Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο- θεωρίες και εμπειρίες

Κοινοποίηση:
1543727301_life-after-death

Αυτό το ερώτημα απασχολεί τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξης του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως θρησκείες, επιστήμες και λαϊκές σοφίες έχουν επιχειρήσει να ρίξουν φως στο μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. Οι περισσότερες θρησκευτικές θέσεις συγκλίνουν στην ύπαρξης ενός τύπου μεταθανάτιας ζωής και το εκπληκτικό είναι πως ακόμα και η επιστήμη μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, βάσει της φυσικής.

Η θεωρία της εντροπίας, την οποία διδαχτήκαμε όλοι στα μαθητικά μας χρόνια δίνει μια απλή εξήγηση: Αυτή η θεωρία της θερμοδυναμικής υποστηρίζει πως η ενέργεια ποτέ δεν χάνεται, μόνο αλλάζει, μετατρέπεται δηλαδή σε μια άλλη μορφή ενέργειας.

Για παράδειγμα η κινητική ενέργεια του νερού ενός καταρράκτη, μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ή ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε θερμική ενέργεια σε μια ηλεκτρική θερμάστρα. Αν λοιπόν δεχτούμε πως η ψυχή είναι μια μορφή ενέργειας, τότε αυτή, μετά τον θάνατο, δεν μπορεί απλά να μηδενιστεί, απλά μετατρέπεται σε κάποια άλλη μορφή ενέργειας.

Με την ίδια θέρμη πάντως που κάποιοι επιστήμονες επιμένουν σε αυτή την άποψη, κάποιοι άλλοι λένε πως τη στιγμή που σβήνει η μηχανή, τελειώνει και ο χρόνος. Για την ακρίβεια μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, αφού είναι κοινώς αποδεκτό πως ο εγκέφαλος χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να αποδεχτεί αυτό που συμβαίνει στο σώμα.

Τι λένε όμως εκείνοι που… πέθαναν;

Κάποιοι άνθρωποι πέθαναν, αλλά ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να επιστρέψουν. Οι μαρτυρίες τους ωστόσο, περισσότερο περιπλέκουν το μυστήριο παρά ξετυλίγουν το κουβάρι.

Αρκετοί από αυτούς λένε για το γνωστό σκοτεινό τούνελ με τα φώτα στην απέναντι άκρη. Άλλοι πάλι λένε πως ένιωθαν απλά πως κοιμόντουσαν και όταν επέστρεψαν στη ζωή, ήταν σαν κάθε άλλο πρωινό ξύπνημα. Κινηματογραφικό μοντάζ μιας ολόκληρης πορείας επάνω στη γη επικαλούνται άλλοι ή μια μεταφυσική δυνατότητα να μετακινούνται σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους κάποιοι άλλοι. Για έναν καταπράσινο κήπο μιλάνε κάποιοι άλλοι. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που λένε: Τίποτα! Δεν είδα, ούτε ένιωσα τίποτα.

Κι αν το σκεφτείτε τελικά αυτή τη τελευταία απάντηση είναι εκείνη που κανείς μας δεν θέλει να ακούσει. Η αποφυγή της είναι άλλωστε και το κίνητρο για κάθε σχετική έρευνα. Για αυτό οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν, να αναρωτιούνται και να διερευνούν. Για να βρουν μια απάντηση που θα είναι λίγο καλύτερη, λίγο πιο εύηχη, λίγο πιο αισιόδοξη από το εκείνο το παγερό: ΤΙΠΟΤΑ!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: