Τι συμβαίνει με τους οργασμούς όταν είστε 50 ή μεγαλύτεροι

Κοινοποίηση:
Orgasm50

Με την ηλικία έρχονται πολλές αλλαγές. Ενώ πολλές από αυτές δεν είναι ακριβώς προς το καλύτερο – άλλωστε, ποιος χρειάζεται αυτόν τον επίμονο πόνο στην πλάτη που αρνείται να φύγει; – μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι στην πραγματικότητα θετικές. Οι γυναίκες, ειδικά, είναι τυχερές σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνοι, η εμμηνόπαυση δεν είναι περίπατος, αλλά μόλις ολοκληρωθεί δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε για τις περιόδους, τις εμμηνορροϊκές κράμπες και το ορμονικό χάος που φέρνει η ύπαρξη εμμηνορροϊκού κύκλου. Υπάρχει επίσης μια αλλαγή στους οργασμούς – τόσο στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται όσο και στον τρόπο με τον οποίο βιώνονται

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2024 από το Ινστιτούτο Kinsey και το Cosmopolitan, το σεξ και οι οργασμοί γίνονται καλύτεροι με την ηλικία, σύμφωνα με το Prevention. Από τις περισσότερες από 3.000 γυναίκες που ερωτήθηκαν για την έρευνα, περίπου το 75% δήλωσε ότι η ηλικία τους δεν επηρεάζει αρνητικά τους οργασμούς τους, ενώ το 20% δήλωσε ότι μεγαλώνοντας οι οργασμοί τους γίνονται ακόμα πιο ικανοποιητικοί από ό,τι στα νιάτα τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το ποσοστό οργασμού κατά τη διάρκεια του συντροφικού σεξ για αυτές τις γυναίκες ήταν ένα επιβλητικό 57%.

Ενώ κάποιες από αυτές τις αλλαγές στους οργασμούς και τη σεξουαλική ικανοποίηση μπορούν να αποδοθούν στη σοφία και τη βαθύτερη κατανόηση του σώματός μας που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό. Η Dr. Jennifer Litner, η οποία είναι σεξολόγος και ιδρύτρια του Embrace Sexual Wellness, μίλησε για τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτές τις θετικές αλλαγές.

Πώς και γιατί αλλάζουν οι οργασμοί με την ηλικία;
Η κοινωνία έχει οδηγηθεί να πιστεύει ότι η σεξουαλική απόλαυση τελειώνει μόλις φτάσετε σε μια ορισμένη ηλικία. Δυστυχώς, αυτό ισχύει κυρίως για τις γυναίκες, επειδή το σύνδρομο της αόρατης γυναίκας είναι υπαρκτό και παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι ηλικιωμένες γυναίκες γίνονται αντιληπτές στην κουλτούρα μας. Θεωρείται, πολύ λανθασμένα, ότι οι γυναίκες χάνουν όχι μόνο την ικανότητά τους να είναι σεξουαλικά όντα αλλά και ότι το ενδιαφέρον τους για το σεξ παύει να υφίσταται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μελέτες που καταρρίπτουν αυτούς τους μύθους είναι τόσο μεγάλης σημασίας. Επειδή κάτι δεν είναι το ίδιο, δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει.

“Μερικοί άνθρωποι δεν παρατηρούν καμία αλλαγή στον οργασμό τους καθώς μεγαλώνουν, άλλοι έχουν αλλαγές στην ευαισθησία τους όπου απαιτούν περισσότερη διέγερση και κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι ο οργασμός είναι πιο δύσκολο να βιωθεί”, δήλωσε η Litner, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στους οργασμούς και τη σεξουαλική επιθυμία σχετίζονται συγκεκριμένα με τις ορμονικές αλλαγές, κυρίως της τεστοστερόνης. (Ναι, και οι γυναίκες έχουν τεστοστερόνη.) “Η τεστοστερόνη είναι το σεξουαλικό στεροειδές που θεωρείται ότι επηρεάζει κυρίως τη σεξουαλική επιθυμία, τα κίνητρα και ο οργασμός συνδέεται θετικά με την τεστοστερόνη”, είπε. Η αύξηση της τεστοστερόνης έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική οργασμική λειτουργία. Για όσους αρχίζουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς μεγαλώνουν, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί να επαναφέρει τα πάντα στο σωστό δρόμο.

Είναι οι αλλαγές στον οργασμό στις γυναίκες και στους άνδρες ίδιες;
Αν και υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες βιώνουν τις σεξουαλικές αλλαγές και τους οργασμούς με την ηλικία, λόγω της διαφορετικής ορμονικής σύνθεσης και, φυσικά, των γεννητικών τους οργάνων, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. “Οι άνδρες μπορεί να βιώνουν λιγότερες συσπάσεις με τον οργασμό και να απαιτούν περισσότερη διέγερση προκειμένου να φτάσουν σε οργασμό”, δήλωσε ο Litner. Αλλά ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους άνδρες, αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεστε στο χείλος του γκρεμού της στυτικής δυσλειτουργίας. Σημαίνει απλώς ότι, όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, ο εξοπλισμός σας δεν λειτουργεί όπως λειτουργούσε κάποτε και, επομένως, χρειάζεται μια επιπλέον ώθηση ας πούμε.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Litner, εκεί που επηρεάζονται κυρίως οι γυναίκες – παρά το γεγονός ότι βιώνουν καλύτερους οργασμούς – είναι όταν πρόκειται για τη σεξουαλική επιθυμία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα έρευνα του 2024 από το Ινστιτούτο Kinsey και το Cosmopolitan διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων γυναικών άνω των 60 ετών ήταν εξίσου ερεθισμένες όπως και πριν από 10 χρόνια. Με άλλα λόγια, η ηλικία δεν πρόκειται να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία ή την ποιότητα του οργασμού όλων με τον ίδιο τρόπο.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το σεξ και η σεξουαλικότητα είναι εξίσου περίπλοκα στα 25, όπως και στα 45, στα 65 και πέρα από αυτά. “Καθώς μεγαλώνουμε, οι ανησυχίες για τη σεξουαλική λειτουργία τείνουν να εξαρτώνται περισσότερο από ψυχολογικούς, φαρμακολογικούς και σχετιζόμενους με ασθένειες παράγοντες”, δήλωσε ο Litner. Έτσι, καθώς περιηγείστε στη ζωή και το σεξ μετά τα 50, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις και να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές, ειδικά αν αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά οποιοδήποτε μέρος της ζωής σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: