Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είχε προειδοποιήσει με βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της Ρώμης για κατάργηση του Δουβλίνου. Το Βερολίνο απέρριψε το αίτημα και η Ιταλία μπλόκαρε όλη την Σύνοδο Κορυφής με βέτο!
Η Ιταλία διακήρυξε με σαφήνεια τόσο την επιστροφή των καραβιών με μετανάστες στις πλατφόρμες, αλλά και την άμεση διασπορά μεταναστών που φτάνουν στις χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος (σ.σ. η Ιταλία) διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».
Η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού της Αλέξη Τσίπρα, συμφώνησε πλήρως με το Βερολίνο, αλλά δεν κατάφερε να σπάσει την «ιταλική άμυνα»!
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι’ αυτό το λόγο δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου των Γιούνκερ και Τουσκ, παρά μόνο η τελική, μετά το πέρας της Συνόδου.Στην Γερμανία ο εταίρος της κυβέρνησης Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ από τη Βαυαρία, απειλεί τη Μέρκελ, αν δεν επιστρέφει όποιον παράτυπο μετανάστη βρει στη χώρα πρώτης εισόδου, και ζητά κλείσιμο των συνόρων.
Ο Τζ. Κόντε απαιτεί να διαμοιραστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το βάρος των προσφυγικών ροών που φτάνουν στην Ιταλία, ενώ παράλληλα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέερχοφερ ζητάει από την γερμανίδα καγκελάριο να κλείσει μια συμφωνία που θα προβλέπει οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στην Ιταλία.
O Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε είχε προαναγγείλει πως δεν θα επιστρέψει η συνεδρίαση να προχωρήσει σε θέματα εμπορίου και άμυνας, αν δεν συμφωνηθεί πρώτα το προσφυγικό.
Ειδικότερα, αυτό στο οποίο αναφέρεται η Άνγκελα Μέρκελ είναι η διχογνωμία που επικρατεί απέναντι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς από τη μία η Γερμανία κάνει λόγο για αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά με συνομιλίες πρώτα με αυτές τις χώρες, ενώ από την άλλη Γαλλία και Ισπανία προκρίνουν τη λύση των hotspots.
«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες», ανάφερε προσερχόμενη η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Οι πρόσφυγες χρειάζονται προστασία και στήριξη, αλλά δεν πρέπει να επιλέγουν πού θα υποβάλουν πρόταση ασύλου, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης συνολικής ευρωπαϊκής λύση, αλλά και τη στήριξη των χωρών υποδοχής που έχουν το μεγαλύτερο βάρος.
«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη των κρατών της ΕΕ που αντιστέκονται στην πληθυσμιακή και εθνολογική μετάλλαξη της Ευρώπης. Η Αυστρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία στήριξαν την ιταλική πρόταση.
Ολα αλλάζουν στην Ευρώπη…
Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν δύο μείζονα ζητήματα:
1. Για τις ροές κεντρικής και δυτικής Μεσόγειο:
Η γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, στην Ισπανία Γαλλία, Ιταλία. Αντίθετα, η ιταλο- αυστριακή πρόταση είναι να επιστρέφουν στην Αφρική, με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.
2. Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου:
Η Γερμανική πρόταση της Άνγκελα Μερκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Από την άλλη υπάρχει η γραμμή του CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία «μίνι Σένγκεν».