Τον άφησαν… μάρμαρο – Η άστοχη πρόταση του Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα χάλασε την επικοινωνιακή «μόστρα»

Κοινοποίηση:
100619akropolh-thumb-large

Μια βασική αρχή της πολιτικής και της δημοσιογραφίας είναι ότι ποτέ δεν κάνεις μια ερώτηση χωρίς να γνωρίζεις έστω και grosso modo την απάντησή της. Διότι, γνωρίζοντας έστω και σε γενικές γραμμές τι σε περιμένει, αποφεύγεις στην καλύτερη περίπτωση έναν αιφνιδιασμό και στη χειρότερη μια γκάφα, το μέγεθος της οποίας μπορεί να είναι και μεγάλο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στον κανόνα αυτόν όταν αποφάσισε, μιλώντας σε διεθνές μέσο ενημέρωσης, να ανακινήσει το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα. Μια τουλάχιστον ατυχής διατύπωση άφησε τον πρωθυπουργό εκτεθειμένο στην κριτική της αντιπολίτευσης για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς φάνηκε να παρεκκλίνει της ιστορικής εθνικής γραμμής για το ζήτημα που λέει ότι η Ελλάδα ζητά παγίως τη μόνιμη επιστροφή στη χώρα των Μαρμάρων του Παρθενώνα που «απαλλοτρίωσε» ο λόρδος Έλγιν.

«Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις, ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο» σημείωσε ο πρωθυπουργός στον «Observer».

Ανέφερε πάντως ότι η απαίτηση για την οριστική επιστροφή των γλυπτών παραμένει και εκτίμησε ότι «θα είναι μια χαμένη μάχη» των Βρετανών η επιμονή να μην επιστραφούν.

Ωστόσο η διατύπωση της πρότασης αυτής του Μητσοτάκη προκάλεσε ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ ο χαρακτηρισμός «γκάφα» δημιουργεί απορίες για το αν η συγκεκριμένη δήλωση ήταν απόφαση του ίδιου του Μητσοτάκη ή αν δέχθηκε έξωθεν συμβουλές.

Ούτως ή άλλως η ιδέα κατέρρευσε όταν, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, κατά την πάγια τακτική του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε κάποια αντίρρηση να δανείσει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα αναγνώριζε επισήμως και άνευ περιστροφών ότι το Ίδρυμα έχει τη νόμιμη κυριότητά τους.

«Προϋπόθεση για οποιονδήποτε δανεισμό είναι η αποδοχή ότι η ιδιοκτησία των αντικειμένων ανήκει στους επιτρόπους και στο Μουσείο» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα. Στο ίδιο ρεπορτάζ ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».

Άγχος…

Το φάουλ Μητσοτάκη με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που η κυβέρνηση θέλει να προβάλει: Ότι επιδιώκει, δηλαδή, να κάνει «πρωταθλητισμό». Στην πραγματικότητα οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να λύσει ζητήματα που, σύμφωνα με την άποψή της, λίμναζαν επί ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει γεμάτη… άγχος. Σαν να έφτασε ο αγώνας στο 90’ και να πρέπει να βάλει γκολ, και όχι σαν να ξεκίνησε μόλις το ματς.
Μάλλον είναι τόσο αγχωμένη για άμεσα αποτελέσματα, ώστε έκανε σημαία την άρση των capital controls (κάτι που είχε ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα συνέβαινε ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος), όσο και την καλύτερη εικόνα της οικονομίας, με βάση φυσικά το μαξιλάρι των 37 δισ. που ήδη υπάρχει από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.

…για αξιοπιστία…

Για τις επαφές σε Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, καθώς ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος επίσημων επισκέψεων του Μητσοτάκη σε κομβικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζει πως πλέον «ο πρωθυπουργός αλλάζει το αφήγημα για την Ελλάδα. Στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα μας ξεπερνά οριστικά την κρίση και ότι περνάμε από τη “διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας”».

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «σε όλες τις συναντήσεις του, τόνισε ότι προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που τελικά αυξάνουν τις επενδύσεις, φέρνουν δουλειές και υψηλότερη ανάπτυξη στη χώρα, κάνοντας τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη».

Όπως, δηλαδή, λέει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης «εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα». Το δεύτερο ειδικά σημείο θα βρίσκεται, εκτός απροόπτου, στην επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού στην επικείμενη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου ο Μητσοτάκης με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» στοχεύει να καταδείξει ότι υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου.

…με σχέδιο

Από τη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια και προς όλες τις κατευθύνσεις το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για όλους, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Όπως αναφέρουν ειδικότερα οι ίδιες πηγές, «το σχέδιο “ανάπτυξη για όλους” περιλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα – ύστερα από χρόνια αδράνειας – σειράς μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». Με άλλα λόγια, το Μαξίμου λέει ότι τρεις μεγάλες επενδύσεις προωθήθηκαν ήδη, λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ. Η επένδυση στο Ελληνικό, η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και το ξεμπλοκάρισμα των επενδυτικών σχεδίων της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
Η «ανάπτυξη για όλους» πάντως δεν θα συντελεστεί μόνο από τις εμβληματικές επενδύσεις, σημειώνουν από το Μαξίμου. Σε αυτή τη λογική ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει από το βήμα της ΔΕΘ ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και των πλέον αδύναμων στρωμάτων που ήδη υλοποιείται.

Προς απόδειξη τούτου ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να μιλήσει για τις μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, έναν χρόνο νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τη «μετάβαση από την εποχή των ψεύτικων υποσχέσεων στην εποχή των αποτελεσμάτων, της συνέπειας και της εμπιστοσύνης» αλλά και στις βελτιωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία όσο και για τον μηχανισμό προστασίας της πρώτης κατοικίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: