γραμμένη ή τυπωμένη και φυλαγμένη σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού. Έτσι, αν συμβεί κάποιο απρόοπτο, τα παιδιά θα μπορούν εύκολα να τη βρουν και να επικοινωνήσουν με άλλους. Ενημερώστε τα παιδιά σας πού βρίσκεται αυτή η λίστα και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει αν τη χρησιμοποιούν.
Αυτό θα κάνουμε σε περίπτωση κινδύνου. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κινδύνου, ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας, επομένως είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο για την ορθή αντίδραση όλης της οικογένειας. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, και για τα παιδιά σας να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν εάν έρθουν αντιμέτωποι με κάποια κατάσταση ανάγκης (λ.χ. σεισμός). Συζητήστε με τα παιδιά σας και εξηγήστε τους τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης.
Μακριά από το κουτί πρώτων βοηθειών. Το κουτί πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο για κάθε σπίτι, όμως πρέπει να είναι σε σημείο όπου τα μικρά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση. Προστατέψτε, λοιπόν, τα παιδιά σας όχι μόνο κρατώντας το σε ασφαλές σημείο, αλλά και διδάσκοντάς τους γιατί δεν πρέπει να παίζουν με το περιεχόμενό του.
Προσοχή στο νερό. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών πρέπει πάντα να βρίσκονται υπό την επιτήρηση κηδεμόνα όταν βρίσκονται σε πισίνα ή στην μπανιέρα, γιατί μπορεί να πνιγούν ακόμα και σε λίγα εκατοστά νερού. Διδάξτε στα παιδιά σας να «δοκιμάζουν το νερό» για να βεβαιωθούν ότι δεν είναι πολύ ζεστό προτού μπουν στην μπανιέρα ή στο ντους. Υπενθυμίστε τους ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές κοντά σε νερό για να αποφύγουν την ηλεκτροπληξία. Αν έχετε πισίνα, μάθετέ τα να χρησιμοποιούν μόνα τους εξοπλισμό ασφαλείας (λ.χ. σωσίβιο) και, φυσικά, μάθετέ τα να κολυμπούν.
Προσοχή στις αλλεργίες. Μερικά παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε διάφορα πράγματα (λ.χ. κατοικίδια ζώα, τρόφιμα, φυτά). Εάν το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία, εκπαιδεύστε το ώστε να ξέρει τι πρέπει να προσέξει και να μείνει μακριά από αυτό.
Έτσι λειτουργεί το σύστημα ασφαλείας. Αν το σπίτι σας είναι εξοπλισμένο με σύστημα ασφαλείας, είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν πώς να το χρησιμοποιούν στα βασικά του σημεία. Δείξτε τους πώς να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού. Και, οπωσδήποτε, μάθετέ τους να μη λένε ποτέ σε άλλους κάποιους κωδικούς που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε.
Μη χοροπηδάς στο κρεβάτι. Γενικά, τα έπιπλα δεν προσφέρονται για παιχνίδι. Για παράδειγμα, δεν είναι ασφαλές για κανέναν -και πολύ περισσότερο για ένα παιδί- να κάνει μονόζυγο από κάποιο… ράφι ή να χοροπηδάει στο κρεβάτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ εύκολο να συμβεί ένα ατύχημα. Εξηγήστε τους τους κινδύνους αυτούς.
Να κάνουν προσευχή και τον ΣΤΑΥΡΟ τους..