Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν περπατήσουμε για 15’ αμέσως μετά το φαγητό

Κοινοποίηση:
iFlxZjIJ-750x430

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά το περπάτημα είναι θαυματουργό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 15 λεπτά, ακόμη και σε μέτριο ή χαλαρό ρυθμό, ωφελεί τον εγκέφαλο και το σώμα.
Η καθημερινότητα σας είναι γεμάτη υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την ενασχόληση σας με πράγματα και συνήθειες που θα σας ευχαριστούσαν, όπως για παράδειγμα ο αθλητισμός.Δεν είναι λίγοι εκείνοι λοιπόν που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο περπάτημα ή αλλιώς βάδισμα, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο εύκολες, ανέξοδες μορφές σωματικής άσκησης, που συμβάλει στην καλή υγεία.Αλλωστε, όσες θερμίδες κι αν «κάψετε» σε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής όπως το κρόσφιτ, το μυστικό για να χάσετε κιλά και πόντους είναι η σταθερότητα και το βάδισμα είναι μια σωματική δραστηριότητα που την προσφέρει, αφού όλοι μπορούν να το εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα, έστω κάνοντας και μια μόνο βόλτα.
Μετά τη κατανάλωση ενός γεύματος, οι περισσότεροι ξαπλώνουμε ή συνεχίζουμε να είμαστε καθισμένοι στον καναπέ βλέποντας τηλέοραση, αγνοώντας πόσο καλό θα κάναμε στον οργανισμό αλλά και τη σιλουέτα μας αν σηκωνόμασταν να κάνουμε μια μικρή βόλτα.Το περπάτημα μετά το φαγητό, και ιδίως μετά το βραδινό γεύμα, δεν βοηθά μόνο να κάψουμε αρκετές θερμίδες ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό, αλλά βοηθά και στην διαδικασία της πέψης, κάνοντας τα όργανα του σώματος να λειτουργούν καλύτερα.Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύντομο περπάτημα μετά το φαγητό ήταν πιο αποτελεσματικό για τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου συγκριτικά με έναν περίπατο 45 λεπτών οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Διαπιστώθηκε ότι μόλις 10 λεπτά περπάτημα μετά από ένα γεύμα οδήγησαν σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στους διαβητικούς ασθενείς.Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα γύρω στα 15-30 λεπτα τη μέρα σχετίζεται με την εκδήλωση λιγότερο σοβαρών εγκεφαλικών, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν ασκούνται. Ιδίως στους ενήλικες ηλικίας 60 έως 88 ετών, το περπάτημα για 30 λεπτά τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, ενίσχυσε τη μνήμη.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 πετυχαίνουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους χάρη σε έναν περίπατο 15 λεπτών μετά το γεύμα τους.Γιατί όμως να προτιμήσουμε το περπάτημα μετά το φαγητό και όχι κάποια άλλη μορφή άσκησης; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άσκηση μετά από ένα γεύμα πρέπει να είναι σύντομη και ήπια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχει πιθανώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, όπως για παράδειγμα να καθυστερήσει την πέψη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: