Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα; Μήπως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το περσινό αντηλιακό; Έχουν ημερομηνία λήξης δηλαδή;
Προτού βγείτε για ηλιοθεραπεία, είναι σώφρον να ελέγξετε το αντηλιακό που θα βάλετε, ακόμα και αν το έχετε μόλις αγοράσει. Κυρίως, όμως, ελέγξτε το αν έχει μείνει από περασμένη σεζόν στις… τσάντες της παραλίας.
Απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα σχετικά με το αν έχει ημερομηνία λήξης ένα αντηλιακό και τι πρέπει να κοιτάτε στο μπουκάλι του, δίνει η δρ Karen E. Burke, δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη:
Τα περισσότερα μπουκαλάκια αντηλιακού αναγράφουν την ημερομηνία λήξης σε μια σφραγίδα. Αυτό ορίζει το χρονικό όριο για τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος. Για βέλτιστη προστασία από τον ήλιο, καθώς και για καλύτερη υφή και σταθερότητα χρησιμοποιήστε το αντηλιακό πριν από την ημερομηνία λήξης στο μπουκάλι.
Τι να κάνετε αν δεν υπάρχει/δεν βρίσκετε την ημερομηνία λήξης στο μπουκάλι
Το καλύτερο είναι να σημειώσετε τον μήνα και το έτος που αγοράσατε το αντηλιακό. Για να δοκιμαστεί η διάρκεια ζωής των αντηλιακών, οι κατασκευαστές αποθηκεύουν δειγματοληπτικά μερικά μπουκάλια στους 40°C με 75% υγρασία, στη συνέχεια στους 40°C με 25% υγρασία και τα τεστάρουν μετά από 1, 2, και 3 μήνες.
Όταν ένα αντηλιακό προϊόν είναι σταθερό σε απόδοση και υφή για τρεις μήνες σε αυτές τις συνθήκες εργαστηρίου, τότε είναι το αντίστοιχο με τρία χρόνια ζωής σε κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος. Έτσι, το αντηλιακό σας θα πρέπει λογικά να είναι καλό και αποτελεσματικό για έως και τρία χρόνια μετά την αγορά του.