Τι συμβαίνει με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού – Ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο

Κοινοποίηση:
covid

Στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού το οποίο εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρουσιάζει η πανδημία στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον τις 82 εκaτ. διαγνώσεις, εκ των οποίων 58 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 22 εκατ. Ο ρυθμός των διαγνώσεων διατηρείται στις 700.000 διαγνώσεις ανά ημέρα παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν έχει σταθεροποιηθεί στις 13.000 ανά ημέρα.
Στην Ευρώπη η επιδημία πλησιάζει τα 23 εκατ. διαγνώσεις και τους 530.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων υποχώρησε στα επίπεδα των 150.000 ανά ημέρα

Τι ισχύει με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού
Στην συνέχεια της ενημέρωσης ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και διευκρίνισε ποιοι κινδυνεύουν λιγότερο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πρώτες αναλύσεις από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας που έγιναν σε 1.769 περιπτώσεις του νέου τύπου, σε σύγκριση με άλλες 1.769 περιπτώσεις του άγριου τύπου, ενισχύουν ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το στέλεχος και ότι δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επαναμόλυνσης.

Δηλαδή, αν έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν από τον προηγούμενο τύπο ιού, δεν έχουμε αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούμε με τον νέο τύπο ιού. Το θέμα που παραμένει ακόμα, είναι να δούμε κατά πόσο έχει αυξημένη μολυσματικότητα, τα οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει, εάν και εφόσον αποδειχθεί αυτό, να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα πάλι να παρακαλέσω από όλους να διατηρήσουν την υπομονή τους καθώς προχωράει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Η επιδημία παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: