Με άνοδο 5,4% από άποψη ταξιδιωτικών εισπράξεων και 9,8% από άποψη ταξιδιωτικών αφίξεων έκλεισε το προηγούμενο έτος για τον τουρισμό, επισφραγίζοντας για ακόμα μια φορά τον τίτλο της «χρονιάς ρεκόρ» για τον κλάδο. Παρά την ευνοϊκή εικόνα βέβαια, και την ιδιαίτερη δυναμική που προσδίδουν τα περσινά ρεκόρ στο τρέχον έτος, η καλή συνέχεια δεν είναι δεδομένη, με τους πρώτους «μετασεισμούς» μετά και την κατάσταση της Σαντορίνης, να αρχίζουν να γίνονται «αισθητοί».
35,9 εκατ. τουρίστες ψήφισαν Ελλάδα το 2024
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2024 έφτασαν τα 21.702 εκατ. ευρώ, 5,4% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Ώθηση έλαβαν κατά κύριο λόγο από την αύξηση των ταξιδιωτών, η οποία έφτασε το 9,8% εν συγκρίσει με το 2023, με την χώρα να υποδέχεται 35,9 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 32,7 εκατ. ταξιδιωτών το 2023.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περσινής χρονιάς θα μπορούσε να προσθέσει κανείς την στροφή προς τα άκρα της σεζόν και την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης τόσο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο όσο και τον Δεκέμβριο, που παραδοσιακά δεν θεωρούνται μήνες υψηλών επιδόσεων για τον κλάδο. Μάλιστα σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία τον Δεκέμβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική διαμορφώθηκε σε 882,4 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 15,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ο κύριος όγκος των ταξιδιωτών προήλθε δε, μέσω αεροδρομίων, η κίνηση από τα οποία ενισχύθηκε κατά 33,5%, εν αντιθέσει με τις οδικές αφίξεις που παρατηρήθηκαν μειωμένες κατά 8,2%.
Το δολάριο στήριξε το δυνατό φίνις της χρονιάς
Η αυξημένη εισροή τουριστών τον τελευταίο μήνα οδήγησε και σε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 33,3%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης σεζόν. Για την ακρίβεια οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 435,1 εκατ. ευρώ χάρη στην άνοδο κατά 81,9% των Αμερικανών ταξιδιωτών αλλά και την σταθερή συνεισφορά των Γερμανών, παρά την μείωση που εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από την συγκεκριμένη χώρα τον τελευταίο μήνα του έτους. Ειδικά τον Δεκέμβριο οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ εμφάνισαν άνοδο κατά 117,7% και διαμορφώθηκαν στα 53,1 εκατ. ευρώ ενώ αυτές από την Γερμανία, παρότι ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,9% – λόγω και της πτωτικής πορείας των αφίξεων που προαναφέρθηκε – ανήλθαν σε 50,4 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησαν οι εισπράξεις από το το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 27,6 εκατ. ευρώ συνοδεύοντας την αύξηση κατά 12,2% της ταξιδιωτικής κίνησης από την συγκεκριμένη χώρα, αυτές από την Ιταλία που έφτασαν τα 18,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας την δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο και τέλος αυτές από την Γαλλία που ενισχύθηκαν κατά 21,3%, φτάνοντας τα 16,8 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι από άποψη ταξιδιωτικής κίνησης τον τελευταίο μήνα του έτους οι Ιταλοί παρουσίασαν αύξηση κατά 24,8%, οι Βρετανοί κατά 12,2% και οι Γάλλοι κατά 98,4%. Αύξηση κατά 21,4% σημείωσαν δε και οι εισπράξεις από την Ρωσία φτάνοντας τα 1,3 εκατ. ευρώ, παρότι μάλιστα η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 63,2% (0,9 χιλ. ταξιδιώτες).
Οι χώρες που έφεραν τα ρεκόρ του 2024
Σε επίπεδο έτους η εικόνα ήταν πανομοιότυπη με την μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων να παρατηρείται και πάλι από την Γερμανία – η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 13,4% και διαμορφώθηκε σε 5.402,3 χιλ. ταξιδιώτες – και τις ΗΠΑ, όπου οι αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 10% φτάνοντας τα 1.547,4 χιλ. ταξιδιώτες.
Ενισχυμένη κατά 10% ήταν η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία που έφτασε τους 2.025,9 χιλ. ταξιδιώτες ξεπερνώντας αριθμητικά την Γαλλία, η ταξιδιωτική κίνηση από την οποία έφτασε τις 1.992,4 χιλ., παρουσιάζοντας άνοδο 8,8%. Η μόνη αγορά που σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων κινήθηκε οριακά αρνητικά ήταν αυτή της Μεγάλης Βρετανίας με τους ταξιδιώτες να μειώνονται κατά 1% έναντι του 2023 φτάνοντας τις 4.545,5 χιλ. Παρά το αρνητικό πρόσημο βέβαια η αγορά της Μ. Βρετανίας συνέχισε να έχει την δεύτερη υψηλότερη συνεισφορά σε επίπεδο εισπράξεων. Οι εισπράξεις από την Μ. Βρετανία το 2024 παρουσίασαν άνοδο 3,7%, εισφέροντας 3.172,5 εκατ. ευρώ ακολουθώντας αυτές της Γερμανίας που αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 3.696,1 εκατ. ευρώ.
Σε απόλυτους αριθμούς ακολούθησαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν τα 1.581,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας ωστόσο την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο. Την πεντάδα έκλεισαν οι εισπράξεις από την Γαλλία και την Ιταλία που διαμορφώθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα – Γαλλία 1.262,9 εκατ. ευρώ και Ιταλία 1.225,1 εκατ. ευρώ- καθώς στην περίπτωση της Γαλλίας καταγράφηκε μείωση κατά 11,4% και σε αυτήν της Ιταλίας άνοδο κατά 13,6%.
Αμφιβολίες για την συνέχεια
Κακός οιωνός στα περσινά θεαματικά αποτελέσματα του κλάδου θα μπορούσε να θεωρηθεί η μείωση της μέσης δαπάνης κατά 5,1% που αντανακλά το ευρύτερο οικονομικό – γεωπολιτικό σκηνικό και η οποία σε συνδυασμό με την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων στη Σαντορίνη θα μπορούσε να ανατρέψει τις ελπίδες για ένα ακόμα νέο έτος ρεκόρ για τον κλάδο. Ήδη άλλωστε τα πρώτα σημάδια έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για «πάγωμα των κρατήσεων» τόσο στην Σαντορίνη όσο και στις Κυκλάδες. Πάγωμα που αν το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων δεν εκτονωθεί άμεσα, θα μπορούσε να καταστεί επιζήμιο.