Τι φέρνει η επίσκεψη Μπάιντεν στο Βερολίνο για το μέλλον των διεθνών σχέσεων;

Κοινοποίηση:
301e8152-germania

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ολοκλήρωσε την πρώτη του διμερή επίσκεψη στη Γερμανία, αναχωρώντας από το Βερολίνο. Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή υποβαθμίστηκε από «επίσημη κρατική» σε «εργασίας», λόγω της σύντομης διάρκειάς της, διεξήχθη σε ένα θετικό κλίμα που επιβεβαίωσε τη «στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη» σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Αρχικά, η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας του τυφώνα «Μίλτον», ο οποίος έπληξε την πολιτεία της Φλόριντα.

 

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο τετραμερές σχήμα που περιλάμβανε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ. Κατά τις κοινές δηλώσεις τους, πρώτα με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και στη συνέχεια με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αναδείχθηκε η αμοιβαία εκτίμηση για τη συνεργασία τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Με το βλέμμα μάλιστα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί, «ό,τι και αν γίνει», ενώ ο κ. Σολτς έκανε λόγο για συνέχιση της παροχής βοήθειας, «για όσο χρειαστεί».

Αναφερόμενοι στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν ότι ο θάνατος του αρχηγού της Χαμάς Γαχία Σινουάρ αποτελεί «ευκαιρία» στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης των ομήρων που κράτα η Χαμάς. Για «στιγμή δικαιοσύνης» μίλησε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της το αίμα Ισραηλινών, Παλαιστινίων, Γερμανών και Αμερικανών.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε σήμερα κατ´επανάληψη τον Όλαφ Σολτς, για την στάση του στην Ουκρανία, για την μάχη κατά του αντισημιτισμού, αλλά και για την κρίσιμη βοήθεια του Βερολίνου στην ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, όταν το Κρεμλίνο ζητούσε επιτακτικά να συμπεριληφθεί ο Βαντίμ Κράζικοφ, ρώσος πράκτορας ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για την δολοφονία πρώην Τσετσένου μαχητή στο Βερολίνο το 2019. «Ήταν μια πράξη φιλίας. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος τιμήθηκε σήμερα με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response