Τουρισμός: Χάνονται 100.000 αφίξεις στην Κρήτη – Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το «κανόνι» της FTI

Κοινοποίηση:
tourismos-1024x681

Οι συνέπειες της αίτησης πτώχευσης της FTI, του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης, θα επηρεάσουν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό.

Διαβάστε σχετικά: Γερμανία: «Κανόνι» βάρεσε η FTI ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης- Άγνωστες οι συνέπειες

Το «κανόνι» της FTI αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα την Κρήτη, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκονται στο νησί 3.000 τουρίστες που έχουν πραγματοποιήσει κρατήσεις μέσω του εν λόγω πρακτορείου. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, η πτώχευση της FTI αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια έως και 100.000 προγραμματισμένων αφίξεων.

«Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης» αναφέρει στο cretalive.gr, ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Στο ερώτημα αναφορικά με το τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής και εάν οι ταξιδιώτες υπάρχει περίπτωση να «εγκλωβιστούν» στο νησί, ίδιος απαντά πως «όσοι είναι εδώ φεύγουν κανονικά και όσοι έρχονται μέχρι την Τρίτη θα απολαύσουν κανονικά τις διακοπές τους, είναι προπληρωμένα πακέτα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ο ίδιος εξηγεί πως «κρατήσεις δεν υπάρχουν μετά τις 5/6. Ακυρώνονται τα πάντα από Τετάρτη κι έπειτα. Δεν ισχύει τίποτε. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό που ίσως καλυφθεί από άλλα τουριστικά γραφεία αλλά ένα μεγάλο μέρος των τουριστών σίγουρα δεν θα έρθει».

Μία ακόμα σοβαρή παράμετρο που αφορά τα χαμένα έσοδα από τον κλάδο του τουρισμού, έθεσε επί τάπητος ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, που αποκάλυψε ότι υπάρχουν απλήρωτα πακέτα από την FTI προς τους ξενοδόχους από το 2023 «για τα οποία δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος των ποσών που χάνεται.

«Είχαν αρχίσει να πληρώνουν, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Είναι τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό» δηλώνει και εξηγεί ότι «μετά το χάος είμαστε εν αναμονή πληροφόρησης από την εταιρία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, εμφανίζεται καθησυχαστικός. Μέσω του cretalive.gr ανέφερε ότι η FTI δεν έχει αφήσει χρέη στην αγορά του Ηρακλείου «κι αυτό είναι θετικό αφού οι κρατήσεις είναι προπληρωμένες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: