Θολό παραμένει το τοπίο στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με τις τιμές του αργού να κινούνται ανοδικά, πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι. Το ακριβό πετρέλαιο προσθέτει ακόμη μία πρόκληση στην παγκόσμια οικονομία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις στις εξαγωγές ιρανικού αργού, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μηδενίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.
Η τιμή του μπρεντ έχει ενισχυθεί σχεδόν 40% από τον Ιανουάριο, τόσο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας, αλλά και χάρη στη συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εταίρων για μειώσεις στην προσφορά. Στη «σκακιέρα» των πετρελαϊκών αγορών, η Σαουδική Αραβία έχει ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις. Το Ριάντ είναι έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες ζήτησης, αναπληρώνοντας την προσφορά του Ιράν αφότου λήξουν οι εξαιρέσεις για τους αγοραστές ιρανικού αργού, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ.
«Θα εξετάσουμε τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου -εάν είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επιπεδα- και θα αναπροσαρμόσουμε την παραγωγή. Με βάση τα όσα βλέπω… θα υπάρξει κάποιο είδος συμφωνίας για την παραγωγή», δήλωσε ο κ. Φαλίχ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εταίρων θα μπορούσε να παραταθεί και μετά τον Ιούνιο.
Η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει μείωση της ιρανικής παραγωγής στο 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, από 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ και θα εκπνεύσουν οι εξαιρέσεις. Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι θα διατηρηθεί φέτος η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην πετρελαϊκή αγορά, καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τις ΗΠΑ.
Οι αναλυτές της BNP Paribas αναμένουν βραχυπρόθεσμα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών. Η γαλλική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω κατά τρία δολάρια την εκτίμησή της για το μπρεντ, προβλέποντας μέση τιμή στα 71 δολάρια το βαρέλι φέτος. Για το 2020, η BNP εκτιμά σταθεροποίηση των τιμών στα 68 δολάρια το βαρέλι.
naftemporiki