Τι ώρα είναι στο φεγγάρι; Κίνα και ΗΠΑ έστησαν…καυγά για να αποφασίσουν

Κοινοποίηση:

Τι ώρα είναι στο φεγγάρι; Μια καθόλου αυτονόητη ερώτηση, δεδομένου ότι το διάστημα αποτελεί ολοένα και περισσότερο τον προορισμό επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αποστολών, που συντονίζονται από διάφορες χώρες. Ποια ζώνη ώρας να επιλέξετε;

Σύμφωνα με το asianews.it που επικαλείται το South China Morning Post, η Κίνα μαζί με τον ρωσικό πλέον διαστημικό εταίρο της και τις Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται για να διεκδικήσουν το «διεθνές πρότυπο» για την ώρα αναφοράς των διαστημικών προγραμμάτων. Κάθε μία από αυτές επιδιώκει ξεχωριστές πρωτοβουλίες.

Ο καθορισμός χρονικών προτύπων δεν είναι μόνο ένα κρίσιμο βήμα για τον πρακτικό συντονισμό, αλλά αποτελεί ιστορικά και σύμβολο ισχύος και πολιτικής επιρροής. Ο νικητής θα αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος και θα θέσει ένα πρότυπο για τις μελλοντικές σεληνιακές αποστολές, υπογραμμίζοντας την παγκόσμια επιρροή του.

 Ηνωμένες Πολιτείες: Συμφωνίες Άρτεμις

Μετά από οδηγία του Λευκού Οίκου, η NASA εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου χρονικού προτύπου, του Συντονισμένου Σεληνιακού Χρόνου (LTC), για να υποστηρίξει την ασφαλή και βιώσιμη εξερεύνηση σήμερα, καθώς περισσότερα έθνη και ιδιωτικές εταιρείες σχεδιάζουν αποστολές στη Σελήνη.

Το προτεινόμενο σύστημα ώρας θα υιοθετηθεί από τις 43 χώρες που έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Άρτεμις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και προορίζεται να χρησιμεύσει ως «διεθνές πρότυπο», σύμφωνα με υπόμνημα του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου τον Απρίλιο.

«Η γνώση του χρόνου σε μακρινά επιχειρησιακά καθεστώτα είναι ζωτικής σημασίας για τις επιστημονικές ανακαλύψεις, την οικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία που αποτελούν τη βάση της ηγεσίας των ΗΠΑ στο διάστημα», αναφέρεται στο έγγραφο. Η Namrata Goswami, ερευνήτρια διαστημικής πολιτικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα σεληνιακά διαστημόπλοια χρησιμοποιούσαν τη ζώνη ώρας της χώρας τους, αλλά οι δραστηριότητες στη Σελήνη ήταν τότε πιο περιορισμένες.

Το Πεκίνο και η Μόσχα, που δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία της Άρτεμις, ηγούνται μιας παράλληλης προσπάθειας γνωστής ως Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης στο νότιο πόλο της Σελήνης έως το 2035. Η Κίνα έχει επίσης εκφράσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα σύστημα χρονομέτρησης και πλοήγησης για τη Σελήνη. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη ώρας για τη Σελήνη και να αναπτυχθεί μια συντονισμένη σεληνιακή ικανότητα διαδικτύου και επικοινωνίας μέχρι το 2028, επισημαίνει η Goswami.

Οι ερευνητές έχουν προτείνει διάφορους οδικούς χάρτες για την ανάπτυξη στη Σελήνη ενός αστερισμού δορυφόρων παρόμοιου με τον BeiDou (το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης της Κίνας), ο οποίος θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον εντοπισμό θέσης, την πλοήγηση και τη μέτρηση του χωροχρόνου μεταξύ της Γης και της σεληνιακής τροχιάς.

Τον Ιούνιο, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Μηχανικής Διαστημικών Συστημάτων στο Πεκίνο πρότεινε την εκτόξευση ενός δικτύου 21 δορυφόρων γύρω από τη Σελήνη για την παροχή πλοήγησης υψηλής ακρίβειας σε πραγματικό χρόνο για την υποστήριξη των κινεζικών φιλοδοξιών στη Σελήνη. Οι δορυφόροι, που χαρακτηρίζονται από βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό σχεδιασμό, θα αναπτυχθούν σε τρία στάδια και τέσσερις τύπους τροχιών, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chinese Space Science and Technology.

 Σημερινό πλαίσιο και μελλοντικές προοπτικές

Επί του παρόντος, η Σελήνη δεν διαθέτει ένα ενιαίο σύστημα ώρας: κάθε αποστολή χρησιμοποιεί τη δική της κλίμακα ώρας που συνδέεται με τον Παγκόσμιο Συντονισμένο Χρόνο (UTC) της Γης.

Αν και η μέθοδος αυτή έχει λειτουργήσει για ανεξάρτητες αποστολές, καθίσταται προβληματική όταν πολλά διαστημικά σκάφη πρέπει να συνεργαστούν. Επιπλέον, τα ρολόγια στη Γη και τη Σελήνη έχουν διαφορετικές ταχύτητες λόγω των διαφορετικών βαρυτικών πεδίων.Μια μικρή διαφορά, η οποία όμως επηρεάζει τον συγχρονισμό, η ακρίβεια του οποίου είναι ζωτικής σημασίας για τον συγχρονισμό στις διαστημικές αποστολές. Η υιοθέτηση της μέσης ώρας του Γκρίνουιτς ως παγκόσμιου προτύπου είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η διεκδίκηση του δικού μας προτύπου ώρας αποτελεί σύμβολο ισχύος.

Η απόφαση του 1884 να περάσει ο κύριος μεσημβρινός από την τοποθεσία του Βασιλικού Αστεροσκοπείου στο Γκρίνουιτς δεν ήταν μόνο θέμα ευκολίας, αλλά και αντανάκλαση της κυρίαρχης θέσης της Βρετανίας στη ναυσιπλοΐα, το εμπόριο και την επιστήμη εκείνη την εποχή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: