Τον Νοέμβριο το θεσμικό πλαίσιο για το CCS – Προωθείται η διακρατική συνεργασία με την Αίγυπτο

Κοινοποίηση:
6ed0f035384e8b01ee59f8e2595bb66e_XL

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία διακράτησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Την ευθύνη για την προετοιμασία του έχει αναλάβει η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης επιδιώκει να προωθήσει διακρατική συνεργασία με την Αίγυπτο, καθώς εκτιμάται ότι η μόνη ελληνική αποθήκη CO2 που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας βιομηχανίας.

Πάντως για να επιτραπεί η μεταφορά και αποθήκευση CO2 από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τρίτη χώρα όπως η Αίγυπτος θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία κάτι που φαίνεται ότι θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Karim Badawi.

Ανάπτυξη υποδομών

Μάλιστα υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών καθώς στόχος είναι η ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 σε εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Αιγύπτου. Μάλιστα οι δύο χώρες σκοπεύουν να διεκδικήσουν με κοινό αίτημα που θα υποβάλουν στην Κομισιόν, την τροποποίηση του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, προκειμένου να επιτραπεί η εξαγωγή και η αποθήκευση CO2 ελληνικής προέλευσης στην Αίγυπτο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Μεσόγειο, σχεδιάζεται να κατασκευαστούν δυο έργα CCS στον Πρίνο και την Ραβέννα της Ιταλίας. Οι δυο αυτές εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν μόλις το 10% των βιομηχανικών εκπομπών των δύο χωρών, που φθάνουν στους 75 εκατ. τόνους ετησίως και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι το αίτημα για τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα συναντήσει ευήκοα ώτα στην Κομισιόν.

Σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του έργου της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρέπει κατ αρχήν να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει δώσει πράσινο φως για την κρατική ενίσχυση του έργου με 150 εκατ. ευρώ και πλέον απομένει η επίσημη εγκριτική απόφαση για να ανοίξει η γραμμή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εταιρία Prinos CCS της Energean έχει ήδη καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ έχει υποβάλει στην ΕΔΕΥΕΠ και αίτηση για τη χορήγηση άδειας αποθήκευσης. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, με βάση τα αποτελέσματα του market test που θα προηγηθεί, προκειμένου να καταγραφεί το δεσμευτικό ενδιαφέρον των υποψήφιων χρηστών.

Στο 1 δισ. η επένδυση στην Πρίνο

Το κόστος της επένδυσης στον Πρίνο εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση του ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς του CO2 στο κέντρο συλλογής της Ρεβυθούσας, απ’ όπου με πλοίο το CO2 θα μεταφέρεται στην εγκατάσταση του Πρίνου.
Σύμφωνα με μελέτη της Energean η δυναμικότητα αποθήκευσης του Πρίνου φθάνει στο 1 εκατ. τόνους ετησίως, που μπορεί σε πλήρη ανάπτυξη να φθάσουν τα 3 εκατ. τόνους ετησίως. Σημειώνεται ότι η Energean, που έχει συστήσει τη θυγατρική ENEarth για την αποθήκευση CO2 ενδιαφέρεται για αντίστοιχα έργα στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα μεγάλες βιομηχανίες της χώρας σχεδιάζουν επενδύσεις για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται κατά τη διαδικασία παραγωγής και τη διοχέτευσή του στο κέντρο συλλογής του ΔΕΣΦΑ. Ήδη, το πρότζεκτ IRIS της Motor Oil, το IFESTOS της τσιμεντοβιομηχανίας Tιτάν και το OLYMPUS της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλή έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας για έργα που θα δεσμεύουν περισσότερο από 3,5 εκατ. τόνους CO2 ετησίως. Και η HELLENiQ ENERGY έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για δέσμευση ενός εκατ. τόνων ετησίως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.